Begreppet essentiellt näringsämne är kanske ett begrepp du någon gång stött på utan att egentligen veta exakt vad som åsyftas. I kosten finns ofantligt många biokemiskt aktiva substanser med olika funktioner i våra kroppar (både positiva och negativa) och vi har sannolikt bara skrapat på ytan för hur komplex våran fysiologi är när det kommer till hur olika livsmedels innehåll agerar/reagerar i våra kroppar. Hur dessa påverkar oss rent allmänt, i vilka kvantiteter dessa ämnen ger positiva/negativa effekter på oss (krävs stora eller små intag och är mer alltid per automatik bättre?) och kan man dra slutsatser att det påstått nyttiga ämnet x är lika nyttigt om det separerats i tillskottsform som när det förekommer i en helt annan biokemisk miljö i symbios med andra ämnen i (t.ex. en apelsin eller i ett blåbär)?

Ja det är minst sagt komplext och vi vet med största sannolikhet betydligt mindre om detta än vad man kan tro (särskilt om man har en preferens för att läsa kvällspress och titta på ”Du är vad du äter” där saker ofta tenderar att framställas som väldigt solklart och ”sant”).

Hursomhelst är det skillnad på vissa näringsämnens ansedda funktion i våra kroppar och den här texten skall dock enbart behandla de näringsämnen som vi idag anser essentiella för människan där jag skall inleda med en förklaring av själva begreppet för att sedan gå in på vilka näringsämnen detta gäller.

Vad betyder begreppet ”essentiellt näringsämne”?

Jo, here we go! Näringsämnen som benämns ”essentiella” innebär livsnödvändiga näringsämnen som våra kroppar inte på egen hand kan syntetisera (d.v.s. ämnen som ej kan nybildas av kroppen själv). Antingen kan vi inte syntetisera dessa överhuvudtaget alternativt att vi kan syntetisera det men i otillräcklig mängd för att tillgodose behovet. Det senare gäller t.ex. B-vitaminet tiamin och vitamin K som båda syntetiseras i våra tarmar men där mängden alltså inte anses vara tillräcklig för att behovet av dessa kan tillgodoses fullt ut enkom via kroppens egensyntes. Således måste dessa tillföras via kosten för att våra kroppar skall fungera och bristsymptom skall undvikas.

Vilka näringsämnen är då essentiella?

Jo dessa näringsämnen utgörs av följande näringsämnen:

 • Vitaminer. Dessa består av A-, D-, E- och K-vitamin som är fettlösliga (d.v.s. att de kräver tillgång till fett för att kunna absorberas), B-vitaminerna tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, pyridoxin (B6), folat, kobalamin (B12), biotin och pantotensyra och sist men inte minst vitamin C. B-vitaminerna och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer.
 • Mineraler och spårämnen. Här anses totalt 15 näringsämnen vara essentiella även om det finns fler mineralämnen än så i kosten. Dels är det sju stycken s.k. makroelement vilka utgörs av kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klor och svavel samt åtta stycken spårelement och dessa är järn, koppar, zink, mangan, selen, jod molybden och kobolt.
 • De essentiella fettsyrorna (EFA, essential fatty acids) omega-3 och omega-6.
 • De nio essentiella aminosyrorna (EAA, essential amino acids) histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin + cystein, fenylalanin + tyrosin, treonin, tryptofan och valin. Aminosyror är alltså de beståndsdelar som bygger upp proteiner och nio av dessa är som sagt essentiella och totalt finns 20 aminosyror. Ytterligare en förklaring som kan vara lämplig här är varför jag skrivit metionin + cystein och fenylalanin + tyrosin men räknat det som en aminosyra. Det beror helt enkelt på att fenylalanin och metionin vidareomvandlas till cystein respektive tyrosin och kan då på sätt och viss räknas som samma aminosyra. Omvandlingen från fenylalanin till tyrosin är MYCKET viktig och de människor för vilka denna omvandling inte fungerar lider av en sjukdom kallad fenylketonuri, mer känd som PKU. Dessa människor måste äta en oerhört syntetisk kost eftersom minsta överskott av fenylalanin är direkt skadligt (och kan leda till mental retardation i värsta fall) samtidigt som man inte överlever utan alla essentiella aminosyror i kosten och då ändå måste få i sig minimumnivåer av fenylalanin. Alla människor i Sverige som lider av denna sjukdom finns registrerade i PKU-registret.

Men kolhydraterna då?

Nej faktum är att kolhydrater är helt icke-essentiellt och en människa kan i teorin leva ett helt liv utan ett enda gram kolhydrater från kosten. Glukos kan ombildas från både aminosyror och från fett, denna process kallas glukoneogenes och sköts främst via s.k. glukogena aminosyror samt från den delen av en triglycerid som utgörs av glycerol. En triglycerid består av en glyceroldel med tre fettsyror bundna och kan utseendemässigt liknas vid ett stort E där de tre vågräta strecken är fettsyrorna och det lodräta strecket är glycerol, alltså den delen som har potential att kopplas bort och omvandlas till glukos vid behov.

Slutord.

Det finns mycket att lära sig inom det här området och ju mer man läser desto mer intressant blir det och desto mer inser man vad lite man kan. Dock hoppas jag att texten varit hyfsat informativ och kanske bidragit med ny kunskap och/eller förtydligat en och annan oklarhet.
/Nicklas

Fördjupningstips:

För mer djupgående läsning om detta rekommenderas Näringslära för högskolan, femte upplagan (Liber, 2006) där jag hämtat merparten av faktan till denna text.

8 svar på “Essentiella näringsämnen.”
 1. […] fett är livsnödvändigt och ett s.k. essentiellt näringsämne, något jag skrivit om tidigare (“Essentiella näringsämnen”). Men om det nu är den metoden man som individ upplever bäst så kan ju det vara ett lämpligt […]

 2. Bra skrivet. Pedagogiskt men bra fakta. Bra sida förövrigt. Hittar mycket fakta på denna sida som man inte hittar på tex forum. Orden nämns, men man har ingen aning om vad dom betyder.
  Mvh Pär

 3. Bra skrivet. Pedagogiskt men bra fakta. Bra sida förövrigt. Hittar mycket fakta på denna sida som man inte hittar på tex forum. Orden nämns, men man har ingen aning om vad dom betyder.
  Mvh Pär

  Tack för der Pär!
  Kul att du uppskattar just den pedagogiska delen för det är liksom syftet med de här texterna, att beskriva vad vissa krångliga termer faktiskt innebär. Det kan ju pratas vitt och brett om olika saker men om man inte har koll på terminologin missar man kanske helheten.
  Det glädjer mig att sidan uppskattas och jag hoppas du fortsätter läsa!
  Mvh
  /Nicklas

 4. Det verkar som att många inom fitnessbranschen drabbats av PKU. Efterblivna kommentarer, inlägg och posts från självutnämnda experter finns det gott om. Inte just i denna tråd, men ibland undrar jag hur du klarar av allt detta utan att bli tokig. Gillar stycket i texten att det är svårt att prata om vissa ämnen i isolerad form eller i form av kosttillskott när de oftast är i symbios med andra ämnen och processer i kroppen.

 5. Hej meget interesssnt læsning men jeg savnede at du fortalte om mineral bor. Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *