En klassisk undran kring kreatin är om det bidrar till håravfall eller snabbar på håravfall hos personer med anlag för att bli flintskalliga. Denna undran är lite kul då jag var med på träningsforumen när det här fick fart för snart 15 år sedan.

Som jag förklarar ingående i bilderna här ovanför så finns det inga studier som har tittat på något samband mellan kreatin och håravfall. Det som finns är en studie där man såg en ökning av ett ämne som i sin tur är korrelerat med ökad risk för håravfall. Ökningen i den studien var dock liten och det finns senare studier på kreatin som inte har visat på någon betydande effekt på det här ämnet så det är högst tveksamt att den här effekten finns. Det är än mer osannolikt att den är så betydande så den faktiskt påverkar hur mycket hår man tappar.

Det var omöjligt att stoppa spekulationerna då och det här lär leva vidare i många år till. Det finns garanterat många pappor där ute som fick höra om det när när de tränade mycket och nu för de vidare samma påståenden till sina barn och så fortsätter det 😁.

Likt mycket annat som jag fått frågor på så är det här också en fråga som ingen studier direkt har tittat på direkt. De flesta uppfattningar uppstår så här. Någon med lite pondus eller inflytande får det att låta som fakta och sedan sitter det fast i folks medvetande.

Att faktiskt studierna det här direkt skulle kräva en ordentlig insats både tidsmässigt och finansiellt. Du hade behövt slumpmässigt dela in många män i två grupper där en får kreatin i flera år medan den andra gruppen får placebo.

Det är inget som någonsin lär ske. Dels för att det är väldigt osannolikt att det ska ske något, dels för att det inte finns något intresse i frågan för mänskligheten eller för någon med mycket pengar.

Ett bra exempel på hur lätt det är att komma undan med vilda spekulationer där du skrämmer upp folk. Det mesta kommer helt enkelt aldrig att undersökas så noga så där blir ett mer slutgiltigt 100% svar på frågan. Istället blir det ett ”högst troligen inte” som blir svaret på frågan.

Och ett sådant svar räcker faktiskt inte för att övertyga många när de väl har blivit rädda för något 🤷🏼‍♂️

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *