Power Balance är placeboeffekten och inget annat

Några mer passande titlar på det här inlägget hade nog varit, ”Varför det behövs blindning i studier”, ”Hur du testar något vetenskapligt”, ”Hur försäljare lurar sina kunder” eller ”Vad ska man lägga forskningspengar på?”.

Jag valde dock en annan titel då jag tänkt använda mig av good balance som exempel och förhoppningsvis kan detta inlägg också få personer som googlar på good balance, EFX,  power Balance eller liknande att inte köpa produkten.

Good balance / Power Balance -armbanden – en kort introduktion

Ett Power Balance armband
Power Balance kommer i många olika former. Hur det är konstruerat spelar ingen roll, inte heller om det rör huden

Good Balance-armband är en kopia av power balance som var populära för kanske 5-10 år sedan.

I princip är det ett gummiarmband med två stycken hologram i varje ände som påstår besitta någon slags magisk kraft (det kan vara joner, hologram, magi osv) som ska förbättra styrka, rörlighet och balans. Redan här hör man att det är frågan om totalt skitsnack, men det brukar ju inte hindra produkter från att ibland bli väldiga försäljningssuccéer.

Många elitidrottare har använt sig av armband av den här typen då och då och under fotbolls-VM 2010 kunde man bland annat läsa om hur flera spelare i det Holländska landslaget använde sig av dessa armband. Andra kända elitidrottare som basketbollspelaren Shaquille O’Neal och ishockeyspelaren Teemu Selänne har till och med gått ut och marknadsfört produkten.

Under VM i Sydafrika 2010 så bar flera spelare i det Nederländska landslaget Power Balance armband. Den som påstods ha fått spelarna till att göra det här var Wesley Sneijder

EFX armbanden är samma sak fast från någon annan tillverkare. Dock har de komiskt nog en varning på sin hemsida där de varnar för att det finns piratkopior på marknaden vars effekt är tvivelaktig 🙂 Deras egen förklaring till varför deras armband fungerar har de dock plockat bort från sin hemsida och ersatt med texten:

EFX produkters effekter har ännu inte bevisats vetenskapligt. Teknologin studeras för närvarande i olika forskningsanläggningar och resultat väntas inom de närmaste månaderna.

Jag tänker inte gå in på de försök till att förklara armbandens påstådda effekt som finns, de är alla fullständigt felaktiga och har inget med vetenskap att göra.

Armbanden brukar säljas genom att försäljaren utför en rad tester där man först får prova utan armbandet och sen med armbandet. En bra genomgång hur man blir lurad av dessa test kan ni se i videon här under.

Alla som gör de här testerna måste inte nödvändigtvis luras medvetet. Det går inte att lita på att en person är objektiv mot sig själv. Även om man tror dig mäta precist finns det flera undermedvetna faktorer som kan inverka på resultatet. Den klassiska förnekelsen som försäljaren visar prov på är också klassisk, även inom träning och hälsa. En förespråkare blir så säker på att det han eller hon påstår stämmer så de vägrar tro på motbevis.

Orsaken till att jag skriver detta inlägg

Det här inlägget är nästan ett klassiskt ”skeptiker”-inlägg och jag har ju även blivit kallad det ett par gånger av de som inte alltid gillar det jag skriver.

Personligen tycker jag att den här typen av inlägg är totalt meningslösa och det som skeptiker oftast ger sig på är tämligen självklara saker där man i mina ögon behöver vara duktigt godtrogen för att gå på det som påståtts från början. Som i det här exemplet är det ju hur självklart som helst att produkten är en blåsning. Läser man förklaringen till varför det skulle fungera är det ännu mer uppenbart att de är skojare som försöker sälja saker.

Orsaken till att jag skriver detta inlägg är dock för att det nu har släppts en studie på dessa armband. Nej, jag skojar inte. Det finns alltså någon forskare i världen som ansåg att det var värt att slösa sin tid, först på att genomföra studien och sen på att faktiskt få den publicerad (1).
Jag tänker gå igenom upplägget på studien ganska ingående då det visar hur lätt man kan motbevisa den typen av påståenden som görs kring Power Balance om man verkligen vill.

Inte nog med att forskarna verkligen gav sig på att undersöka en sån här produkt, de var dessutom väldigt flitiga. De samlade ihop 42 deltagare till studien och hela 35 fullföljde den. Först tog man fram ett placeboarmband. Detta var precis samma armband men man tog bort hologrammen som påstås innehålla all kraft och ersätta dem med vanlig rostfritt stål. Armbandet konstruerades också så det skulle väga lika mycket som det riktiga Power Balance-armbandet.

Nu hade man alltså ett placeboarmband och ett verkligt armband som skulle jämföras. Hur gör man då detta på ett rättvist sätt? När det gäller balanstester kommer försökspersonerna att prestera bättre när de tidigare fått ett försök. Om man därför valt att alltid testa i samma ordning så hade det armbandet som testats sist fått en fördel. Därför införde man två testprotokoll som genomfördes på två olika dagar. Den ena dagen fick de börja med ett av armbanden och avsluta med det andra. Vilket av armbanden de fick börja med randomiserades, det vill säga slumpades.

Det finns ju ännu en variabel att ta hänsyn till här. Det skulle kunna vara så att armbandet i sig har en effekt, det vill säga att deltagarna tror på att de kommer få bättre balans när det håller i ett armband, oavsett om det är placebo eller inte. Därför införde man ännu en testomgång. Denna gång fick deltagarna stå utan något armband alls. Det slutliga upplägget på försöken blev då:

Protokoll 1: placebo-inget-PowerBalance
Protokoll 2: PowerBalance-inget-placebo

För att en studie verkligen ska bli bra behöver man dock kontrollera mycket mer än dessa faktorer. Det första man behöver göra något åt är ”balanstesten” som används av försäljare av Power Balance. Hur dessa går till kan ni se i youtube-klippen här ovanför. Detta är knappast objektiva tester, hur bra det går handlar helt om hur försäljaren/undersökaren trycker. Istället använde man sig därför av tryckplattor för att undersöka balansen. Med hjälp av dessa kan man inte bara se hur länge en person kan hålla balansen på ett ben, man får dessutom data på hur bra de är på att hålla sin tyngdpunkt centralt över foten. För att lägga till lite extra krydda så lät man dessutom deltagarna utföra balanstesterna på plant underlag och lutande underlag. Deltagarna fick även testa balansen både med öppna och med slutna ögon.

Det fattas dock några saker till för att studien ska bli bra. För det första behöver testningstillfället standardiseras. För att uppnå detta införde man följande regler för försökspersonerna:

 • De fick alla samma instruktioner av samma instruktör inför alla tester
 • De fick inte ha på sig några skor, nycklar, smycken eller ha något löst i fickorna
 • Deras mobiler var avstängda
 • De skulle hålla armbanden i höger hand

Den slutliga pricken över i’et i studieupplägget införde man när man såg till att det alltid var samma person som tog tid och läste av resultaten vid balanstesterna. Denna person var också blindad från om deltagarna hade ett Power Balance i handen eller en placebo.

Resultatet i studien

Surprise surprise, man såg ingen effekt alls på balansen från Power Balance. Det var till och med en trend för sämre balans för Power Balance som säkerligen beror på slumpen men jag tycker ändå att det är lite komiskt 🙂
En intressant aspekt i studien är att det inte fanns någon skillnad i balans även när man jämförde testerna utan något med testerna med armband. Så de som argumenterar för en placeboeffekt när de säljer armbanden gör bättre i att låta något barn på dagis konstruera ett armband istället för att betala 300-400 kr för det.

Summering

Mitt mål med detta inlägg är först och främst att få fram hur man på enkla vis kan testa helt fantastiska påståenden från olika försäljare. Det är egentligen den delen som jag tror kan ge bra kunskap då upplägget på studien i fråga var väldigt bra men ändå enkelt.

En annan sak värd att ta med sig från detta inlägg är de faktiska testerna. Det finns många typer av rörelsetester och liknande på marknaden nu. Flera av dessa använder sig av snarlika tekniker för att försöka påvisa en effekt av olika rörelser eller instrument. En väldigt vanlig variant är att man ber någon böja sig framåt. De kommer då en viss längd. Sen ber man dem ställa sig igen och utföra någon form av rörelse eller så får den en snabb behandling. Sekunderna senare kommer personen kunna böja sig lite längre. Det här händer även om du inte utför någonting! Vanligtvis kan man räkna med ungefär 2 cm men är det en trevlig och snäll testutförare kan det ofta bli någon centimeter till. Upprepar man rörelsen kommer man ju även längre och längre efter hand.

Så nästa gång du går igenom någon form av test på det här viset så gå hem och testa precis samma sak fast utan ”deras intervention”. Så om du har fått rulla på en pinne gör du samma sak utan pinne. Om du fått klämma benen mot en boll testar du utan boll. I vissa fall får man utföra saker som kan räknas som stretching eller uppvärmning och då får du hitta någon annan rörelse eller uppvärmning som kan tänkas fungera likvärdigt.

Nu säger jag inte att alla metoder inte fungerar, det finns till skillnad från armbanden i detta inlägg faktisk rimliga förklaring till hur flera av dessa metoder kan tänkas fungera. Men lite ifrågasättande kan vara sunt innan man köper en stretchingpinne för några hundralappar.

Tillbaka till armbanden. Många undrar nog hur Power Balance och EFX armband kan sälja överhuvudtaget men Stadium har sålt Power Balance armband för 400 kr stycket i slutet på förra året. Produkten finns fortfarande på deras hemsida men går inte att beställa. Beskrivningen där är:

Armband som reagerar positivt med kroppens energifält och kan förbättra balans, styrka och flexibilitet.

Ett smart sätt att lura en liten unge på sin månadspeng antar jag. Jag gjorde en liten snabb sökning och hittade även föreningar som säljer Power Balance till sina medlemmar, givetvis till förmånligt pris.

Man undrar lite hur produkter kan marknadsföras med så mycket påståenden utan att behöva backa upp dem. I Australien blev där lite uppståndelse kring produkten för något år sen och då fick Power Balance gå ut med en pressrelease där de sa att de inte hade några fakta att backa upp sina påståenden med. För er som tycker det är kul att läsa när försäljare försöker slingra sig rekommenderar jag Power Bands FAQ. I princip är deras frågor de påståenden som de själva gör och sen i svaren skriver dem, ”testa själv!” 🙄 För er som vill blåsa era vänner med dessa enkla test rekommenderar jag att ni köper så kallade placebobands för typ 10 kr stycket.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

78 svar på “Good Balance – Ett exempel på hur man kan lura folk”
 1. Mycket roligt inlägg!
  Är alltid lika kul med bluffprodukter men att de faktiskt utförde en rigorös studie för att motbevisa där inga bevis fanns var ännu roligare.

 2. Kul att du tar upp detta!
  Själv har jag haft diskussioner med några bekanta när de blev ”Oberoende Nikkenkonsulenter”. Dvs, de använder samma knep, balanstest osv, men här är det magneter från Nikken som säljs istället. Nikkens affärsmodell har även charmiga inslag av pyramidspel där deras konsulenter tjänar mer på att rekrytera fler säljare. De menar dock inget illa utan tror ju på detta själva, men frustrerande för relationen kan man säga.
  Apropå magneter så tror jag Intersport sålt magnetarmband under en tid, märkligt att stora sportkedjor nedlåter sig till sånt.
  (Stor humor att Google-annonsen ovan tipsar om var man kan köpa Power Balance…)

 3. albin hagberg medin: Mycket roligt inlägg!
  Är alltid lika kul med bluffprodukter men att de faktiskt utförde en rigorös studie för att motbevisa där inga bevis fanns var ännu roligare.

  Tack Albin 🙂 Jag blev också förvånad när jag såg studien. Fast å andra sidan har power balance lyckats bli otroligt stora. Det är ju förvånandsvärt många toppidrottare som har synts använda armbanden.

  Dan: Själv har jag haft diskussioner med några bekanta när de blev ”Oberoende Nikkenkonsulenter”. Dvs, de använder samma knep, balanstest osv, men här är det magneter från Nikken som säljs istället. Nikkens affärsmodell har även charmiga inslag av pyramidspel där deras konsulenter tjänar mer på att rekrytera fler säljare. De menar dock inget illa utan tror ju på detta själva, men frustrerande för relationen kan man säga.

  Tjena Dan!
  Nikken hade jag aldrig hört talas om, ganska förvånande då vi får mejl från en ganska många stackare som vill visa sin produkt för oss. 🙂
  Kan inte mer än hålla med dig när det gäller försäljning av den här typen av saker. Jag har själv några bekanta som håller på att sälja liknande ”fantastiska” produkter i pyramidliknande former. Det är väldigt irriterande att behöva lyssna på deras snack när man väl träffar dem.

  Dan: (Stor humor att Google-annonsen ovan tipsar om var man kan köpa Power Balance…)

  🙂 Det blir ofta så, är det samma när vi skrivit om MBT och Easytone med. Tryck på länken så går de back av att visa sig här 😉

 4. Härligt inlägg!
  Kan ni inte göra något inlägg om ”Vemma”, som verkar dyka upp i umgängeskretsen… Verkar också lite tvivelaktigt (blir väl alltid lite anti när det är Pyramid-modellen som visar sig också…)
  Dom andra sakerna du tar upp i inlägget som att använda stretchpinne eller att trycka knäna mot en boll, vad syftar du på för produkter där?
  – Gray Cook använder ju faktiskt något liknande (skulle kunna vara) men det är ju inte som test utan för att öka rörlighet och behandla triggerpunkter.
  Vet dock inte om det ens kan vara detta du menar?

 5. Tjena Robert!
  Vi har fått några mejl kring Vemma tidigare. Ett inlägg om Vemma, Noni, Xango kan dyka upp senare. Nicklas har funderat lite på att skriva om det tror jag. Det är ingen prioritet dock. Kaliber hade ett program om Xango för några år sen som fortfarande finns på deras hemsida, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=1294199
  Jag har stött på flera rörelsetester där olika pinnar och bollar används för att ge en ökad rörlighet. Gray Cook använder ju också det i flera instruktionsfilmer som han gett ut. Vad jag vet finns det inga belägg alls för dem. Det vill säga att användandet av dem verkligen ger en bättre rörlighet eller stabilitet i längden. Det är ju inte omöjligt att det kan stämma men det kan ju likaväl vara skitsnack.
  Testandet går ju alltid till på samma vis. Första är det test utan och därefter test efter pinne eller med boll. Det hade ju varit väldigt intressant om man testat det motsatta. Till exempel att någon först får testa med bollen för att sen ställa sig upp och sen testa utan boll.
  FMS är ganska hypat i sig, finns bara några få studier där några har visat att det verkar kunna peka ut de som är i förhöjd skaderisk om de tidigare inte varit skadade. Om du varit skadad tidigare fungerar det inte lika bra. Det finns även studier som inte kunnat påvisa någon förhöjd skaderisk hos de med låga FMS poäng.
  När det gäller prestationsförmåga finns det vad jag vet tre studier. De har alla visat att låga poäng på FMS inte innebär att man presterar sämre. Så för prestationen är ju FMS inte direkt relevant om man då inte räknar med att det kan minska på skadorna, den frågan är ju fortfarande öppen. Men FMS är å andra sidan lätt att utföra, lätt att lära ut och lätt att sälja in till idrottare så det är inte konstigt att det blivit en succé även innan forskningen på det är klar.

 6. Guddi: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=1294199
  Jag har stött på flera rörelsetester där olika pinnar och bollar används för att ge en ökad rörlighet. Gray Cook använder ju också det i flera instruktionsfilmer som han gett ut. Vad jag vet finns det inga belägg alls för dem. Det vill säga att användandet av dem verkligen ger en bättre rörlighet eller stabilitet i längden. Det är ju inte omöjligt att det kan stämma men det kan ju likaväl vara skitsnack.
  Testandet går ju alltid till på samma vis. Första är det test utan och därefter test efter pinne eller med boll. Det hade ju varit väldigt intressant om man testat det motsatta. Till exempel att någon först får testa med bollen för att sen ställa sig upp och sen testa utan boll.
  FMS är ganska hypat i sig, finns bara några få studier där några har visat att det verkar kunna peka ut de som är i förhöjd skaderisk om de tidigare inte varit skadade. Om du varit skadad tidigare fungerar det inte lika bra. Det finns även studier som inte kunnat påvisa någon förhöjd skaderisk hos de med låga FMS poäng.
  När det gäller prestationsförmåga finns det vad jag vet tre studier. De har alla visat att låga poäng på FMS inte innebär att man presterar sämre. Så för prestationen är ju FMS inte direkt relevant om man då inte räknar med att det kan minska på skadorna, den frågan är ju fortfarande öppen. Men FMS är å andra sidan lätt att utföra, lätt att lära ut och lätt att sälja in till idrottare så det är inte konstigt att det blivit en succé även innan forskningen på det är klar.

  Nu är jag kanske inte helt insatt i ämnet, men är det inte så att den pinne som Gray Cook använder (foam roller) ska fungera mer som massage än som rörlighetsövning? Och massage är väl bevisat att det ger effekt?
  (Jag skriver det som frågor eftersom jag inte är speciellt säker på det 🙂 )

 7. Tjena Johan!
  Jag tror personligen på massage och att det hjälper. När det gäller forskning så är det dock en liten gråzon faktiskt. Mest för att det är ganska svårt att studera skulle jag tro. Standardisering av behandling är klurigt minst sagt. Även placeboeffekten är svår att ta full hänsyn till.
  När det gäller pinnen som Cook kör så är det inte direkt foam rolling men syftet är ungefär det samma både med massage, pinnen och foam rollers. Att arbeta med vävnade och få loss muskelknutor. Det kan jag köpa, inget underligt i det och även om forskningen där som sagt är lite eftersatt. Du kan se hur pinnen ser ut här och lite mer beskrivning hur den är tänkt att fungera, http://www.functionalfitness.se/2011/03/cook-band-stick.html
  När det gäller det vi diskuterar här så används dock rörelsetester för att visa på effekter från pinnen men det man alltid gör är att man först låter en person böja sig. Sen kör man lite med pinnen och efter det kan de böja sig längre. Det är just den lilla biten jag ifrågasätter. Visar man på pinnens effekt eller visar man bara på effekten att andra gången du börjer dig så kommer du att komma lite längre. Det är som sagt lätt att kontrollera om man verkligen vill det. Finns ju flera tips på tillvägagångssätt i inlägget här ovanför 🙂

 8. Tack för ett utförligt svar!
  Jag håller med dig att det blir helt fel om det marknadsförs på det sättet som du säger.

 9. En variant på detta lurendrejeri är energy armor: http://energy-armor.com/ (ni måste se introduktionsfilmen på deras hemsida, helt obetalbar 🙂 ). Det är så illa att mitt gym, Svenssons Hälsocenter i Borås, aktivt gör reklam för detta båg. Fast de har en ansluten osteopat, Tommy Olauson http://www.tommyolausson.se/ , som bland annat sätter upp lappar i gymmet där han skriver att alla människor går runt med parasiter och gifter i sina tarmar som behöver rensas ut, eller detoxas (något man antagligen gör med något han säljer). Så man kanske inte ska förvåna sig över deras brist på skepsis. Då tycker jag att det är sorgligare att en nästan helt färdig röntgensköterska går på det http://murbruk.bloggplatsen.se/2011/02/09/4569800-jag-vill-ha-ett-energy-armor/
  Jag hoppas att ni skriver några korta rader om Energy Armor, då ni ofta hamnar högt vid google-sökningar. På så vis kanske fler människor slipper bli lurade.

 10. Tjena!
  Energy Armor är precis samma skit ja. Blir nog inget inlägg om det dock. Det finns ju för mycket sån där skit på marknaden för att man ska orka/vilja gå igenom dem alla 🙂 Men jag la till energy armor bland nyckelorden till detta inlägg. Så det kanske lyckas smyga sig upp något sånär på google.
  Det är ju inte ovanligt att folk går på sånt här skit. Det är mänskligt att lite alldeles för mycket på sina egna upplevelse. Utsätts man för ”tester” likt de ovan är det väldigt lätt att man tror på det. För att tro på dessa armband får man nog vara lagd lite åt hokos-pokus hållet dock 🙂 Sen håller jag med dig. En röntgensjuksköterska borde kunna nog med fysiologi för att inte köpa snacket om frekvenser mm…

 11. Ja detta är så jävla bullshit så de inte finns.
  Är själv säljare och har fått säljinstruktion till dessa band.
  Säljaren från företaget bad mig knäppa mina fingrar bakom ryggen och så skulle han trycka ner mina ihopknäppta händer och se när jag tappade balansen. (han trycker nu mina händer mot sig och neråt vilket gör att jag tappar balansen hyffsat fort)
  I andra försöket får jag hålla ett band och han trycker då mina händer inåt kroppen typ längs med rumpan. Ja godmorgon yxskaft klart som fan jag har bättre balans när du trycker kraften mot min kropp istället för ifrån.
  Detta påpekade jag även och han blev tyst 😀
  100% skitgrejer.

 12. Jag är mäkta förvånad angående dessa produkter! Jag har tidigare sett produkter som i alla fall försökt att vara vetenskapliga, men detta är något utöver det vanliga!
  Jag kan dock tänka mig att denna typer av produkter mycket väl kan få ganska enormt fotfäste inom vissa typer av idrotter där koncentration är av betydelse. Alla har vi väl träffat på idrottsutövare med aningen konstiga ritualer och bruk av diverse produkter så som tur-kalsongerna och förbudet mot att tvätta fotbollsbenskydd.

 13. Hej Jacob!
  Hur ställer du dig till placebo? bra? dåligt?
  Tydligen visar en stor undersökning att flertalet läkare skriver ut placebo med gott resultat, och det bästa är att placebo ofta saknar bieffeffekter, något som läkemedel alltid ger.
  Främjar ditt inlägg folkhälsan?
  Mvh
  Peter

 14. Hej Peter!
  Det finns ”inga” inom sjukvården som skriver ut endast placebo i Sverige om en person verkligen är sjuk. Det är till och med olagligt för en läkare att ge sockerpiller.
  Att endast förlita sig på placebo kan dessutom ha väldigt allvarliga konsekvenser. Om du tex har smärta pga cancer och någon ger dig en hokus pokus behandling som du tror hjälper dig så kan det dröja för längre innan du får verklig hjälp. Så placebo kan verkligen göra skada om man endast ämnar att behandla med placebo. Som en del av en verklig fungerande behandling kan det givetvis vara positivt, men det är inte det man ska förlita sig på. Dessutom är det ju väldigt fel rent etiskt att lura folk på deras pengar.
  Ett bra exempel på hur fel det kan bli:
  http://www.expressen.se/halsa/1.177127/arne-fick-sockerpiller-mot-sin-astma

 15. Menade inte Sverige, här är från tyskland:
  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2011/03/11/sockerpiller-pa-recept/index.xml
  Placebosprutor på recept
  2011-03-11
  Hälften av Tysklands läkare har skrivit ut placebo till sina patienter, enligt en ny undersökning som också visar att falska sprutor hjälper bäst.
  Läs mer om rapporten:
  Placebo in der Medizin – Mehr als nur Einbildung
  Det är en undersökning framtagen av den tyska läkarorganisationen Bundesärztekammer, BÄK, som visar att hälften av landets läkare inte tvekar för att skriva ut placebo till sina patienter, rapporterar The Guardian.
  Enligt tidningen visar rapporten att allt från vitamintabletter, homeopatiska preparat och till och med fejkade operationer varit effektiva i olika behandlingar.
  Rapportförfattarna rekommenderar också att läkare och studenter ska få lära sig mer om hur man använder placebo.
  – Placebo kan minska oönskade biverkningar och är ett mer effektivt sätt att använda sjukvårdens budget, säger Robert Jütte, medförfattare och styrelsemedlem i BÄK, till The Guardian.
  Bluff eller båg Guddi?

 16. Vad är det du vill ha sagt mer precist Peter? Din sista fråga säger ju ingenting, vad skulle jag svara på den? Att det som står i artikeln inte stämmer?

 17. Peter:
  Både bluff och båg skulle jag säga. Behandlar man sjuka människor med homeopatiska preparat är man en kvacksalvare. Dessutom ger ju även evidensbaserad medicin placeboeffekt så varför nöja sig med bara placeboeffekt när man kan få effekt + placeboeffekt?
  Jag är väl medveten om att läkemedel har biverkningar, i vissa fall hemska biverkningar, och det skrivs förmodligen ut väldigt mycket som skulle kunna undvikas om bara tid till längre samtal och djupare analyser av patienter fanns exempelvis. Polyfarmacin bland de äldre är en samhällskatastrof.
  Men två fel blir inte ett rätt så att lösa det med att införa massa humbug är ju den sämsta tänkbara lösningen.

 18. Hej
  Jag tycker synd om er som inte tror på att powerbalance fungerar.
  Jag själv är en Elite dansare och tränare.
  Mina powermoves inom Breakdance ökade med många procent så fort jag hade på mig bandet och körde,Jag trode fan inte på bandet.
  Jag tränar 4gg i veckan tränar mycket headspinn , Max varv jag snurrar är 20-25 varv.
  Hur mycket man anstränger sig och flippar så hamnar man där, sakta men säkert utvecklar sig.
  Jag tog på mig bandet och körde precis som jag alltid gör men det jag hörde när jag snurra det va bara skrik av glädje av mina vänner.
  Jag gjorde 150varv!!! vilken känsla!!.
  Lycka till med att vara skep……

 19. Iss....:
  Hej
  Jag tycker synd om er som inte tror på att powerbalance fungerar.
  Jag själv är en Elite dansare och tränare.
  Mina powermoves inom Breakdance ökade med många procent så fort jag hade på mig bandet och körde,Jag trode fan inte på bandet.
  Jag tränar 4gg i veckan tränar mycket headspinn , Max varv jag snurrar är 20-25 varv.
  Hur mycket man anstränger sig och flippar så hamnar man där, sakta men säkert utvecklar sig.
  Jag tog på mig bandet och körde precis som jag alltid gör men det jag hörde när jag snurra det va bara skrik av glädje av mina vänner.
  Jag gjorde 150varv!!! vilken känsla!!.
  Lycka till med att vara skep……

  Din anekdot och din bakgrund som dansare är helt oväsentligt. Vad i studiens metodik är det du anser så felaktigt eftersom du vet bättre?
  /Nicklas

 20. Hej Jacob,
  Vad kul att du verkar ha satt in dig i dessa produkter. För det första så är inte EFX samma som Power Balance! Orsaken till Varför EFX ännu inte publicerat några studier är att EU:s lagar sätter stopp för det. I EU måste vi ha ett CE godkännande innan vi kan publicera studier eller erfarenheter av något slag! Vi har flera studier från forskare och professorer från olika institut runt om i världen som vi kommer att publicera när vi erhållit CE klassning. Elitidrottare i yppersta världsklass känner ofta sin kropp och kapacitet väldigt väl genom åratal av träning och tester så det känns väldigt långsökt att dessa skulle bära dessa produkter om de inte upptäckte resultat av dem och i synnerhet inte när de inte får betalt för att använda dessa! Adidas som är ett av världens största sportföretag har lanserat en hel klädlinje efter kostsamma tester och studier med EFX inbyggt i kläderna AdiEnergy.
  Vi har även massor av människor som inte är elitidrottare som tackar oss för produkterna som dom upplever hjälper att underlätta i deras vardagliga bestyr och tillvaro. Är alla dessa människor lurade? Nej! Vi vet att EFX fungerar och är glada att kunna erbjuda människor dessa produkter.
  Negativt dock är att skrupelfria profitörer importerar kopior som säljs på bland annat vissa hemsidor och låter folk tro att de köper äkta EFX produkter. EFX armbanden tillverkas i noga testade material för att tex. undvika allergier.
  Av testade kopior innehåller flera direkt skadliga ämnen och har ingen effekt då dessa tillverkare inte kan kopiera programmeringen av hologrammen.
  Har du frågor Jacob så kan du kontakta oss. Uppgifterna finn på hemsidan http://www.efxscandinavia.com
  Mvh.
  Joni Roponen
  EFX Scandinavia

 21. På vilket sätt hindrar avsaknaden av CE-märkning er från att publicera forskning i internationella vetenskapliga tidskrifter?
  Är det inte snarare så att avsaknaden av vetenskaplig forskinng hindrar er från att göra några som helst uttalanden om produktens effekter? För jag kan inte se att ni gör några påståenden, bara att vetenskaplig forskning saknas.
  Vilka är dessa forskare och professorer och var verkar de? Har någon sorts vetenskaplig forkning någonsin publicerats eller ofentligt presenterats någonstans i värden?

 22. Hej, jag jobbar som personlig tränare och har gjort så i många år. Jag har också testat dessa band och dom fick en effekt på mig och den jag testade. Vi gjorde ett antal tester och vi fick bättre balans och styrka. Kanske är det så att det funkar på vissa men inte på andra? Det var ingen placeboeffekt som jag upplevde kan jag garantera, men som sagt, jag tror att man måste testa själv och utvärdera om det får en effekt eller inte. Att såga produkten på detta vis gör att du helt enkelt anser att jag och många med mig som får effekt av den, har fel och att vi inbillar oss det.
  Då är frågan om exempelvis en person som varit åksjuk i hela sitt liv och sen när den personen använder bandet inte blir det längre har den människan då inbillat sig sin åksjukesypmton hela livet eller har bandet då en faktisk effekt?

 23. Eftersom du inte blindat så kan du inte skilja effekten av bandet från placeboeffekten. vad som kanske förrvirrar dig är att även placeboeffekten är en mätbar effekt.
  För att blinda får du skaffa två band som är väldigt lika, men en med hologram. Sedan ber du en tredje person slumpvis sätta på testpersonen endara bandet och sedan döljs detta av ett svettband eller liknande så varken testpersonen eller testaren vet vilket. Därefter gör du testerna på försökspersonen. Upprepa testerna flera gånger, tex 10ggr med vardera band (i slumpvis ordning) och sammanfatta resultaten.
  Återkom gärna med resultat.

 24. Joni Roponen:
  bla bla bla….Nonsens nonsens nonsens… osv osv..
  Mvh.
  Joni Roponen
  EFX Scandinavia

  Sådär, jag summerade din text till dig Joni 🙂

 25. Det roliga är ju att både massage, kiropraktik och naprapati är något som haft väldigt olika resultat i forskning, och något som (alltför) ofta talas om som något negativt. Hela din text genomsyras av negativitet, och dina svar på vissa kommentarer här sätter bara ett kvitto på att du är en pajas som lever efter my way or the highway. I din position som sjukgymnast bör du kunna vara smart nog att respektera dina kolleger, och de som livnär sig på hälsa och träning. Men du skjuter dig själv i foten istället, och ger oseriösa svar på seriösa kommentarer. Dåligt inlägg, vinklat i din egen upplevelse och i din vetenskapliga trångsynthet. Även placebo har en effekt, så låt dessa människor som tror och VILL tro på armbandet göra så. För i ärlighetens namn, vad du tycker är det inte en j*vel som bryr sig om.

 26. Precis så Nando. Ingen fakta och en massa tjat om attityd och negativitet är det klassiska svaret när man inte har något att komma med.
  Det Joni har skrivit här ovanför är bara en massa text med påhittade ursäkter. Produkten fungerar inte, så enkelt är det. Allt snack om hologram och frekvens är totalt skitsnack till för att lura folk.
  Här har du tre studier till som publicerats på power balance, alla visar på precis ingen effekt alls.
  http://www.jssm.org/vol10/n1/31/v10n1-31pdf.pdf
  http://digitalcommons.hope.edu/curcp_10/184/
  http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/publishahead/Effect_of_the_Power_Balance_R__Band_on_Static.98593.aspx
  Och här har du ett uttalande från tillverkarna själva ett deras band inte har någon funktion, http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1343941/Power-Balance-bracelets-better-rubber-band-Maker-forced-refunds.html

 27. Jag säger inte något om ifall det fungerar eller ej, jag tror att om man upplever det som att det fungerar så fungerar det ju, uppenbarligen. Det som förvånar mig är att du som är så påläst och verkar helt och hållet vettig väljer att formulera texten så som du gör, där din negativa inställning till banden genomsyrar hela texten. När man läst sista raden i artikeln så håller man antingen med dig, eller så gör man det inte. Men det som slår en är hur negativ texten som sådan är. Som någon skrev tidigare, att han upplevde att det hjälpte till att förbättra balansen. Det går ju inte att tala emot, eller hur? HANS upplevelse kan inte styras av forskningsresultat. Det är ju just därför det är lika omöjligt att säga om massage, akupunktur, kiropraktik etc etc verkligen fungerar. Det styrs helt av upplevelsen hos personen som får behandlingen. Du får tycka och tänka vad du vill, men du kan nog inte förbehålla dig rätten att säga emot de som tror/vet att det fungerar. Punkt.

 28. Nando: Jag säger inte något om ifall det fungerar eller ej, jag tror att om man upplever det som att det fungerar så fungerar det ju, uppenbarligen

  Nej Nando! Bara för att man upplever att något fungerar så innebär inte det att det verkligen fungerar. Det är rent skitsnack och i andra fall än det här så kan sådana tankar faktiskt leda till att folk blir skadade. I det här fallet innebär det dock bara att folk blir lurade på pengar.
  Givetvis är jag negativt inställd till banden då försäljarna av dem lurar folk på deras pengar.

 29. Jag tycker det är helt fantastiskt att i övrigt normalintelligenta människor låter sig luras att tro på den här typen av produkter. Att ”programmerade” hologram ska ge ökad styrka och balans är ju så dumt att man bara häpnar. På 80-talet såldes gröna gummiringar att sätta på cd för att få bättre ljud och idag säljs dyra Hdmi-kablar som påstås ge bättre bild än en billig kabel. Allt för att lura okunniga på deras pengar. Skrämmande!

 30. Hej Jacob!
  Tack för så många otroligt läsvärda artiklar, jag uppskattar verkligen tiden och energin du och Nicklas lägger ner här.
  Däremot blev jag bedrövad av att läsa den här artikeln. Inte av artikeln i sig, utan av kommentarerna utav den. Saknar folk verkligen omdöme och/eller kännedom om hur placebo och dubbel-blindning fungerar?
  Tycker det är märkligt att det inte är obligatoriskt i skolan med en kurs i god och dålig vetenskap. Utan att vara elitistisk, om man inte får lära sig sånt så kan man ju gå på vadsomhelst: typ att homeopatiska medel funkar eller att nässelextrakt kan ersätta strålbehandling vid cancer…
  Hursomhelst, tack för era utmärkta artiklar!

 31. DrRom: idag säljs dyra Hdmi-kablar som påstås ge bättre bild än en billig kabel. Allt för att lura okunniga på deras pengar. Skrämmande!

  🙂 Sladdar överlag verkar ju vara ett bra sätt att blåsa folk på. Snacka om överpris hos i princip alla stora återförsäljare. Folk bryr sig väl antagligen inte så mycket om sladden kostar 200 kr när de precis betalat ett par tusen för en TV.
  När det gäller HDMI specifikt antar jag att många är kvar i det analoga tänket där kvalitén på sladdarna var mycket viktigare. Sannolikheten att en signal ska förändras över en HDMI-kabel där allt skickas digitalt är ju i princip noll.

  Johan: Tycker det är märkligt att det inte är obligatoriskt i skolan med en kurs i god och dålig vetenskap.

  Jag kan inte göra mer än att hålla med. Tyvärr är utbildningen kring det väldigt dålig även på universitet. I alla fall i de kurser och utbildningar jag gått.
  På sjukgymnastutbildningen fick vi typ lära oss något i stil med: Är det publicerat i en vetenskaplig tidskrift så är det bra. Annars är det dåligt med undantaget om det är någon vi känner som skrivit det, då är det bra igen 🙂

 32. VARFÖR INTE PRÖVA BANDET I SAMBAND MED EEG SÅ gjorde dom när de testade akupunkturen blind testet visade att de funkade både me placebo och utan dvs att de som fick riktiga nålar fick helt klart bästa effekten allså tron gör gör en del men inte allt tex tror ja inte på mig själv när ja ska utföra något e de väl bättre att avstå helt å hållet varför använder vi annarsmentalträning?

 33. För att ingen vill slösa pengar på den typen av studie. Banden fungerar inte, så enkelt är det.

 34. Tjena!
  Jag tvekar inte en sekund på att du är duktig på det du gör, samt kanske även har rätt i det här fallet.
  Dock kan jag kanske tycka att överdriften i din artikel är lite väl dramatisk. Kom igen, det är ju inte som någon tidigare skrev gällande heomopati och diverse nässelextrakter mot cancer, vilket är rent sinnesjukt, skadligt och kort och gott ett ocker. Utan det är ett jävla armband som ska ”stärka” balansen. Om någon upplever att det fungerar så fine. Inte kanske för att armbandet i sig har gett någon direkt kraft, utan snarare den mentala kraften som ”lurar” dig lite. Om det inte fungerar, så är det en cool grej som t.ex Schneider springer runt med, tagga ner lite, det är väl ingen som blivit LURAD och det kostar inte 50.000 och sägs bota cancer, snarare 3 öl och är lite av en träningssymbol oavsett det fungerar eller inte.
  Det vara bara min åsikt, nu ska jag lyfta lite skrot med mitt power balance armband och jävlar vilken kraft jag har idag 😉

 35. Så kan man också motivera för sig själv hur man kunde gå på en blåsning där man köpte en plastbit värd ~2 kr för 400 kr 🙂

 36. För korkad för vetenskap och forskning?
  Testa religion och plastarmband!!!
  Problemet är att människor utan akademisk bakgrund helt saknar förståelse för vetenskaplig metodik. Idioter fascineras av astrologi men får huvudvärk av astronomi. Man tror på gud men fattar inget av partikelfysikens standardmodell eller evolution och genetik. Medelsvensson litar mer på en tvåmeters basketspelare som säger att skitarmbandet fungerar än absoluta vetenskapligt dubbelblindsgranskade BEVIS för motsatsen.
  Folk VILL tro, och de som blivit pålurade denna uppenbara dynga drivs av förlustaversion i sitt försvar av plastbiten.
  Paralleller kan ses hos de stackare som blivit lurade av Homeopater, kristallterapeuter och spåkärringar.
  Dumhet är den enda oförlåtliga mänskliga egenskapen.
  – Den går inte att bota…

 37. Per, Jag har träffat många akademiker som är lika korkade så det har inget med akademisk bakgrund.

 38. complete:
  Per, Jag har träffat många akademiker som är lika korkade så det har inget med akademisk bakgrund.

  Så sant så. Men sannolikheten att någon ska förstå vetenskap ökar utan tvekan med ökad utbildning. Men det finns folk utan någon utbildning alls som ändå tänker väldigt kritiskt och kan förstå vad som är vetenskap och vad som är påhitt

 39. Hej Jacob!
  Hur är det med dessa koppararmband med magneter i som sägs lindra smärta i leder m.m.?
  Har du hört något om dessa armband?

 40. Hej Jacob!
  Har med intresse följt det som skrivits.
  Innan jag skriver vidare skulle det vara intressant att höra om du provat gå med slagruta, träklyka, för att känna in var vattenådror går eller ”jordstrålnings-linjer”?

 41. Satt och läste lite på bloggen och fann denna gamla artikel. Klickade på länken till hemsidan och slogs av att ingenstans står det vad produkten SKALL göra för nytta. Det finns en FAQ som säger att man kan använda den jämnt, att det inte finns några som helst biverkningar om man tyder texten rätt. Men det är ju klart, det är omöjligt att få någon biverkning då det inte står vilken verkan produkten sägs besitta.
  Man kanske köper dem för att de är ”snygga”? Nej, jag har inte kollat in deras youtube video. Om de har en hemsida bör det finnas en text som beskriver varför jag skall köpa armbandet. Däremot sägs det, ju fler hologram, ju bättre effekt!?????

 42. SpLiX: Om de har en hemsida bör det finnas en text som beskriver varför jag skall köpa armbandet

  Det finns ingen orsak att köpa det helt enkelt. Tidigare så ljög de på sin hemsida men då de blivit anmälda och skyldiga att betala tillbaka pengar i flera länder så har de tagit bort den informationen på sina hemsidor. Nu säljer de troligen på att folk som redan blivit lurade fortsätter att berätta samma historia till andra och lura dessa personer…

 43. Hej Jacob! Trodde du inte följde denna sida då du inte svarade på min fråga om dina erfarenheter gällande slagrutan. Jag kanske borde utvecklat mer. Jag är helt medveten om att många produkter ”luras” och av vi utnyttjas av profitörer. Självklart. Kände när jag läste vad som skrivs att jag undrar om du överhuvudtaget tror att människokroppen påverkas av den magnetism vi ”går på” och av saker som t ex luftens jonsammansättning. Därför frågan ang slagrutan. För helt klart är ju att en del av människorna kan ta ut vatten och får fram ett rutmönster på jordens yta genom att använda slagrutan, vinkelfärn, pendyler etc. Är medveten om frågans bredd men roligt om du ville ge respons eller tycker du frågan saknar relevans?

 44. Förlåt att jag inte svara dig Ove. Slagruta och alla dess varianter är en total blåsning. Jag är ledsen att någon har lurat dig att tro att det fungerar.

 45. Hej tok med svaret. Jag är sjukdöterska och precis som du väldigt försiktigt och hellre misstroende mot det vi pratar om. Men har själv tagit ut vatten åt många många under åren (är 51 nu) med slagruta så jah kan inte säga annat än att det fungerar. Kan ju inte ”medicinskt” förklara. Det blir bara så att pinnen böjer sig ned vid vattenådern och kliver jag över ådern böjer den sig bakåt… Finns alltid vatten… Och man borrar där fler ådror korsas… Jag har riktig respekt för din faktiska kunskap du berättar om men hur kan du så solklart säga att det här är en blåsning när så många tar ut vatten på detta sätt. Det måste du berätta för mig och dina andra bloggläsare. Har du provat själv?? Jag sätter 1000:- på att om inte det inte fungerar fäör dig så har du ngn i din bekantskapskrets det fungerar för. Och jag menar allvar…1000:- Vi skall inte gambla i en blogg men jag har sån lust att fråga dig om du vågar sätta emot… Jag är inte arg på dig för att du är så ”enkelspårig” i ditt tänkande. Jag önskar jag kunde ge en enkel inblick i livets andra dimenssion. Och tänker nu faktiskt att slagrutan är en bra sådan då det är så många som det funkar för. Magnetism tror jag också på men jag har inte märkt ngt tydligt själv av det. Jag jobbvar ju med bl a reumapatienter och fler har berättat om att dom känner besvärslindring med magnetbehandling. Och framförallt att rena luften från positiva joner med joniseringsmaskin. Googla gärna på det… Dom flesta av oss märker det gott att vara vid havets bränningar och det beror på att då slås molekyler sönder och förenas i andra molekyler med färre ensamma positiva joner… Sen är det rått och kallt vid havet men det är en annan sak… Jag har en muskelsjudom och önskar jag kunde bli hjälpt av magneter men så är det inte. Har inte provat ngt powerarmband… och jag håller med om att det låter suspekt. Men jag vågar inte vara så självsäker i livet längre… När jag var 20 skulle jag ändra på allt. Var aktiv i en kyrka då… Är fortfarande övertygad om en slags andlighet runt människan men inte så svart/vit som då vad det gäller himmel/helvete och religionstillhörighet. Religion liksom mycket krimskrams som kanske powerbandet splittar och förfalskat sannning. Nåväl Jacob, hoppas jag gett dig ngt att klura allvarligare över och hoppas du ger signal på detta. Vi skall inte älta detta överdrivet och vill du ta det på min mail så är den ove.sodereng@hotmail.com. Allt gott/Ove!

 46. Jacob, Måste korrigera då det blev komiskt fel. Det skall var ”Ok med svaret” i början av min utläggning och inte ”tok med svaret” :)…

 47. Magnetarmbanden har bevisad effekt enligt studie publicerad i läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=1659. Det är tragist att så många människor inom träning och idrott samt kost forfarande är så skrämda över kosttillskott, LCHF och alternativa terapier av olika slag. Det är inte förrän vi på allvar börjar tillmämpa dessa metoder inom sjukvården som vi kommer att se en ordentlig minskning och t.o.m eliminering av ohälsa i samhället. Hallå! Jag talar till er som fortfarande tror på allt som doktorn säger utan minsta kritik: ”Det finns inget att göra”, ”Det får du leva med resten av livet”, Det enda som återstår är operation”, ”Dessa läkemedel får du ta resten av livet” o.s.v. Det är dags för er att öppna sinnet för att våra kroppar i 90% av fallen faktiskt inte behöver läkemedel och operationer. I framtiden och redan nu (!) blir folk ”mirakulöst” (doktorns ord) friska med alternativa metoder. Håll inte tillbaka utvecklingen! Låt inte ännu fler människor hamna i sjukdom och förtvivlan!

 48. Hej Magne! Jag tycker du har rätt i det du skriver. Och om du följt sista delan på den här bloggen och läser vad Jacob skrivit om att slagruta är en total blåsning och när jag frågar om han själv eller om han kollat runt bland sina vänner om ngn provat att ta ut vatten med slagruta så svarar han inte. Jag tolkar det uteblivna svaret som att jag trampat på en ömtå. Jag försökte göra endeal med honom så att han skulle våga göra en typ av ”som det heter” fenomenologisk” undersöknig. Dvs man provar själv och man gör en test med x antal personer. Men också uteblivet svar… Han gör bara bort sig själv och det bästa vore att han stängde ned sin blogg istället för att lura andra p g a att han är duktig sportkille. Sen ska vi vara medvetna om att människan svarar olika på olika behandlingar. Kroppen är komplex och vi lever livet på olika ställen på jorden med klimatskillnader och kulturella skillnader och arbetar på olika sätt i livet och sover olika mm mm Så det är svårt att lista ut hur vi kan lindra våra uppkomna besvärligheter. Men stå fast vid vad du tycker Magne. Så kan vi hoppas att Jacob ngn gång vågar svar på mitt inlägg. Som jag faktiskt skrev i september… Tycker det talar för sig. Om nu Jacob inte blivit sjuk och inte haft möjlighet. Det får vi självklart resoektera och vara ursäktande inför. Allt gott / Ove!

 49. Magne: Magnetarmbanden har bevisad effekt enligt studie publicerad i läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=1659

  Hallå Magne!
  Du behöver lite ABC-kunskap i vetenskap Magne. En studie bevisar ingenting. Upplägget på den här studien är dessutom helt förkastligt.
  Om du läser studien studien och inte en notis i Läkartidningen så ser du att de endast inkluderade personer som trodde att magneterna hjälpte från början. Därefter så gav de dessa tre olika behandlingar, normalstark magnet, svag magnet och ingen magnet.
  Min fråga till dig nu är. Vilka av dessa grupper tror du märkte när deras armband tex fick fatt i ett par nycklar eller gav lite motstånd när de försökte släppa metallräcket i en trappa? Bandet med magneter eller det utan?
  Jag hoppas att du är klok nog att inse att det var de som fått det verkliga banden som märkte att de hade fått ett verkligt band. Försök sen att fundera på vilken effekt detta kunde tänkas ha på utfallet i studien?
  Sen förutom att det behövs verkliga studier som visar på en effekt så behövs det en rimlig förklaringsmekanism. Detta saknas helt när det gäller magneter.

  Magne: Det är tragist att så många människor inom träning och idrott samt kost forfarande är så skrämda över kosttillskott, LCHF och alternativa terapier av olika slag

  Jag antar att den enda orsaken till att du kommenterar här är för att få en länk i din signatur. 2000-talets vetenskap är en riktigt skittidning. Smutsar ner ordet vetenskap rejält tyvärr.
  För övrigt är vi inte emot kosttillskott generellt eller LCHF. När Det gäller alternativa terapier så är det ju väldigt vitt begrepp det med. Men det finns enormt mycket trams i den kretsen i alla fall.

 50. Jag vill gärna uttrycka mig i lång text. Kan kanske ses som ordbajseri. Och med dina vassa självklara svar så rinner orden ganska fort på.
  Nej Jacob jag fick inget svar. Uppenbarligen är det tomt under mitt sista inlägg och ingen kommentar till varför. Jag har ibland tänkt att du bloggat ned…
  Kort nu då. Jacog, vi lämnar att du inte vill kolla själv eller höra med dina vänner om att använda slagruta. Således en tydlig fråga: Med vilken vetenskap eller studie kan du säga att det är en blåsning när människor tar ut vatten med slagruta.

 51. Vill tillägga en sak angående det du kallar ordbajseri. Ett ordbajseri är ord runt ett ämne och som inte leder någonstans. När du nu är så tydlig med vad anser om mitt inlägg efterfrågar jag vad som i inlägget är ordbajseri.
  Jag tycker jag är ganska tydlig och inte alltför upprepande i det jag beskriver. Visserligen många rader men det kan du också prestera…

 52. Ove, jag är inte det minsta intresserad av att diskutera en massa påhittad pseudovetenskap med dig. Vill du diskutera slagrutor eller något annat hokus pokus så finns det massor av forum för det men detta är inte ett av dem.

 53. Nej du vågar nog inte. Istället för att erkänna att det finns ngt du inte behärskar förkastar du det helt… Finns många föregångare som på det sättet blivit stora ledare.
  Jo det finns många forum för diskussioner. Men då du utger dig för att kunna ngt om saker du inte har det minsta kunskap om så kunde jag inte låta bli att reagera.
  Jag släpper dig nu Jacob och hoppas dina läsare kan tänka själva vad som verkar ok och inte ok. Du är inte ”relevant” och trovärdig i dina uttalanden. Påhittad pseudovetenskap… Jaa.. Gissa om du nu trampar i klaveret… Men vi får le lite, vi andra som inte tänker som du. Du tyckte nyss en läsare borde skapa sig ABC-kunskap i att läsa studier.
  Vet inte om du vet kriterierna för att få publicera en studie i läkartidningen, om det nu var den. Men det kan man ju tycka Jacob och då vill jag avsluta med att råda dig till en ABC-kurs i vett och etikett och beteende. Tycker du är plump i dina uttryck till läsarna men kan gissa att det ligger trygghet och ngn slags ”makt” i det. Lämna ”pottan”, väx upp och se livet för vad det är. Men ålder ger erfarenhet och brukar ge vishet till många.
  Glad ändå att du finns för du hjälper mänskligheten att förhålla sig kritiskt till alla som profiterar på människans ohälsa. Glad du orkar detta.

 54. Det var ett test som James Randi gjorde i australien 1980 där de bara var lite bättre än att gissa. På att hitta vatten. De var sämre på att hitta metaller.
  Richard Dawkins gjorde ett experiment där de också bara lyckades lika bra som att gissa.
  Själv skulle jag skita i pinnarna och bara gissa istället. Mer praktiskt och lika stor chans att hitta det man söker.

 55. Tack! Där kom svaret på frågan. (Då kanske jag skulle börja köpa fler lotter. Med ett snabbt överslag har jag tagit ut ca 40-tal brunnar, mest åt bönder i västmanland, och det har aldrig klickat en enda gång. Det måste man kalla tur då. Och min far säkert fler. Men vi har inte ingått i en studie så det är nog inte sant. I alla fall inte vetenskapligt sant.) Jag har inte letat vetenskap på det då jag inte tyckt mig behövt. Men intressant att höra. Ibland ligger vattnet så djupt att det är svårare att få det att fungera.
  Lite skämtaktigt skrivet då: ”Ja skit i klykan (en klyka är bara en pinne, inte pinnar) annars skiter du nog på dig när den böjer sig nedåt…”

 56. Jävlar vad du dominerar den här diskussionen Ove. Dina anekdoter är överväldigande som bevis. Nu drar jag mig ur igen. Jag känner att jag inte behärskar det här 😉

 57. Jacob, finns det utrymme för att ha en genomgång av en studies bevisvärde, säg enligt Cochrane-databasens kriterier?
  Verkar som om många har svårt för att förstå skillnaden i bevisvärde mellan case-studies och exempelvis en randomiserad, dubbel-blindad studie, med den stigande skalan däremellan.

 58. Förlåt Adam, jag var rött inatt och lädte snabbt och tänkte det var Jacobs ord. Jag får läsa mer om det du läst . Maila gäran länken som avslut på denna ”slagrute-avstickare” till powerarmbanden.
  Skulle väldigt gärna vilja ta del av den.
  Tack för god ”match” Jacob och för mig ocksoå nyttig lärdom. Vi måste få med det rätta i att ex att skydda oss mot elekromgentsik strålning. Använda resursen som innefattar ngn form av magnetterapi men absolut inte inte humbugg. Allt får inte plats i vetenskapens stora spännram. Eller så är den för snäv, vi har inte tid att celektera…
  Grekerna måste ha dokumenterat massor runt detta…
  Jag var gansska het under studietiden och brakade igenom och analyserade massor… Ett vekligt fall: Det kom in en patient som börjat bli ”stickig” i ansiktet, rödflammig och ett stark psoriasis-initiering… Han fick stickningarna och rödheten i huden vid datorn och resten av symtomen kom bara ändå.
  Hn använt magnetarban, kanske också magnetinlägg i skor, en tid. Nu funkar hans liv… Ingen psoriasis och inga stickningar… Han kan mailas, hjälpa barnen med dataläxorna, använda skype etc… Vet ej vilka armband han har. Oerhör stort för honom.
  Som ”expert” är det lätt att hamna i den svart/vita ”sfären” är lätt att hamna i… Jag, alla hamnar där. Min grej har blivit att lyfta fram fakta och enekdoter som är ”klockrena” och som får läkarkåren se – ta det – eller förkasta – Vi MÅSTE mötas.
  Och Jacob och det skulle vara trevligt att möta dig en dag, med eller utan slagruta…:)), skaka hand, sätta oss en stund bakom en go lunch och bara dela saker… Säger så och ett Gott fortsatt 2013-spanande för oss och alla dina läsare 🙂 / Ove!

 59. Stefan G: Jacob, finns det utrymme för att ha en genomgång av en studies bevisvärde, säg enligt Cochrane-databasens kriterier?Verkar som om många har svårt för att förstå skillnaden i bevisvärde mellan case-studies och exempelvis en randomiserad, dubbel-blindad studie, med den stigande skalan däremellan.

  Jag skulle uppskatta det. Jag bet mig i tungan kanske när, gällande en insändare nyligen, jag nämnde om kriteriet för att få en studie publicerad i läkartidiningen… Det kankse fortfarande inte är så svårt… Under mina studier skulle det ses över rejält sas det.

 60. Ove det är inte speciellt svårt att borra brunn i Sverige. Det man rekommenderas att kolla innan är så att man inte anlägger den nedströms föroreningskällor.
  Din anekdot om att hjälpa några bönder säger inte så mycket då ingen kontrollerat att det stället du pekat ut på något sätt är optimalt.
  Richard dawkins experiment var dubbel-blimdat så att testledaren inte skulle kunna ge några signaler. Det finns på Youtube, Sök på ”Richard Dawkin dowsing ” .

 61. Stefan G:
  Jacob, finns det utrymme för att ha en genomgång av en studies bevisvärde, säg enligt Cochrane-databasens kriterier?
  Verkar som om många har svårt för att förstå skillnaden i bevisvärde mellan case-studies och exempelvis en randomiserad, dubbel-blindad studie, med den stigande skalan däremellan.

  Jag har inte tid att fixa länkarna nu men vi har ju skrivit massor om det där och vi har länkat i andra inlägg också. Kolla min senaste om kött och rökning exempelvis. Där länkar jag ju till delar av min serie om forskningsmetoder. Och angående olika typer av artiklar har ju Jacob skrivit också.
  /Nicklas

 62. adam: Ove det är inte speciellt svårt att borra brunn i Sverige. Det man rekommenderas att kolla innan är så att man inte anlägger den nedströms föroreningskällor.Din anekdot om att hjälpa några bönder säger inte så mycket då ingen kontrollerat att det stället du pekat ut på något sätt är optimalt.Richard dawkins experiment var dubbel-blimdat så att testledaren inte skulle kunna ge några signaler. Det finns på Youtube, Sök på ”Richard Dawkin dowsing ” .

  Adam! Vem har sagt att det varit svårt att borra efter vatten… Jag sa ju att det jag gjort heller inte var sant då det inte är dokumenterat eller studerat. Och ingen av bönderna eller fritidhusägarna var med vid tillfället samt att jag givetvis borrade för hand själv… och dom dricker heller inte ur vattnet idag. Nej lätt som tusan är det att borra efter vatten… Lite dyrt kanske då…om man nu inte finner en fyllsam trekosrningsåder och har moderna riktiga utrustningar. Snudd på lite plumt inlägg Adam… Kunde inte låta bli att raljera. ”Det är ju så sött med små anekdoter för dom innehåller ju så lite relevans…” / Ove!
  Jo Jacob och Niclas. En genomång med cochrane-kriterier är nog inte fel…

 63. Nicklas: Jag har inte tid att fixa länkarna nu men vi har ju skrivit massor om det där och vi har länkat i andra inlägg också. Kolla min senaste om kött och rökning exempelvis. Där länkar jag ju till delar av min serie om forskningsmetoder. Och angående olika typer av artiklar har ju Jacob skrivit också.
  /Nicklas

  Ledsen, har faktiskt missat det Nicklas! Hittade följande:
  https://traningslara.se/4-epidemiologi/

 64. Fantastisk läsning! Hade precis två killar som sålde dessa på mitt jobb! Han utförde testet på mig å d funkade.. Hehe… Så jag var tvungen att kolla upp detta på nätet å hittade din länk! Nu köpte jag ingen utan fick ett armband för bra service. Men d ska bli fruktansvärt roligt att se när detta ”magiska” armband ger effekt! hahaha… Så ja, ni lär juh inte höra mer från mig för d kommer inte hända nåt! Fick ett snyggt armband iallafall! 😀 Jacob, bra skrivet!

 65. Funkar verkligen kinesologi? De utför ju samma slags fejkbalans/styrketest…

 66. Kinesiologer håller ju på med en hel del saker så om det fungerar eller inte kan väl bero på vad man sysslar med. Men överlag är det en otrolig massa skojeri och trams de sysslar med.

 67. […] Om du vill ha ännu mer underhållning så finns det även ett klipp på Youtube där försäljaren av power balance testas på TV i en situation där han inte vet vem av sex personer som har hans produkt och han gissar fel varje gång. Om inte det här övertygar dig nog så finns det faktiskt verkliga studier på armbanden, de fungerar inte, Power Balance – Ett exempel på hur man kan lura folk. […]

 68. Hehehe. Armbanden kanske är rent bluff och båg. Men det är också så att om folk tror riktigt mycket på en (produkt) så får det effekt. Inte produkten i sig men tron på en positiv förändring skapar effekt. Fö så vill ju läkemedelsindustrin, förutom att bota folk, också tjäna pengar. Vi är nog tämligen förda bakom ljuset där också många ggr. Money Talks.

 69. Är man för tvärsäker på sin sak så kan det sluta med att man bedrar sig.

 70. Det där med balans är intressant .Hur vet man att man har gått för långt ?
  Finns det något lätt sätt .?
  Janne Carlstedt satte ihop en serie tester , morgon puls, temp, ortostatiskt puls test,vikt,pulsåterhämtning,skattning och prestation .
  Allt i boken Tester för idrottare utgåva -95. JC påstod då att forskning pågick i Sverige och internationellt för att få fram tester specifika och säkra för överträning . Finns något spår av den forskningen

 71. Äntligen tack
  jag slängde precis
  min kram

  Guddi:
  Tjena!
  Energy Armor är precis samma skit ja. Blir nog inget inlägg om det dock. Det finns ju för mycket sån där skit på marknaden för att man ska orka/vilja gå igenom dem alla Men jag la till energy armor bland nyckelorden till detta inlägg. Så det kanske lyckas smyga sig upp något sånär på google.
  Det är ju inte ovanligt att folk går på sånt här skit. Det är mänskligt att lite alldeles för mycket på sina egna upplevelse. Utsätts man för ”tester” likt de ovan är det väldigt lätt att man tror på det. För att tro på dessa armband får man nog vara lagd lite åt hokos-pokus hållet dock Sen håller jag med dig. En röntgensjuksköterska borde kunna nog med fysiologi för att inte köpa snacket om frekvenser mm…

 72. […] Under 2010 var det en stor hype kring något som kallades för Power Balance vilket exakt samma sak fast då kallade man det för hologram istället för nanoteknik. Mest känt här i Europa blev det nog när flera spelare i det Nederländska landslaget hade på sig de här armbanden när de gick långt under VM i Sydafrika. Men även stora idrottsnamn likt Christiano Ronaldo, David Beckham, Kobe Bryant, Shaquille O’neal, LeBron James och många andra bar dem. Jag skrev om det här då, Good Balance – Ett exempel på hur man kan lura folk. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *