Det här inlägg är publicerat för Träna styrka! och de som följer denna site via RSS. Om du läser det här någon annanstans så tryck på den här länken Lite fakta om socker.
Jag gillar infografik då de kan göra många saker väldigt överskådliga. Den här tycker jag också är bra även om jag inte håller med om allt. Vissa punkter känns mer som skrämselpropaganda. Till exempel att socker ska kallas beroendeframkallande. Eller i alla fall inte på samma sätt som droger, det finns många faktiska fysiologiska skillnader. När det gäller aktivering av belöningscentra så är det inget som är unikt för socker, det gör all mat. Av en enkel anledning, vi behöver äta för att överleva och utan ett driv att äta så…..ja du förstår säkert.
Det är överstimulering av dessa belöningscentra som är ett problem och socker är utan tvekan en del av detta. Men det är inte bara socker. Det finns folk som ”känner sug” efter att äta saker som inte innehåller socker med.
Grafiken är för USA och måtten är enligt deras mindre genomtänkta system. För att räkna om till standardmått kan du använda följande värden, 1 oz≈0,3 dl, 1lb (pound)≈0.45 kg, 1 teaspoon≈4gram.

Grafik som visar faktiska och möjliga effekter av för stor sockerkonsumtion
1 oz≈0,3 dl, 1lb (pound)≈0.45 kg, 1 teaspoon≈4gram.Sock


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

9 svar på “Lite fakta om socker”
 1. OBS!!! På grund av ett fel i databasen försvann ett antal kommentarer från bloggen varav några tidigare låg här. Om din kommentar blev raderad ber jag om ursäkt för det och du är givetvis välkommen att skriva en ny kommentar om du vill det.

 2. Lars: Bullshit, en normal tallrik från livsmedelsverket innehåller minst 60% kolhydrater. (socker för er som inte vet bättre.)

  Lars, alla kolhydrater är inte socker. Men allt socker är kolhydrater. Med socker menas oftast mono- och disackarider. Strösocker (sackaros) är t.ex. en disackarid bestående av monosackariderna glukos och fruktos. Sedan polymereriseras dessa till t.ex. glukospolymerer som glykogen och cellulosa och stärkelse.

 3. Och varför detta hat mot livsmedelsverket? Det är väl inte de som lagar maten och serverar maten du har på tallriken? Och 60E% från kolhydrater enligt tallriksmodellen är inget konstigt, det är utmärkta rekommendationer.

 4. ”Sugar releases an opiate-like substance…”
  Det där är en riktigt ful formulering. Uttrycker man sig så är man inte intresserad av att informera, utan att skrämma.

 5. Stirling Mortlock: Det där är en riktigt ful formulering. Uttrycker man sig så är man inte intresserad av att informera, utan att skrämma.

  Umm, jag håller med till viss del. Var därför jag skrev notisen i början av inlägget. Uttalandet stämmer ju i sig men ska man skriva det får man ge ett förtydligande och det lämpar sig ju inte på den typen av infografik. Men det jag stör mig mer på är rubriken över ”sugar is addicted”, den biten du citerade är ju mer korrekt egentligen.

 6. Det är ett slags passivt-aggressivt sätt att uttrycka sig på. Man är väl medveten om att en sådan formulering insinuerar ”socker = nästan som heroin”, men man skulle aldrig kunna skriva något sådant i klartext, för att man vet att det är uppåt väggarna. Man skulle kunna säga till en gammal tant som gillar att måla tavlor ”du har samma intressen som Hitler”, men samtidigt kan man fan inte säga så.
  Punkt nummer två där man listar kopplingar mellan socker och olika sjukdomar/ohälsotillstånd känns också lite förrädisk. Stödet för att socker orsakar t.ex. ADHD är liksom inte lika självklart (om det ens bör anses som troligt överhuvudtaget?) som att det ger hål i tänderna eller leder till fetma.

 7. Stirling Mortlock: Det är ett slags passivt-aggressivt sätt att uttrycka sig på. Man är väl medveten om att en sådan formulering insinuerar ”socker = nästan som heroin”, men man skulle aldrig kunna skriva något sådant i klartext, för att man vet att det är uppåt väggarna. Man skulle kunna säga till en gammal tant som gillar att måla tavlor ”du har samma intressen som Hitler”, men samtidigt kan man fan inte säga så.
  Punkt nummer två där man listar kopplingar mellan socker och olika sjukdomar/ohälsotillstånd känns också lite förrädisk. Stödet för att socker orsakar t.ex. ADHD är liksom inte lika självklart (om det ens bör anses som troligt överhuvudtaget?) som att det ger hål i tänderna eller leder till fetma.

  Jag håller i princip med dig till 100 %. Jag gillade hitlerliknelsen 🙂

 8. Lars: en normal tallrik från livsmedelsverket innehåller minst 60% kolhydrater.

  Hmmm. Severar SLV mat? Kommer de hem till dig, Lars?
  Är det tvångsmatning från SLV som är nästa grej?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *