Ägg och hjärt-kärlsjukdom

Är ägg dåligt för hälsan?Jag har skrivit en hel del om ägg de senaste månaderna då det dykt upp en hel del rubriker i pressen kring hur dålig och farligt det skulle vara att äta ägg. Starten på det hela var en rubrik i flera tidningar där det påstods att ägg var lika farligt som rökning, Är för mycket ägg farligt för hälsan?.

Om vi bortser från att studien som gav upphov till den rubriken var totalt värdelös så är den här typen av fynd ändå ganska vanlig när det gäller epidemiologi. Resultaten varierar från studie till studie och sambanden är ibland starka, ibland svaga och ibland de motsatt mot de man förväntar sig.

Få frågor belyser bristerna och faran med att ta en epidemiologisk studie som bevis för någonting som risken för cancer. Skrämmande många människor verkar ha fått uppfattningen att vad som helst kan ge cancer och de stödjer detta just på en massa snedvridna redovisningar av enskilda epidemiologiska studier i tidningar och magasin (mer läsning Ger allting cancer?).

Nicklas har skrivit mycket mer ingående kring epidemiologi på traningslara.se. Det är lätt att få uppfattningen är epidemiologi är totalt värdelös och särskilt när man får läsa introduktioner som den här så läs gärna hans inlägg för en mer nyanserad syn och för att få veta vilka fördelarna med epidemiologi är, Kostforskning 3 – Första delen om epidemiologi

Det jag tänkte ta upp i det här inlägget är dock en nya meta-analys på ägg och risken för hjärt- och kärlsjukdom samt stroke (1) som publicerades i BMJ förra månaden.

Objective: To investigate and quantify the potential dose-response association between egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke. Design: Dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Data sources: PubMed and Embase prior to June 2012 and references of relevant original papers and review articles. Eligibility criteria for selecting studies: Prospective cohort studies with relative risks and 95% confidence intervals of coronary heart disease or stroke for three or more categories of egg consumption. Results: Eight articles with 17 reports (nine for coronary heart disease, eight for stroke) were eligible for inclusion in the meta-analysis (3 081 269 person years and 5847 incident cases for coronary heart disease, and 4 148 095 person years and 7579 incident cases for stroke). No evidence of a curve linear association was seen between egg consumption and risk of coronary heart disease or stroke (P=0.67 and P=0.27 for non-linearity, respectively). The summary relative risk of coronary heart disease for an increase of one egg consumed per day was 0.99 (95% confidence interval 0.85 to 1.15; P=0.88 for linear trend) without heterogeneity among studies (P=0.97, I2=0%). For stroke, the combined relative risk for an increase of one egg consumed per day was 0.91 (0.81 to 1.02; P=0.10 for linear trend) without heterogeneity among studies (P=0.46, I2=0%). In a subgroup analysis of diabetic populations, the relative risk of coronary heart disease comparing the highest with the lowest egg consumption was 1.54 (1.14 to 2.09; P=0.01). In addition, people with higher egg consumption had a 25% (0.57 to 0.99; P=0.04) lower risk of developing hemorrhagic stroke. Conclusions: Higher consumption of eggs (up to one egg per day) is not associated with increased risk of coronary heart disease or stroke. The increased risk of coronary heart disease among diabetic patients and reduced risk of hemorrhagic stroke associated with higher egg consumption in subgroup analyses warrant further studies.

Det här är alltså en ”summering” av de epidemiologiska studier som finns på området och den visar på ingen ökad risk för varken hjärt- och kärlsjukdom av ökad äggkonsumtion upp till ett ägg om dagen. Så trots alla rubriker man kan läsa i tidningar och magasin finns det alltså inte, när man tar en helhetssyn över forskningsområdet, några belägg för att ägg skulle vara farligt sett ur det klassiska perspektivet. Alltså mycket kolesterol eller mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller stroke.

Det finns dock ett undantag för den lilla punkten och det påpekade jag redan i mitt tidigare inlägg. Hos personer som redan har diabetes finns det faktiskt studier som visat på en ökad risk med ökad äggkonsumtion. Det här får man givetvis tolka som man vill sen. Det är ju fortfarande epidemiologi och det samband som finns behöver inte nödvändigtvis vara ett orsakssamband.

Å andra sidan verkade det för alla andra människor som att ägg faktiskt minskar risken för stroke! Ahh, epidemiologi 😉

15 thoughts on “Ägg och hjärt-kärlsjukdom

  1. Den här studien är också relevant. Typiskt att man stöter på den minuterna efter publicering 🙂

    Adv Nutr. 2012 Sep 1;3(5):711-7. .
    Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe?
    Kanter MM, Kris-Etherton PM, Fernandez ML, Vickers KC, Katz DL.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22983850

    This paper summarizes presentations given at the 2011 Experimental Biology meetings about the latest research and a paleoanthropological perspective pertaining to the relationship between dietary cholesterol intake and cardiovascular disease risk. For much of the past 50 years, a great deal of the scientific literature regarding dietary fat and cholesterol intake has indicated a strong positive correlation with heart disease. In recent years, however, there have been a number of epidemiological studies that did not support a relationship between cholesterol intake and cardiovascular disease. Further, a number of recent clinical trials that looked at the effects of long-term egg consumption (as a vehicle for dietary cholesterol) reported no negative impact on various indices of cardiovascular health and disease. Coupled with data indicating that the impact of lowering dietary cholesterol intake on serum LDL levels is small compared with other dietary and lifestyle factors, there is a need to consider how otherwise healthy foods can be incorporated in the diet to meet current dietary cholesterol recommendations. Because eggs are a healthful food, it is particularly important that sensible strategies be recommended for inclusions of eggs in a healthy diet.

  2. Underbar sammanfattning, som alltid! Speciellt för alla galningar där ute som är rädda för att äta ett ägg om dagen 🙂

  3. Beholder: haha fast ett ägg om dagen är väl inte särskilt mycket?

    Verkligen inte. I alla fall inte i min värld 🙂 Men i medeltal så verkar det vara en ganska hög gräns.

  4. Jacob, i medeltal av vad? Genomsnittlig äggkonsumtion av vilken population?

  5. Stefan G:
    Jacob, i medeltal av vad? Genomsnittlig äggkonsumtion av vilken population?

    Genomsnittliga av hela världens typ. För oavsett var studierna utförs är indelningen oftast i den form så det blir endast en grupp för de som äter mer än ett ägg om dagen.

  6. Nu väntar jag på en studie på oss som är mer glupska än så. En 10-15 ägg i veckan känns lagom tycker jag. Jag ställer gärna upp som försökskanin.

  7. Hej Jacob!
    Tack för att du delar med dig av ditt gedigna arbete och expertis. Jag undrar vad du tror om att avidin i rå äggvita tillför kroppen ett stort problem för proteinabsorberingen? Finns det verkligen något grundligt belägg för det påståendet?

  8. Hur skulle det vara med en konsumtion på 3 ägg/dag? Skulle detta kunna föranleda några risker?

  9. Hej Jacob, tack för en bra artikel som alltid!

    Jag har dock en fråga, från perspektivet som kostrådgivare, om huruvida det är lämplig att rekommendera en kund 2 ägg till frukost varje dag? Jag menar om inte 3 ägg är undersökt, tänker jag att 2 ägg heller inte är undersökt?

    När jag läser på livsmedelsverket ”Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt..” så låter det som grönt ljus.

    Men vad bör/kan man egentligen rekommendera som kostrådgivare, detta var inget min utbildning tog upp och jag hör gärna din åsikt om det.

    Just nu är Livsmedelsverkets rekommendationer de jag utgår ifrån, då de generellt är lättillgängliga och med god säkerhetsmarginal. Men just i äggfrågan är det inte så tydligt som jag önskar, med tanke att jag inte vill ge råd till andra som skulle vara dåliga för dom.

  10. Vill bara förtydliga att min fråga från min första kommentar fortfarande är aktuellt, dvs. vad kan man ge för rekommendation som anses säker ang. äggkonsumtion/dag idag?

    Vänligen, K

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *