Crossfit, muskelmassa och muskelstyrka

Publicerat den 25 kommentarer till Crossfit, muskelmassa och muskelstyrka

Hur vanligt är doping inom CrossfitIdag stötte jag på en intressant artikel kring Crossfit och doping, Steroids, Crossfit, and The Crossfit Games: Who & How. Istället för att länka till artikeln på twitter, google+ och facebook som jag vanligen brukar göra när jag hittar något så valde jag dock att skriva ett eget inlägg kring det hela här.
Orsaken är helt enkelt för att jag inte håller med i alla delar av artikeln även om vissa delar som sagt var intressanta. Jag tänker bara ta upp den punkten som jag tyckte var mest intressant här.

FFMI och människors maximala förmåga att bygga muskler

Det som är intressant i artikeln här ovanför är den diskussion man har kring FFMI och Crossfiteliten. FFMI är något jag har skrivit om tidigare i inlägget Muskeltillväxt, hur snabbt går det och finns det någon övre gräns? på Traningslara.se. Kort och gott kan man säga att det är ett mått på hur mycket muskelmassa en person har i förhållande till sin längd.
Med hjälp av detta mått har en forskargrupp kommit fram till att hos Bodybuilders som tävlade innan steroider uppfanns så var det väldigt ovanligt att någon hade en FFMI över 25 och det allra högsta värdet man uppskattade hos någon var 28. Samma forskare tittade även på styrkeidrottare som uppgav att de aldrig tagit någon form av doping och jämförde det styrkeidrottare som erkänt användande av doping. Här under har du värdena i FFMI hos dessa styrkeidrottare

Skillnad i FFMI mellan dopade och rena styrkeidrottare
Skillnad i FFMI mellan dopade och rena styrkeidrottare

Som du kan se är det en stor skillnad i FFMI mellan deltagarna som tagit doping och de som uppgav att det inte hade gjort det. De rena idrottarna verkar inte kunna komma mycket högre än omkring 25 i FFMI.
Det som var intressant i artikeln som fick mig att skriva detta inlägg var att man där räknat ut FFMI för topp-10 från senaste Crossfit Games. Det här är alltså siffrorna för några av världens absolut bästa Crossfitare. Jag har antagit en kroppsfettprocent på 10 procent i de här uträkningarna vilket säkert är lite lågt för ett par och det är mycket möjligt att medelvärdet borde vara lite högre.
Vikt, längd och muskelmassa hos världens bästa Crossfitare
FFMI hos de bästa crossfitarna vid Crossfit Games 2013. Värdena i rött är över 25.

Det här är minst sagt anmärkningsvärda värden. De allra flesta ligger över 25 i FFMI vilket ju inte är någon magisk gräns för “du är dopad” men det är ett värde som inte så många troligen når över utan lite “hjälp”.
Det finns givetvis flera saker att ta i beaktande här. Det som talar för att det här inte är något fuffens är att man i USA älskar att överdriva den här typen av värden. Alla är längre och större när du läser deras statistik än vad de är i verkligheten. Det här kan ju dock innebära både inflation på deltagarnas längd och på deras vikt. Sett till kulturen kring Crossfit så är det nog mycket mer troligt att det är personernas vikt som kan vara överdriven.
Det som verkligen talar emot att det här skulle vara rena idrottare är istället att Crossfit faktiskt inte är en ren styrkeidrott. Ännu mindre är det frågan om ren byggning. Så att dessa atleter uppnår en större mängd muskelmassa än i princip alla rena byggare och rena styrkeidrottare är anmärkningsvärt.
För att sätta lite nyans på det hela så har jag dock tagit räknat ut FFMI för topp-5 i senaste sommar-OS i tyngdlyftning i 85 kg och 94 kg klassen här under. Åter igen har jag kört med en uppskattad kroppsfettprocent på 10 procent. Detta kan mycket väl vara för lågt för killarna i 94 kg klassen men då det inte är lika lätt att hitta bilder på dem utan tröja som på Crossfitarna så kör vi på samma. Jag har också valt att använda den vikten som de tävlar i som deras faktiska vikt vilket givetvis inte nödvändigtvis stämmer även om de troligen ligger nära. Båda de här uppskattningarna innebär dock att värdena här under troligen blir lite överdrivet höga:
Längd och uppskattad FFMI hos världens bästa tyngdlyftare i 85kg klassen
Längd och uppskattad FFMI hos världens bästa tyngdlyftare i 85kg klassen

Muskelmassa på världens bästa tyngdlyftare
Längd och uppskattad FFMI hos världens bästa tyngdlyftare i 94kg klassen

Som du kan se är det vinnaren som sticker ut i 85 kg klassen medan de övriga alla verkar ligga omkring 25 i FFMI. När det gäller 94 kg klassen ligger dock alla deltagarna klart över 25.

Effekten av fel i uppskattad mängd kroppsfett

Hur man uppskattar kroppfett vid den här typen av uträkning har väldigt stor effekt på resultatet. För att visa detta knappade jag också in 15 procents kroppsfett istället för 10 i tabellen för OS-tyngdlyftarna i 94 kg klassen och då blev värdena för detta gäng så här.

Värdena för FFMI sänktes när kroppsfetten förändrades
Värdena för FFMI sänktes när jag ändrade uppskattad mängd kroppsfett till 15 procent.

Som du kan se sänktes värdena betydligt. När det gäller Crossfitlistan blir effekten ännu tydligare att var man lägger gränsen för kroppsfett inverkar en hel del. Här har du samma tabell som ovan fast nu har jag använt uppskattningen 15 procent i kroppsfett.
Uppskattad mängd muskelmassa hos Crossfiteliten
Uträknad FFMI när vi använder oss av uppskattningen 15 procent kroppsfett hos de 20 bästa deltagarna vid Crossfit Games 2013

Crossfitkillarna är det inga problem alls att hitta bilder på utan tröja och jag skulle säga att 15 procent kroppsfett nog är i överkant på de flesta av dem även om vissa av dem mer troligen ligger kring det värdet än 10 procent.

FFMI 25,1 innebär inte automatiskt doping

Effekten av uppskattad kroppsfettprocent ju intressanta då de visar att värdena jag räknat ut här verkligen inte är precisa. Men utöver det så säger de inte så mycket. Du kan inte häller döma en person utefter en siffra och verkligen inte när den siffran ändå ligger på ett värde som är fullt möjligt. Det fanns ju faktiskt en gammal bodybuilder som hade FFMI på 28 redan innan steroiderna uppfanns.
Det som de här värdena däremot kan säga oss är att det utan tvekan finns väldigt många freaks inom Crossfit. Det här tycker jag också ifrågasätter lite om Crossfit verkligen är en sport där man försöker bli bra på allt. För de här siffrorna antyder ju verkligen att det är en väldigt stor bias mot styrka och muskeluthållighet.
Så vill du bli bra på Crossfit behöver du alltså mycket muskelmassa och du behöver också vara riktigt stark. Detta blir du inte genom att träna WODs varje dag utan det blir du genom ett anpassat träningsprogram med fokus på styrka och eventuellt också mer ren muskelträning i perioder. Att träna Crossfit inte är den bästa träningen för att bli bra på Crossfit har jag skrivit tidigare om i inlägget, När tränar du Crossfit och när tävlar du bara i det?.

De bästa svenskarnas FFMI

Då jag antar att alla undrar över det ändå så har jag satt ihop en lista för FFMI för de bästa Svenskarna där jag använt mig av leaderboarden på crossfit.com och även datan om atleterna på samma sida. Jag har återigen använt mig av en uppskattad kroppsfettprocent på 10 procent vilket säkert är högt för någon och lågt för några.

FFMI hos Sveriges bästa Crossfitare
FFMI hos Sveriges bästa Crossfitare. En bra bit under de allra bästa

Om vi hade räknat med 15 procent kroppsfett så hade ingen av svenskarna hamnat över 25. De svenska atleterna ligger alltså något lägre i FFMI jämfört med den internationella konkurrensen.

25 kommentarer

 1. Det handlar nog mer om att crossfit är så grymt effektiv träning, kan väl inte vara så att man behöver doping när man är världens mest vältränade person.. ;P

 2. Vad menar du när du skriver “freaks inom Crossfit”? Syftar du på att många kan tänkas vara dopade eller att de bara rent generellt är “galna idrottare”?

 3. Vilka siffror man än använder så ser resultaten helt klart ut som i diagamet för “Naturliga styrkeidrottare”.
  De som ligger i topp har ungefär samma siffror och det finns inga som utmärker sig särskilt.

 4. Stefan:
  Vad menar du när du skriver ”freaks inom Crossfit”? Syftar du på att många kan tänkas vara dopade eller att de bara rent generellt är ”galna idrottare”?

  Jag menar att deras siffror ligger långt ovanför de du kan förvänta dig. Så antingen är det en grupp med fantastiska genetiska anlag eller så är det fusk iblandat.

 5. Maria:
  Vilka siffror man än använder så ser resultaten helt klart ut som i diagamet för ”Naturliga styrkeidrottare”.
  De som ligger i topp har ungefär samma siffror och det finns inga som utmärkersig särskilt.

  Det som gör att de utmärker sig är ju att 75 procent av dem ligger på högre värde i FFMI än de naturliga styrkeidrottarna i diagrammet. Att det inte är någon som sticker ut särskilt mycket beror ju på att crossfitarna är topp-20 i världen medan studien endast har haft styrkeidrottare som de kunnat få tag i til studien. I det första fallet handlar det alltså om de allra bästa som alla är på en hög nivå. I den andra är det mer slumpmässigt och då kommer de givetvis inte att ligga på samma nivå.

 6. Om man tar allas värden med 10 % kroppsfett och Khalipas värde med 15% kroppsfett ( kallas nallebjörnen pga att han är lite “fetare”) ligger de flesta mellan 25 och 27.
  Det högsta uppskattade värdet hos naturliga bodybuilders var 28.
  Det högsta värdet av de dopade var nästan 32….
  De är som sagt ” The fittest men on Earth”

 7. Ida:
  Det vore intressant med motsvarande analys av kvinnliga crottfitutövare. Tack för alltid intressanta inlägg.

  Tyvärr finns det ingen data alls på vad som skulle kunna vara någon form av övre gräns när det gäller muskelmassa för kvinnor. Innan steroiderna fanns så var det helt enkelt inga som tävlade i byggning. Man skulle ju eventuellt kunna använda data från styrkelyftare idag som i alla fall testas ganska regelbundet men det har, vad jag vet, ingen någonsin gjort.

 8. Intressant.
  Och kul att du tog dig tiden att göra detta, även om det är svårt att veta hur man ska placera informationen.
  Mycket går ju framåt vad gäller kunskap om allt och kanske är vi bättre på att räkna fram det optimala för positiv utveckling för varje individ. Finns ju mer erfarenhetsvärde nu än förr också.
  Jag kan då ingenting om sånt här men det var intressant att läsa, så tack:).

 9. Maria:
  Om man tar allas värden med 10 % kroppsfett och Khalipas värde med 15% kroppsfett ( kallas nallebjörnen pga att han är lite ”fetare”) ligger de flesta mellan 25 och 27.
  Det högsta uppskattade värdet hos naturliga bodybuilders var 28.
  Det högsta värdet av de dopade var nästan 32….
  De är som sagt ” The fittest men on Earth”

  Det högsta ja, inte alls någon slags standard. Dessutom i en sport där hela syftet var att bygga muskler och bara muskler. Här ligger 75% högt, vilket är anmärkningsvärt, minst sagt. Speciellt i en träningsform som inte direkt innehåller mycket “byggning” i sin ideologi.

 10. Du är grym Jacob, skönt att höra att det inte bara är inom byggning det förekommer doping. Gemene man glömmer ofta att det är lika vanligt på toppnivå inom de flesta idrotter 🙁
  För er alla crossfitutövare som tror att ni håller på med något nytt kan jag informera om att cirkelträning har funnits länge.

 11. Du säger att någon nådda FFMI på 28kg före dopning uppfanns. Men före dopning uppfanns fanns väl ändå inte den kunskap som finns nu?
  Det jag menar är att med dagens kunskap kanske gränsvärdet är lite över 25.

 12. Robin Karlsson:
  Du säger att någon nådda FFMI på 28kg före dopning uppfanns. Men före dopning uppfanns fanns väl ändå inte den kunskap som finns nu?
  Det jag menar är att med dagens kunskap kanske gränsvärdet är lite över 25.

  Tänkte bara lägga till att FFMI står för Fat Free Mass index vilket bara är ett index och inte mäts i kg. Sen, om jag uppfattar artikeln korrekt, är inte 25 någon gräns utan bara en riktlinje från de undersökningar på atleters FFMI innan den vanliga dopningen hade uppfunnits.

 13. Maria:
  Om man tar allas värden med 10 % kroppsfett och Khalipas värde med 15% kroppsfett ( kallas nallebjörnen pga att han är lite ”fetare”) ligger de flesta mellan 25 och 27.
  Det högsta uppskattade värdet hos naturliga bodybuilders var 28.
  Det högsta värdet av de dopade var nästan 32….
  De är som sagt ” The fittest men on Earth”

  Fetare? Nja det är tveksamt. Större och hårigare än dom flesta, det är han ju däremot.
  Fittest on earth, ja enligt vad sekten säger så är det så 🙂

 14. gustaf: Tänkte bara lägga till att FFMI står för Fat Free Mass index vilket bara är ett index och inte mäts i kg. Sen, om jag uppfattar artikeln korrekt, är inte 25 någon gräns utan bara en riktlinje från de undersökningar på atleters FFMI innan den vanliga dopningen hade uppfunnits.

  Tack 🙂 men vad är då 25 vad mäts det i?

 15. Det är en något udda jämförelse att jämföra kroppsbyggare och crossfitutövare, då den förstnämnda gruppen tränar för muskler och den sistnämnda får det mer “på köpet”. Därmed är det lite udda att man bygger på sig så mycket som man gör.

 16. Du använder gammal statistik från 2013. Jämför den nyare statistiken så får du se betydligt högre resultat!! Och fler atleter med högre ffmi

 17. Jeg er ingen eliteutøver i CrossFit, og har bakgrunn i utholdenhetsidretter, som langrenn og løping. Etter at jeg startet med CrossFit i 2006/7, har min kroppsvekt ligget ca. 10-15 kg høyere. Da jeg målte kroppssammensetning sist på Norges Idrettshøyskole (2012), var mine verdier: 183cm, 100,5kg og 11% fettmasse. I følge utregning av FFMI (http://www.naturalphysiques.com/28/fat-free-mass-index-ffmi) ligger jeg på 27 med 11% og 25,8 med 15% kroppsfett. Og jeg har aldri tatt tilskudd som ikke er godkjent av norske Olympiatoppen. Allikevel ligger jeg rundt Khalipa’s verdier..
  Tror på ingen måte at CrossFit er fri for PED-bruk, men ville ikke mistenkt noen individer på bakgrunn av disse tallene alene.

 18. Molle:
  Du är grym Jacob, skönt att höra att det inte bara är inom byggning det förekommer doping. Gemene man glömmer ofta att det är lika vanligt på toppnivå inom de flesta idrotter
  För er alla crossfitutövare som tror att ni håller på med något nytt kan jag informera om att cirkelträning har funnits länge.

  Molle. Läs på. CF är inte cirkelträning.
  Mvh

 19. Ingen som pratar om vilken ålder individerna har? Det blir ju mycket lättare att köpa någons ffmi runt 25 ifall den är runt 40 och tränat sedan 20års åldern och man har lite mer data att titta på genom åren som visar en utveckling som ligger inom normalt spann.
  Att utövare inom crossfit redan är på 25 och över innan de ens fyllt 25 år gamla är det ingen som höjer ögonbrynen över?
  Dessutom tyckte jag att den generella fettprocenten gissningen var snäll mot atleterna, kunde gott gjort ett till diagram med enbart de bästa i toppen där det är uppenbart är lägre än 10% kroppsfett. ffmi höjs då ytterligare lite, och extra tydligt blir det att dessa individer dopat sig. Längden minus 88 kg innan man ens fyllt 25 med en fettprocent som är bra lägre än 10… jo tjena. I en sport som kräver väldigt mycket cardio, jo för det brukar ju gå hand i hand med massa muskelmass. Eller inte.
  Tycker att man gott kan peka ut toppen extra tydligt med siffror som verkligen visar hur det ligger till.

 20. Intressant!
  Tränar själv crossfit och har funderat lite kring doping inom sporten. Inom crossfit-världen är ju kost och levnadssätt i övrigt väldigt viktigt för många, särskilt för elitsatsande personer, och det rimmar ju väldigt illa med doping då såklart. Kan ha svårt att förstå hur man kan bli så extremt vältränad utan fusk.
  Dock är det också intressant hur mkt träningen faktiskt ger! Har tränat i 1 år ungefär och har aldrig varit så här tränad i hela mitt liv, och då har jag ändå kört gym/gruppträning/löpning/klättring 5-6 dagar i veckan sedan 10 år ungefär. Tar definitivt inga preparat, men man bygger sjukt mkt muskler faktiskt. Mtp hur mkt dom bästa faktiskt tränar, så borde det ändå vara möjligt att bli så stor och stark utan fusk. Eller, man hoppas ju det.

 21. Jag tränar och tävlar själv i crossfit och är helt övertygad att doping är vanligare än många vill tro. Alla idrotter där det gäller att ta sig från A till B på kortast tid har problem med doping, oavsett om det handlar om friidrott eller något annat. En intressant artikel, jag tycker det är lite konstigt att tex Kalipa kan vara så maxstark samtidigt som han vinner långa uthållighets wodar i VM. Dopad eller ej, så länge som inte crossfitsfären bryr sig mer om problemet så kommer ingen veta säkert. Varför inte ansluta sig till samarbete med WADA som testar alla som varit med i senaste VM tex. Kolla dem under ett år och i samband med VM. Det skulle uppskattas av många. Reebok som är storsponsor har ett stort ansvar här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *