Vi presterar bättre när våra kroppar är varmare än normalt. Det är därför vi använder oss av uppvärmning när vi ska prestera som bäst.

Kroppen kan dock också bli för varm och då börjar vi prestera sämre igen. Vi vill hålla en bra kroppstemperaturen igenom en hel tävling. Här spelar väder och vind stor roll. Särskilt vid konditionsidrott där du arbetar lång tid.

För de allra bästa konditionsidrottarna ligger optimal temperatur någonstans kring 8-14 grader. Det är lite beroende på hur långt de ska springa, vind, sol och luftfuktighet.

Vid den temperaturen så kyler omgivningen idrottare lagom mycket och kroppstemperaturen håller sig inom rätt spann. Varken för kall eller för varm.

För löpare som är betydligt sämre tränade än de i bilden här ovanför så är optimal temperatur vanligen lite högre. För en sämre tränad idrottare förbrukar mindre energi varje minut, så deras kroppar blir inte lika mycket uppvärmd från arbetet. Men skillnaden är inte så stor.

Under Stockholms maraton i helgen tros temperaturen bli runt 25 grader. Det betyder att det kommer bli så varmt så alla deltagares kroppar kommer behöva jobba extra för att kyla ner kroppen.

Det här kommer att försämra prestationen. Det är bara att acceptera att det blir så. För att öka chanserna att du ändå ska prestera ganska bra så försök att hitta sätt att hjälpa kroppen hålla sig i rätt temperatur.

📍 Häll kallt vatten över dig så ofta du kan. (Finns duschar längst med banan i Stockholm 👍)
📍 Klä dig svalt
📍 Drick så fort du känner minsta tendens till törst
📍 Försök springa i skuggan om det går

Men framför allt, anpassa farten!

Många idag siktar på att hålla en viss hastighet när de löper idag. När det blir nya förhållande som ökar på stressen likt värme så är det dock bättre att köra på upplevd ansträngning och även pulsen. Där får du signaler i fall kroppen kämpar på mer än vanligt trots att hastigheten inte är högre än vanligt.

För mer information kring det här så kan jag rekommendera avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack.

Gällande dricka vätska så är rådet att dricka efter törst bäst. Men då bör du också känna efter och inte hoppa över vätskestationer för att spara tid om du egentligen känner lite törst. Det har florerat en del råd om att man ska dricka vid alla vätskestationer oavsett om man är törstig eller inte men det är ett dåligt råd. Det kan rent av bli farligt att följa den typen av råd i fall det är många vätskestationer och man springer ganska långsamt.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *