Meta-analys på hur löparskornas komfort påverkar löpekonomin. En meta-analys innebär att forskarna har försökt att hitta alla studier som finns på ämnet och sedan summerat resultatet från dem alla till ett enda resultat.
Resultatet blev att bättre skorna känns vid löpning desto mindre energi verkar löparen göra av med vid en viss hastighet. Dock svag evidens pga få och små studier.
Det finns en hypotes om att skor som känns skönare även minskar risken för skador. Den har funnits i säkert 15 år nu och är helt rimlig sett till grundforskningen som finns. Men ingen har direkt testat den vad jag vet.
Runt 2010 var det en otroligt stor hype kring barfotaskor där folk baserat på mestadels dålig logik kring i form av ”naturligt=bäst” samt ”allt är en konspiration driven av big shoes”.
Från den hypen kom dock en välbehövlig skeptisism kring alla speciella skor som såldes och alla enklare löptester och mätningar av fotens form som påstås kunna ge löpare den bästa skon för just deras anatomi.
När jag skrev att det inte fanns någon evidens för att det var värt att göra alla de där sakerna så var det många som blev irriterade. En vanlig motfråga var då också hur de skulle välja skor i stället. Mitt svar var alltid att de skulle välja en sko som kändes skön när de testade att löpa i den.
Den rekommendationen gäller fortfarande idag.