TED har många gånger väldigt underhållande och lärorika tal. Då jag har väldigt lite för mig den här lördagskvällen och inte har ork att läsa något så sitter jag och tittar igenom en väldig massa tal och den här med Jamie Oliver tycker jag var väldigt bra. Den senaste tiden har jag av olika anledningar läst en hel del kring hur matindustrin överlag påverkar det vi äter, vad vi utsätts för i form av reklam, mat på officiella tillställningar, i skolan osv och det har gjort mig lite upprörd.

I den här videon visar Jamie Oliver upp en del videoklipp som är helt sjuka. Barn som inte vet vad en tomat eller en potatis är gör mig riktigt mörkrädd och även om vi i Sverige visat på en trend de senaste åren att vi inte längre följer USA lika mycket när det gäller kostvanor så tror jag fortfarande att den typen av exempel också kan bli verklighet i Sverige i framtiden.
När det gäller hur mycket industrin ska vara inblandad i förändring är jag inte riktigt av samma åsikt som Jamie Oliver. Jag tror inte att industrin kan vara med i någon större förändring. Deras utgångspunkt är alltid en annan än hälsa. De är aktiebolag som är bundna av lag att försöka maximera vinsten till sina ägare. Så fort du blandar in dessa företag blir lösningen en kompromiss. Det är inte längre de som är kunniga och oberoende i ett ämne som sätter regler eller guidelinjer, det blir en kompromiss mellan den bästa lösningen och vad industrin är beredd att göra.

Kelloggs Corn Flakes är förbjudna i Danmark för att de innehåller för mycket vitaminer
Kelloggs Corn Flakes är förbjudna i Danmark för att de innehåller för mycket tillsatta vitaminer och anses farliga för barn och gravida.

Istället för den bästa tänkbara lösningen blir det alltså någon slags medelväg. Nyckehålsmärkning och en massa påståenden kring hur nyttig en produkt är för att den innehåller ingrediens X blir då resultatet. Att själva varan är usel ur alla andra synpunkter kommer företagen undan med eftersom detta endast är synligt om man läser ingrediensförteckningen eller näringsvärdetabellen och hur många människor kan och gör det regelbundet? I slutändan har vi alltså en väldig massa människor som blir lurade av marknadsföring.
En lite ironisk och möjligen lite rolig twist på det hela är när Kelloggs för ett antal år sen fick en mängd av sina produkter förbjudna för försäljning i Danmark då de har tillsatt så mycket vitaminer i sina produkter så de danska myndigheterna bedömer produkterna som farliga för barn och gravida (1). Så Kelloggs försök att göra deras skitprodukter till att verka nyttiga blev raka motsatsen 🙂
Hur man ska lösa de problem som finns vet jag faktisk inte. Vissa dagar tycker jag att någon form av lagstiftning är en bra idé för att sen ändra mig dagen efter. Kanske är det bättre att försöka hjälpa försäljningen av bra råvaror istället för att försöka beskatta och straffa de som säljer dåliga varor? Individuell utbildning tror jag också är väldigt viktigt, folk måste veta vad som är bra och dålig mat. Då blir det svåra i att avgöra vad som är bra och vad som är dålig mat. Men generella riktlinjer som utesluter den värsta skitmaten går att sätta upp utan problem och de enda som skulle kunna gnälla på dessa är företagen som producerar skit och personer som vill eller tycker att alla får ta sitt egna ansvar.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

4 svar på “Jamie Oliver talar på TED och att lära barn om mat”
  1. Det mest skrämmande var barnen som inte visste vad en enda grönsak var

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *