Antalet diabetesfall i USA

För några dagar sen publicerade jag en artikel på träningslära med titeln Mindre kolhydrater och socker men fler överviktiga där titeln nog säger det mesta. Nyligen uppdaterad data från USA visar nämligen att amerikanerna har minskat på sitt intag av både socker och kolhydrater de senaste åren men trots det har övervikten fortsatt att öka.
För bara några dagar sen så publicerade även CDC i USA statistik på antalet nya fall av diagnostiserad diabetes i landet (1). Tyvärr klumpar CDC ihop typ 1 och typ 2 diabetes i sin statistik men från annan data verkar det som att det är typ 2 diabetes som har minskat.
Att diabetesen lite verkar slutat följa utvecklingen av övervikt är en trend som började visa sig för några år sen och på senare år har det blivit ganska uppenbart. Vissa har försökt att förklara bort det med att man inte vet hur mycket en eventuell sämre screening skulle kunna inverka, kanske är det bara så att man missar fler fall av diabetes numera? Jag har dock inte hört någon bra förklaring till varför man skulle missa fler fall.
Än så länge har jag inte sett så många som försökt att förklara varför det här utan alla verkar mest överens om att det är bra att det sker men ingen är säker på varför.
Det skulle kunna vara det uppenbara i att övervikten i USA också har börjat plana av. Om det är färre människor i en viss generation som gör från normalvikt till övervikt eller övervikt till fetma så innebär det ju också att antalet fall med personer som insjuknar i diabetes typ 2 borde minska. Ser man till antalet personer med diabetes i USA så verkar onekligen den följa utvecklingen av övervikt med något års fördröjning. Att det är lite fördröjning är att vänta då det tar lite tid för diabetes typ 2 att utvecklas.

Antalet personer med diabetes i USA
Antalet personer med diabetes i USA

Andra möjliga delförklaringar

Ett lägre sockerintaget kan vara med som en i alla fall bidragande orsak. Kurvorna för sockerintag och diabetesfall följer varandra inte åt perfekt men är man lite snäll så kan man säga att där kanske är något gemensamt i alla fall. Det genomsnittliga intaget av socker i raffinerad form i USA har legat väldigt högt och med höga intag av socker så finns det stöd för att det kan ha negativ metabol inverkan.

Sockerintag i förhållande till övervikt i USA
Sockerintag i förhållande till övervikt i USA

Särskilt när man diskuterar socker i samband med ett kaloriöverskott, vilket ofta kommer hand i hand, så kan det ha större negativ inverkan på saker så som insulinresistens jämfört med andra makronutrienter.
Även intaget av sockersötade drycker har minskat rejält i USA och även om många människor gärna vill klumpa ihop allting med tillsatt socker som samma sak så finns det faktiskt en del stöd för att socker är värre för hälsan när det kommer upplöst i någon vätska. Ser man till endast intaget av läsk så började det plana ut kring år 2000 och sen har det stadigt minskat i USA. Så tidsmässigt överlappar det bra.
Även läsk står sannolikt inte för hela effekten så klart och hade det bara varit läsk som höjt mängden fall tidigare så borde minskningen sen 2000 varit betydligt större än den nu är. Övervikt i sig är ju en stor riskfaktor för diabetes typ 2 och när inte den minskat till samma nivåer som på 80-talet är det inte konstigt att mängden fall av diabetes typ 2 inte heller har gjort det.
Försäljningen av sockersötad läsk och andra drycker i USA
Försäljningen av sockersötad läsk och andra drycker i USA

Så kanske är det förklaringen här? Amerikanerna fortsätter att gå upp i vikt och få negativa hälsoeffekter från det men när de gör det med mindre sockersötad skitmat i kosten så blir den negativa effekten på just insulinresistens och risken för diabetes typ 2 lägre.
Det finns många andra faktorer som spelar in när det gäller diabetes typ 2 än kosten och kanske tränar folk i riskzonen lite mer? Eller så är det helt enkelt en aningen bättre kvalité på all mat som amerikanarna äter?
Många frågor men inga svar, kul trend dock och förhoppningsvis fortsätter det nedåt.

Ett svar på ”Färre diabetesfall i USA samtidigt som minskad läskförsäljning”
  1. Hej Jacob. Måste bara säga att denna sida är den bästa om man vill ha information om sin träning och kost riktigt bra.
    Men jag har en fråga, jag är 17 år och väger mellan 58-59 och är 180 cm lång, har styrketränat och konditions tränat i ca 2 år och har fått rätt bra resultat på både armar och mage, jag äter hälsosamt men det kan hända att jag äter nåt onyttig ibland, men min fråga är att på den nedre delen av magen så sticker den liksom ut om man slappnar av med magen och om jag spänner så syns magrutorna men det är just på den nedre delen av magen som sticker ut, är det fett eller är de musklerna som sticker ut. Mvh Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *