För några veckor sen stötte jag på en studie från Australien vars siffror är så sjuka så jag känner att jag bara måste skriva om dem (1). Det här är en studie där man har undersökt matvanorna hos barn mellan 9-10 år med hjälp av så kallade food frequency questionnaire. Det är med andra ord självrapporterad information det handlar om vilket är välkänt för att vara opålitligt. Jag har skrivit om det åtskilliga gånger här på sidan och det är viktigt att ha med sig i tankarna även när man läser den här studien.

Jag ska dock inte fokusera särskilt mycket på enskilda ingredienser eller delar av kosten vilket oftast är det som blir mest fel utan istället ska jag lyfta fram en siffra som mer handlar om kostmönster och livsstil. I dessa fall är självrapporterad data aningen mer tillförlitlig även om det fortfarande kan finnas stora problem med den.

Hur som helst så tittade man i alla fall på kostvanorna hos de här barnen och resultatet visade att de fick i sig hela 45 procent av alla sina kalorier från så kallade ”discretionary foods” (utrymmesmat). Med discretionary foods menas livsmedel som inte finns med i kostcirkeln i Australien och det är alltså mat som man inte anser att någon behöver äta för hälsans skull. Med några få undantag så är det helt enkelt skitmat med tillsatt socker, fett och raffinerad stärkelse.

Att så också varit fallet för just de här barnen kan man ana då det uppskattade sockerintaget för dem varje dag var hela 160 gram. Helt absurda mängder och sett till det uppskattade intaget av kalorier så motsvarade det ungefär 25 procent. Så skitmat i stort stod för ungefär 45 procent av kalorierna medan drygt hälften av dessa kalorierna från skitmat kom från socker.

Yngre äter sämre än äldre

Det här resultatet är extremt i sitt slag och jag har lite svårt att faktiskt köpa några av siffrorna som representativa medelvärden. Oavsett så är det här dock en trend som följer mönstret där yngre människor idag faktiskt äter sämre än äldre. Det ser man även bland vuxna där personer i 40-50 års åldern har bättre matvanor än de i 20-30 års åldern.

I Sverige publicerade man för drygt 10 år sen en undersökning på hur barn åt här och i den studien fann man att de fick i sig runt 25 procent av sina kalorier från godis, snacks och bakverk (2).

Det här inkluderar då inte allting som tillhör kategorin discretionary foods så kanske är det här ändå rimliga siffror och svenska barn ligger nära efter? Det uppskattade intaget av socker hos barnen i Sverige låg i alla fall på drygt 60 gram när de gick i årskurs 2 och 5 så där var svenska barn en bra bit efter de i Australien.

Hur som helst är det givetvis någonting som man behöver göra något åt. Det håller helt enkelt inte att äta en kost som det och förvänta sig att barn ska må så bra som möjligt.

Personligen tycker jag till exempel att saker likt det här under inte borde vara okej. Det leder bara till att barn får i sig en massa saker som de inte borde få i sig.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

4 svar på “Barn som får i sig 45 % av sin energin från godis, snacks, läsk mm”
  1. Ursäkta, men när LCHF-sektens förespråkare skrev i princip EXAKT samma sak om barn och deras sockerintag för ett tag sedan så gjorde du uppror och skrev en rad artiklar i serien ”Ät lite socker och alla går bananas”, där du uttryckte ilska över att socker fick för stor skuld för en massa elende. Är du på riktigt?

  2. Göran:
    Ursäkta, men när LCHF-sektens förespråkare skrev i princip EXAKT samma sak om barn och deras sockerintag för ett tag sedan så gjorde du uppror och skrev en rad artiklar i serien ”Ät lite socker och alla går bananas”, där du uttryckte ilska över att socker fick för stor skuld för en massa elende. Är du på riktigt?

    Nej, inte alls. Jag vet att många personer likt dig har väldigt svårt att se skillnaderna här men jag ska försöka förklara det för dig.
    Den här artikeln handlar om skitmat, inte socker. Socker är ofta en del av skitmat men det är också en hel del annat som också är ett problem i folks kost. Problemet är alltså inte socker i sig utan skitmat. Folk som bara fokuserar på socker skrämmer bara upp folk för en molekyl samtidigt som de missar en massa annat i kosten som också är dåligt och de plockar bort en massa som de inte hade behövt plocka bort.

  3. Nåja, så länge barnen bara har lite disciplin och inte överäter så är det inget problem att de lever på skit. Det har jag lärt mig av dina böcker. Allt som räknas är trots allt kalorierna. Skitmat gör bara att det kräver lite mer disciplin för att inte överäta, that’s it. Ostbågar och läsk ger ett långt och lyckligt liv så länge man håller igen på kalorierna.

  4. Alltså Göran, om det var det du lärde dig av böckerna så undrar jag faktiskt vilka böcker det var du läste. Nu har jag visserligen bara läst en av Jacobs böcker (den som redan i titeln antyder vad han anser om den sortens mat), men jag skulle bli mycket förvånad om den andra skulle bekräftade vad du säger.
    Men jag går att övertyga, jag har boken hemma så bara du berättar var i boken det står, så kan jag kolla upp det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *