En längre studie på periodisk fasta med tidigt ätfönster utförd på primater (Gröna markattor).

De här studierna är intressanta då de vanligtvis är så nära man kan komma människor i fysiologi utan att studera människor.

I den här studien så tog man gröna markattor och delade in dem i två olika grupper. De fick sen exakt samma kost där den enda skillnaden var när de fick lov att äta. Den ena gruppen fick äta fritt med tillgång till mat dygnet runt och den andra gruppen följde en periodisk fasta där ätfönstret var mellan 06.00-14.00 på dagarna.

Den här studien pågick sedan i 12 månader. Vid olika tillfällen under studens gång så gjorde man lite olika tester och mätningar av djuren.

Resultatet visade på mindre effekter på blodfetter hos de som följde periodisk fasta. I stora drag var dock det mest ingen skillnad mellan djuren.

I kroppsvikt såg man ingen skillnad. Likaså var där inga skillnader i kroppsfett eller blodsockerkontroll.

Även om det här inte är studier på människor så är det sannolikt mycket mer överförbart på människor än vad studier på gnagare är. Det här resultatet är också betydligt mer i linje med de lite mindre välkontrollerade studier på människor som finns idag.

Ett kortare ätfönster som ligger på de ljusa timmarna på dagen verkar ha små positiva effekter på hälsan som är utöver det som faktiskt äts.

Men i förhållande till effekterna från vad man väljer och äta och mängderna mat man äter så är den effekten liten.

Studiens titel är, Early time-restricted feeding improves high-density lipoprotein amount and function in nonhuman primates, without effects on body composition. DOI: 10.1002/oby.23564

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *