Hur identifierar du en kvacksalvare?

Publicerat den 19 kommentarer till Hur identifierar du en kvacksalvare?

Genom historien har det ALLTID funnits människor som tjänat på att utnyttja andra människor genom löften om bättre hälsa och/eller botemedel från sjukdom. I dagens samhälle lyser det knappast med sin frånvaro och vi möts i dagens hälsofanatiska samhälle ständigt av mer eller mindre ovetenskapliga budskap från personer som kan benämnas kvacksalvare.
Det gäller all form av hälsa såväl som att bli frisk från kol genom att ligga på en spikmatta till löften om grymma träningsresultat genom vissa specifika ”optimala” upplägg. Den förstnämnda varianten är förstås mycket illa och kan skada människor allvarligt. Löften om att bli frisk från allvarliga kroniska sjukdomar genom alternativa och helt påhittade metoder som får folk att välja bort evidensbaserad vård kan leda till katastrof för individen. I texten har jag tänkt mig utgå från 16 kriterier för vad som kännetecknar en kvacksalvare från boken Food and Nutrition:  Customs and culture, 2nd edititon av kanadensaren Paul Fieldhouse (1) och som han i sin tur tagit från boken Nutrition Cultism av Dr. Victor Herbert (2).
Varför jag har valt kriterierna beskrivna av just Herbert är att han riktar sig konkret till kvacksalvare inom just kostpåståenden och inte mer allmän hälsa och sjukdom. Efter att ha redovisats dessa kriterier skall jag diskutera dom lite punkt för punkt, vad jag själv anser om dem samt hur det kan kopplas till ”kost- och träningsvärlden”.

Vad kännetecknar en kvacksalvare?

I boken av Fieldhouse beskriver Fieldhouse diskuteras i ett av kapitlen moral, etik och kvacksalveri inom kostsociolgin och matkulturen och redovisar följande 16 kriterier (från Victor Herberts bok) för hur du kan identifiera en kvacksalvare inom kostområdet:

 • He advises you to go out and buy something you would not otherwise have bought.
 • He is a fake specialist with imposing ´front´ titles. Use of Institute and Society titles which mean nothing.
 • He says that most disease is due to bad or faulty diet.
 • He says that most people are poorly nourished (sub-clinical deficiency gambit).
 • He tells you that soils depletion and use of chemical fertilizers causes malnutrition.
 • He alleges that modern processing methods and storage remove all nutritive value from your food.
 • He tells you that you are under stress and that in certain diseases you need your need for nutrients is increased.
 • He says you are in danger of being poisoned by food additives and preservatives.
 • He tells you that if you eat badly, you’ll be OK if you take a vitamin or mineral supplement (this is the ´nutrition insurance´ gambit).
 • He recommends that everyone take vitamins and health foods or both.
 • He claims that natural vitamins are different from synthetic ones.
 • He promises quick, miraculous and dramatic cures.
 • He uses testimonials and case histories to support his claims.
 • He’ll offer you a vitamin that isn’t (pangamate – Vit B15; laetrile – Vit B17).
 • He espouses the ´conspiracy theory´ and its twin, the controversy claim. He says he is being persecuted and his work suppresssed. Or that there is a controversy between himself and orthodoxy.
 • He is legally belligerent. If a nutritionist travels with a lawyer and threatens libel actions aginst those who disagree with him, he is probably a quack.

Ovanstående kriterier kan appliceras på många gurus inom kost, träning och hälsa som du stöter på i allt från underhållnings-TV (”Du är vad du äter” t.ex.), i kroppsbyggartidningar, på olika internetforum och inom olika rörelser (som i värsta fall angränsar till rena sekter).
Med god vilja kan man t.o.m. tillskriva mig stora delar av den listan då jag ju faktiskt påstått saker som att jag tror många av oss lider brist på vitamin D (”D-vitaminbrist och behovet av tillskott” och ”Mer om D-vitamin och ny studie om hjärt- kärlhälsa vid viktnedgång”) och bör supplementera med detta, likaså rekommenderar jag ju att de flesta kan ta tillskott av omega-3 t.ex. Jag har ju även skrivit om otillräckligt selenintag som följd av selenfattiga jordar (”Selen – får vi i oss för lite?”) och är allmänt positivt inställd till produkter så som proteintillskott, EAA, BCAA, kreatin och koffein för den som tränar t.ex.
Jag anser mig dock inte motarbetad av ”etablissemanget”, gör inga påståenden om näringsämnen som inte finns, ljuger inte om titel eller utbildning och anspelar inte på känslor för att få fram något budskap som jag har egen vinning av. Min poäng är bara den att man med god vilja kan applicera kriterier på väldigt många sätt om man verkligen anstränger sig. Precis som man kan självdiagnostisera sig med alla möjliga sjukdomar genom att läsa en lista med symptomkriterier. 😉
På den här bloggen rekommenderar vi ingenting som vi inte anser ha vetenskapligt stöd och vi ger aldrig något som helst tips eller råd med löften om att det är ”det optimala” eller att allt annat är dåligt. Dock finns det många som gärna överdriver och det finns även de som kan göra människor väldigt illa. Den värsta sortens kvacksalvare tänkte jag börja med att nämna lite om.

Den värsta sortens kvacksalveri

De värsta av arterna för kvacksalvande är i mina ögon de människor som utnyttjar de mest desperata människorna som mår så dåligt och har draguts med sina problem så länge att de är mottagliga för vilka medel som helst. Där finns personer som med TOTALT ovetenskapliga humbugprodukter utlovar hälsa till svindyra priser samtidigt som den sjuke riskerar att välja bort evidensbaserad sjukvård.
Här är inte tränings- och kosttillskottspåståenden lika illa i mina ögon då det varken handlar om samma risker eller liknande summor. Exempel på en kostrelaterad och totalt ovetenskaplig metod är den s.k. ”blodgruppsdieten” med kostråd i total avsaknad av vetenskaplig evidens och som i värsta fall kan tänkas farlig för vissa individer. Du kan läsa en kritik mot blodgruppsdieten och grundarens bok i en artikel från 2004 i Läkartidningen här.
Ett exempel här från Sverige är den uppmärksammade ”Hälsokliniken” med den numera ökände bluffläkaren Gert Hallengren. Tillsammans med sin fru ägnade de sig åt svindyra  alternativmedicinska metoder med löften om att bota alla möjliga sorters allvarliga hälsotillstånd och påstod (d.v.s ljög) att han var läkare och hon sköterska. Dessa lurendrejare dömdes dock för falsk marknadsföring så småningom och det skrevs en del i bl.a. Expressen (läs t.ex. här om journalistens besök hos bluffläkaren och läs här om domen).

Hur kan kriterierna överföras till budskap inom kost och träning?

Som jag skrev tidigare finns det inom träningsindustrin även där mycket ”humbug” men trots detta inte lika allvarliga saker som sagt. Att lägga ut ett par hundra på ett kosttillskott som ger noll effekt och med löftet om stora muskler kan ju inte jämföras med att spendera tusentals kronor på ”avgiftning” från bastusvettning och strålningsmätning i löfte om att botas från livshotande sjukdomar.Men i vilket fall som helst kan man stöta på mycket argument som stämmer in på 16-punktslistan ovan även inom träningsbranschen.

 • Du kanske rekommenderas att köpa på dig en massa tillskott vilka marknadsförs som ett ”måste” för att klara av just det här speciella upplägget men som du aldrig hade köpt annars och som kanske helt saknar bevidsad effekt (punkt 1). Exempelvis är ju glutamin något som en del rekommenderar men som för styrka och muskeltillväxt ALDRIG visat effekter hos friska individer.
 • Vederbörande kallar sig ”expert”, ”kostrådgivare”, ”personlig tränare” eller andra (ofta) ganska intetsägande titlar som inte kräver någon form av utbildning eller legitimation alls (punkt 2).  Visst kan man bli diplomerad kostrådgivare eller PT i kurser här och där men dels säger det inget om kompetensen och dessutom är det heller inget krav för att tillåtas kalla sig det. Det kan vem som helst göra. Märk väl att jag INTE påstår att kostrådgivare och personliga tränare på något sätt är okunniga per automatik men jag menar att man KAN titulera sig det oavsett hur okunnig och/eller outbildad man är.När det gäller sjukgymnastik så är det en skyddad titel men man kan utan vidare kallar sig för fysioterapeut, idrottsterapeut, rehabiliteringsexpert eller liknande utan att ha någon som helst utbildning.
 • Att träningen påverkar näringsbehovet något alldeles extremt och kräver all möjlig extra supplemetnering är inte ovanligt heller och likaså påståenden om jordarnas utarmning, matens näringsfattighet, m.m. (punkterna 3-7, 9-10).
 • Med detta upplägget, om det följs till punkt och pricka, kommer dock alla problem försvinna och träningsresultaten blomstra (punkt 12)
 • Klienter som nått en bra form är alltid värdefullt men kan även utnyttjas (punkt 13). Just det specifika upplägget behöver ju faktiskt inte vara orsaken till att en grym idrottsman når en grym form men det är bra sätt att argumentera för ovetenskapliga råd.Det är heller inte ovanligt att byggare marknadsför ett kosttillskott trots att de inte själva använder det. Jämför gärna med alla elitidrottare som gör reklam för Pepsi eller MacDonalds trots att deras egna konsumption troligen är minimal.

Jag har själv inte stött på särskilt mycket av punkterna 8, 14, 15 och 16 vad gäller kost- och träningsråd även om punkt 8 förvisso förekommer i stor utsträckning rent allmänt numera med den stora debatt om tillsatser och kemikalier som pågår.

Slutord

Jag hoppas inte den här texten upplevs som anklagande mot personer inom träningsindustrin för det är inte min mening. Det finns som sagt en hel del överdrivna påståenden här och där och mycket ovetenskapligt som försvaras med ”det funkar för mig” eller ” det funkar för mina adepter/klienter” etc. men återigen påpekar jag att detta trots allt är relativt oskyldiga saker. Man riskerar ju som sagt mest onödiga utgifter och eventuellt träningsresultat som inte motsvarar löftena eller träningsresultat som motsvarar löftena fastän du hade lyckats lika bra med ett random basupplägg och morsans hemlagade käk.
Jämförelsen med träningsindustrin var alltså mer för att visa hur många av kriterierna från 16-punktslistan även används där. Den värsta sortens kvacksalveri har jag också redogjort för och det är DEN jag framför allt vill varna för.
/Nicklas
1. Fieldhouse, P. Food and nutrition : customs and culture 2. ed, London : Stanley Thornes, 1998 s. 157
2. Herbert, V. Nutrition Cultism. Facts and Fiction, George F. Stickley Co: Philadelphia, 1980

19 kommentarer

 1. Intressant artikel. Jag tycker att du är väl snäll mot träningsindustrin på slutet :-).
  Jag känner till en del träningsupplägg- och -utföranden som saluförs och som kan vara direkt skadliga för hälsan.

 2. Att träningen påverkar näringsbehovet något alldeles extremt och kräver all möjlig extra supplemetnering är inte ovanligt heller och likaså påståenden om jordarnas utarmning, matens näringsfattighet, m.m. (punkterna 3-7, 9-10).

  *harkel* Bartoll 🙂
  Bra artikel, Nicklas!

 3. Alxr:

  Intressant artikel. Jag tycker att du är väl snäll mot träningsindustrin på slutet :-) .

  Jag känner till en del träningsupplägg- och -utföranden som saluförs och som kan vara direkt skadliga för hälsan.

  Tack Alxr!
  Ja det kan du helt klart ha en poäng i. Likaså vissa extrema supplementeringsråd och råd om extrema proteinintag. Hälsopåverkan där kan klart diskuteras. Men dock är det ju sällan något man blir lika ”tvingad” till.
  Förslag på upplägg är just förslag. Inte riktigt på samma nivå som att övertala någon att genomgå en svindyr och totalt verkningslös ”reningskur” med löfte om att bli frisk från en kronisk sjukdom.
  Men jag köper din poäng helt klart.

  Mikael Jansson:

  *harkel* Bartoll :-)

  Bra artikel, Nicklas!

  No comments! 😀
  SKämt åsido, tack för det Mikael. Boken av Fieldhouse kan jag dessutom rekommendera dig. Den berör globala matkulturer, kostens socialiseringsprocesser, vad som styr folks matvanor, kulturer och normen etc.
  Vi hade tenta idag på kursen där den var litteratur och jag lär få VG. 😉 Med ditt intresse för hur folk äter på olika sätt och varför tror jag den skulle uppskattas. Hör och häpna så finns det befolkningar som överlever TROTS att de inte petar i sig smörgås och frukt var tredje timme. 😀

 4. Kul artikel Nicklas! Mycket intressant och verkligen aktuellt! Grattis till den omnämnda tentan också:D
  Jag har inte sett Draknästet, men är youtube-videon som du postade en sann historia eller ett spelklipp?

 5. ”He advises you to go out and buy something you would not otherwise have bought.” Så om nån övertalar dig att köpa ett par hantlar så att du kan träna hemma är han kvacksalvare? 🙂
  Jag har ett mycket enklare sätt att avslöja kvacksalvare: Alla som utlovar någon form av mirakelmetod. Behövs ju knappast mer än så.
  Sen så kan man ju i mer än nio fall av tio utgå från att alla som håller på med alternativmedicin är kvacksalvare, kanske pga av okunskap men ändå.

 6. Levi:

  Kul artikel Nicklas! Mycket intressant och verkligen aktuellt! Grattis till den omnämnda tentan också:D

  Jag har inte sett Draknästet, men är youtube-videon som du postade en sann historia eller ett spelklipp?

  Tack Levi!
  Kul att du läser så frekvent och uppskattar våra texter. Programmet är på riktigt och jag följde själv den svenska versionen. Ett bra program tycker jag. Och tyvärr tror jag den här galningen är på riktigt.

  Robert Rönngren:

  ”He advises you to go out and buy something you would not otherwise have bought.” Så om nån övertalar dig att köpa ett par hantlar så att du kan träna hemma är han kvacksalvare? :)

  Jag har ett mycket enklare sätt att avslöja kvacksalvare: Alla som utlovar någon form av mirakelmetod. Behövs ju knappast mer än så.

  Sen så kan man ju i mer än nio fall av tio utgå från att alla som håller på med alternativmedicin är kvacksalvare, kanske pga av okunskap men ändå.

  Hehe, ja så kan man se det. 😀 Men jag tycker listan är bra. Stöter man på något som känns väldigt ”far out” är det ju kanske värt att kolla de kriterierna.

 7. Bra artikel igen. Dessa mirakelläror lösa allt och de går inte att falsifiera, vilket är en definition på kvasivetenskap och kvacksalveri(och religion). Om man påpekar ett faktum så hittar de alltid en förklaring och i sista hand kan de alltid formulera en konspiration.

 8. Niklas
  Du drar slutsatser du inte kan dra, vattnet innehöll silver (antibakteriellt används på sjukhus vid brännskador) om någon använder den produkten mot en hudinfektion så skulle jag inte vara säker på att det inte kunde hjälpa något.
  Man kan nästan lika gärna påstå att vaccin mot säsongsinfluensa också är vatten på flaska,
  ”Det finns inga belägg för att äldre blir friskare av vaccin mot säsongsinfluensa”
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/influensavaccin-har-ingen-effekt_4276179.svd
  du har rätt i att det finns kvackare men det är inte så lätt att avgöra vem som är det, och hur mycket kvack det är.
  Vill jag skydda mig mot säsongsinfluensa då tvättar jag mina händer det har nog mest vetenskapligt stöd.

 9. Patrik R:
  I vanlig ordning letar du med blåslampa efter minsta lilla utrymme för att få posta länkar och diskutera saker som är irrelevanta i sammanhanget.
  Att kille i filmen är en idiot kan jag stå för utan att skämmas och jag tror varje människa med minimumnivåer av sunt förnuft håller med.
  Influensavaccinering har inte ett dugg mer artikeln att göra.

 10. nicklas
  ”Influensavaccinering har inte ett dugg mer artikeln att göra.”
  Jo det är kvacksalveri att säga att det botar säsongsinfluensa.
  Kvack som kvack
  Om killen är en idiot vad har det med silvers antibakteriella egenskaper att göra.
  Anser du att sjukhus som använder silver mot brännskador också är kvacksalvare?

 11. patrik R: niklas
  Anser du att sjukhus som använder silver mot brännskador också är kvacksalvare?

  Det kanske är dags att börja smula aspirin på köttsår, äta plåster när vi har magsår och börja ta zonsalva på mackan i förebyggande syfte?
  Lägg av med de dumma frågorna nu Patrik R….

 12. Bra artikel. Visar hur viktigt det är att vara objektiv när man jobbar inom träningsvärlden och inte lova för mycket utan hålla sig till att effekter kan bli möjliga om man gör si och så men ändå poängtera att det kanske inte alls fungerar för just den personen.

 13. Jag tycker att ju mer man som lekman intresserar sig för exempelvis kost, desto mer förvirrad blir man av alla information. T.om. ”de lärda” är ju inte överens om hur människokroppen fungerar?!
  Dessutom är ju varje person unik. Det är väl INGEN som kan tala om exakt vilka brister jag har i min kropp och vad exakt jag behöver göra för att åtgärda dessa?
  Vi har ju också placebo-effekten, som tom. kan vara mer effektivare än de ”mediciner” man äter. Varför skrivs det slå lite om det? Ge folk ett sockerpiller (=billigt), och en trovärdig doktor, och man botar folk. Tron är stark!

  1. Hej Markkusi!
   Det finns många som är i behov av att äta bättre mat och då dyker det upp många skojare som vill tjäna pengar på dessa personer. Tyvärr är folk oftast för lata för att lära sig själva grundinformationen själva utan de läser andrahandsinformation från folk som mer vill sälja än hjälpa. Sen får de höra nästan raka motsatsen från någon annan som vill sälja och de blir förvirrade. Den här typen av svängningar finns inte i den vetenskapliga litteraturen. Småsaker ändras men själva grundprinciperna har varit de samma i väldigt många år. Principerna är vida och det gillar inte heller folk, de vill veta vad som är bäst/optimalt och vad man inte ska göra/äta alls.
   Angående placebo och sockerpiller så är det inte tillåtet enligt lag att behandla med sockerpiller i Sverige. Sen botar inte placeboeffekten någonting överhuvudtaget. Den kan påverka ens upplevelse av de subjektiva symptomen från skada/sjukdom. Tex mindre smärta, piggare, gladare, tröttare osv. Placeboeffekten botar däremot inget. En person med vitaminbrist blir inte hjälpt av sockerpiller precis som att såret på ett barns finger inte läker bara för att man blåser på det.

 14. markkusi:
  Jag både håller med och inte håller med. Visst ska inte placeboeffekten underskattas och inte heller alla ”ovetenskapliga” teorier förkastas. Vad gäller viss form av alternativa metoder faller de ju genom brist på evidens men samtidigt finansieras ju heller inge bra studier så det blir en ond cirkel av att inget vetenskapligt stöd finns men heller inga vetenskapliga studier för att varken konstatera bu eller bä.
  Och angående placeboeffekten måste allt ställas i relation till va individen betalar och riskerar. Jag tycker inte det är värt en placeboeffekt om en person lägger ut tusenlappar på en värdelös metod. Om den metoden dessutom får individen att skippa evidensbaserad vård KAN ju effekten bli katastrofal.
  Maria:
  Tack för länken!

 15. Jag håller inte med om att placebo inte skulle bota, då jag inte tycker det spelar någon roll varför man blir frisk, bara att man blev frisk. Men visst, inte kan man sälja sockerpiller på apoteket.
  Problemet är ju att man inte förväg kan säga vilka som blir hjälpta av placebo. Trotts är det så i många fall, men man vet inte förväg vilka som blir hjälpta eller inte.
  Jag tror att man på ett djupare plan egentligen botar sig själv vid alla sjukdomar, men att man i vissa fall måste få hjälp. Kanske räcker det i vissa fall att man tror på något, får placebo, så räcker det för att kroppen ska ”bota sig själv”.
  Sedan pågår det ju hela tiden ett ”krig” i kroppen, där försvarsmekanismer i kroppen håller rent och skyddar kroppen mot olika typer av angrepp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.