Jag är lite sen på bollen den här gången men då jag antar att det är få av mina läsare som brukar läsa internationella tidningar så tänkte jag att jag skulle ta upp det här ändå. För några veckor sen skrev Michael Jacobson från CSPI en bra artikel i Huffington Post där han belyser en väldigt viktigt sak. Vem det är som utbildar barn i kost och näringslära.
Som jag har varit inne på många gånger förr här på sidan så har de senaste 30-40 årens försök att försöka utbilda folk och kost, träning och hälsa mer eller mindre varit ett stort misslyckande. Orsaken är inte att informationen varit dålig utan orsaken är helt enkelt att budskapet inte når ut. Det blir överröstat och nerdränkt av en massa annan information från intressenter vars huvudmål inte är folkhälsa.
På frågan som jag skrivit ut i rubriken här ovanför hade nog de flesta svarat föräldrar, familj eller kanske skolan. Men faktum är att det allra mesta av utbildningen står de stora livsmedelsföretagen för. Totalt investerar dessa företag 2 miljarder dollar varje år på att utbilda oss och våra barn om vad som är god och bra mat.
Jag vet inte hur det är i skolan idag men när jag själv gick i skolan hade vi kanske 2 timmars hemkunskap i veckan och då var det endast under vissa veckor av varje termin. På dessa lektioner fick vi i princip bara laga mat och baka kakor. Det var ingen verklig utbildning inom kost.
Samtidigt satt jag på den tiden och tittade en hel del på TV där man konstant utsätts för information kring kost och nuförtiden är det långt mycket värre för barn då det finns en väldig massa annan typ av reklam likt appar, klipp på youtube, grupper på facebook (Coca Cola har för närvarande ungefär 70 000 000 likes) och produktplacering i TV-serier och filmer. Till och med utbildningsmaterial som används i skolor och i idrottsföreningar är framtagna av livsmedelsföretag.
Det här fick mig att tänka på ett klipp från Jamie Olivers food revolution som också är med i hans TED-föreläsning där han frågar ett klassrum med förstaklassare om de kan känna igen en rad frukter och grönsaker. Det är ingen av barnen som känner igen en tomat och där är flera andra, rent av skrämmande, exempel. Om barn (och vuxna) inte känner igen någon mat så kommer de inte heller att köpa den och försöka äta den. I alla fall inte om det inte står tillagningsinstruktioner på förpackningen eller om de sett någon njuta av det tidigare i en reklam på TV eller liknande.
Hela artikeln av Michael Jacobson är klart läsvärd och du hittar den här, Ending Food Ignorance: Education Is Too Important to Leave to Big Food. Förutom det han tar upp så tror jag också att det behöver införas regler som hindrar livsmedelsföretag att konstant bombardera oss, och särskilt barn, med deras reklam. För vi blir alla påverkade, även om väldigt få av oss erkänner det.
Jag är så tacksam över att min son går på en skola som är profilerad mot hälsa och idrott. Där har de särskilda veckor om bland annat kost vilket jag märker gör skillnad och att min son tänker mer på vad han äter.
Bra läsning, det är ett viktigt ämne du tar upp!
Ett annat ämne som jag tycker är intressant är hur vi ser på dam- / herridrott.
Ta bara Oddset som exempel. Trots att Sverige arrangerade fotbolls-EM verkade de ha missat det till en början.
Läs inlägget om det här:
http://jjanddem.com/oddset-glomde-damlandslaget/
Jag jobbar på en skola och jag tror dessvärre att alltför många barn måste förlita sig på att deras föräldrar tar ansvar kring detta ämne.
Kost och näring kommer i allmänhet långt ner på prioriteringsskalan inom skolan. I synnerhet med den friskolehausse vi upplever där de marknadsför sig med helt andra saker.
Du (Guddi) som inte verkar sova speciellt mycket borde utveckla en pedagogisk ipadapp gällande kost och näring.
Ipads kryllar det av nuförtiden på skolorna så redskapet finns och borde användas även till detta ändamål.
LOL.
Vill i sammanhanget passa på och tacka Jacob för det fina engagemang och utmärkta artiklar som produceras. En av mina favoritbloggar alla kategorier! Keep it up!
Frågan är dock hur mycket man egentligen behöver veta. Man kan säkerligen få plats med allt gemene man någonsin behöver veta om kost på ett A4. Ett större problem är all desinformation som folk verkar föredra att lära sig framför hur saker och ting egentligen ligger till.
Nja, lite mer än så behöver man lära sig. Annars blir man, precis som du påpekar, totalt lurad av all desinformation som florerar. Du kan ju till och med lura dig själv utan att någon ger dig felaktig information om du bara har så lite kunskap. Men det stora problemet ligger som sagt i att folk utsätts för en otrolig massa felaktig information samt information som inte framställs i sin helhet där folk gör felaktiga tolkningar.
Precis den frågan ställde jag mig i dag när mina kollegor tyckte att 1-2 kanelbullar och saft var ett utmärkt mellanmål på fritids…. Vi har även haft Polly-kladdkaka som mellanmål. Det är inte ofta det är så, och det kan väl vara helt ok att ha det lite extra nån gång i bland, men inte ISTÄLLET för vanligt mellanmål. Suck!
Har du sett den här studien som utfördes med hjälp av de data som genererades av Jamie Olivers kampanj?
http://cess-wb.nuff.ox.ac.uk/downloads/schoolmeals.pdf
Den kom fram till att om barn äter mindre fett, socker och salt, och mer frukt och grönsaker, så är de inte sjuka lika ofta och klarar sig bättre i skolan (i vissa ämnen). Lite tragiskt att ingen politiker visade intresse för detta innan en populär tv-kändis tog upp ämnet..