Uppfyller slutspelsskägget någon verklig funktion?

Publicerat den 4 kommentarer till Uppfyller slutspelsskägget någon verklig funktion?

Nu när det äntligen är dags för vinter OS så tyckte jag att det skulle passa med ett inlägg som har lite OS-inspiration, eller åtminstone lite hockeyinfluenser och det är ju den idrott som får mest plats i medierna.
Ett vanligt argument från folk som inte har någon som helst fakta att backa upp sina påståenden med är att “vetenskapsmän / forskare” aldrig utför studier på saker som de inte tror på och att man därför aldrig får några studier som tittar på det, som enligt dem, verkligen är intressant. Argumentet är vanligast från folk som tror på helt galna saker så som healing, homeopati, magnetarmband mot sjukdom, zonterapi etc men det dyker även upp inom mer verklighetsbaserde områden ibland.
Vi har tidigare skrivit en del inlägg på denna blogg som tagit upp just lite galna studier. Detta har vi gjort mest ur underhållande syfte men det är även viktigt att tänka på att forskare faktiskt tittar på helt osannolika saker då och då.  Orsaken till att det inte görs ofta är givetvis därför att det 99,99 % av tiden är totalt slöseri med både tid och resurser. När forskning dock utförs så är det oftast för att titta på ett fenomen / en uppfattning som är vida spridd inom befolkningen. Studien här under är ett exempel på detta…

Slutspelsskägget och dess funktion

Det finns mycket vidskeplighet inom idrotten och utan de allra vanligaste inom Hockey är att man inte ska raka sig under slutspelet. Enligt Wikipedia så ska denna tradition ha påbörjats någon gång i början på 80-talet av New York Islanders i NHL. Numera har det spridit sig till i stort sett alla hockeyligor och även till många andra sporter.
Varför man började med det finns det vad jag kan hitta ingen bra förklaring men det som är intressant är att det i efterhand har uppstått en rad myter kring varför spelare låter sitt skägg växa. En sådan myt som faktiskt är testbar med vetenskapliga metoder är att rakning har en negativ inverkan på nervsystemet hos idrottare och att det därför är bäst att raka sig först efter en tävling så man inte får någon negativ inverkan på ens styrka och explosivitet.
Tre franska forskare bestämde sig för ett tag sen att verkligen titta på om det fanns någon sanning bakom påståendet. Man samlade ihop 20 universitetsstudenter och lät dem göra ett bänkpress test två gånger. Den ena gången fick de raka sig 2-3 timmar innan testet  och den andra gången fick de inte raka sig på 36 timmar innan testet. Man gjorde mätningar av deras kraft, hastighet i lyftet och maximal effekt.
Resultatet blev att man inte såg någon skillnad i prestationsförmåga. Knappast förvånande och jag förväntade mig inget annat resultat, men samtidigt blir man lite besviken på att de inte väntade mer än 36 timmar innan man gjorde testerna på den “orakade” gruppen. Minst 1 vecka tycker man att de skulle kunnat slå till med. Så om någon vill envisas med att man får extra kraft av att låsa skägget växa så kan han (eller hon) fortfarande envisas med detta 🙂

Kraftresultat för deltagarna i studien. A är orakad och B är rakad
Kraftresultat för deltagarna i studien. A är orakad och B är rakad

Källa: Athletes may shave without ending like Samson

4 kommentarer

  1. En intressant sak jag har läst är att folk tenderar att ha mer vidskepliga ting för sig desto mindre kontroll de har. Är man med i en idrott där din kontroll över det som sker är mindre, exempelvis lagidrott, så har dessa mer procedurer och ritualer för sig än de som har större kontroll över vad som sker. Det är som om idrottaren överlämnar ansvaret till någon högre makt eller liknande genom ritualen.
    Och det här med att vissa tackar Gud när de gjort mål och så vidare. Det betyder ju att Gud har prioriterat dem framför motståndaren. Är det rimligt?

  2. Såna här saker som slutspelskägg och andra “ritualer” tror jag kan ha positiva effekter men då på det mentala planet. Själv brukar jag ibland långt innan en tävling som är viktig sätta upp ett mål och en målbild, den här målbilden väver jag ibland in i vissa sammanhang för att bli påmind om målet och för att inte tappa fokus på målet. Jag har tom haft lösenord på banktjänster som innehållit ett tidsmål till en tävling. Det är såklart inte avgörande men för mig är det sätt att sas inte glömma bort en målbild eller ett fokus och det har funkat hittills, men det hade kanske gjort ändå.
    När man vaknar varje morgon och det första man ser är det där skägget som inte ska vara där så kan det nog slå på rätt tankar och fokus inför kvällens match . Men att det skulle ha några direkt fysiska effekter känns klart tveksamt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *