Philips Wake up LightDå var det dags att utnämna vinnaren i tävlingen som jag startade förra veckan, Tävling: Vinn en Philips Wake Up Light. Totalt blev det lite över 20 förslag och många bra förslag.
Jag kan ju direkt erkänna att jag borde ha satt upp fler begränsningar i tävlingen. Det var nämligen väldigt många bra övningar som gavs men syftet med dom är vitt skilda och det går helt enkelt inte ens att försöka rangordna. Det är svårt nog att välja mellan två övningar vars syfte båda är att öka benstyrkan och tänk sen att du får med övningar för stabilitet, för skadeförebyggande, för balansen, för rörlighet osv och det blir en helt omöjlig övning.
Så när jag utnämner vinnaren här blir det med en väldig massa subjektivitet. Det blir helt enkelt mer en övning som jag personligen tycker att fler borde utföra. Det är dock inte en övning som alla borde ha med i sitt program och där finns många av bidragen i tävlingen som säkerligen lämpar sig bättre för olika personer.

Vinnaren – Ryck knäböj

Petter gav det här förslaget och även om han motivering var på gränsen till lite snål så är det ett väldigt bra förslag. Ena bristen är väl egentligen att han kallade övningen för overhead squat när det redan finns ett svenskt namn för övningen 😉 Ett fenomen som är väldigt vanligt nuförtiden när många tittar upp övningarna på youtube istället för att lära sig dem på gymmet.

Jag har den här övningen för att det är en övning som är tillgänglig för alla. Även om utförandet inte blir det snyggaste när många utför övningen så kan alla utföra den och övningen i sig gör att du blir bättre på övningen, både rörlighetsmässigt och styrkemässigt.

Felaktig teknik i en ryck knäböj / overhead squat
Felaktig teknik i en ryck knäböj / overhead squat

Om du har någon med lite kunskap som tittar på när du utför övningen hittar du också ganska lätt begränsningar i rörlighet. Ofta behöver man inte bry sig om dessa särskilt mycket då de fixas av sig själv om du fortsätter utföra övningen.
I enstaka fall behöver man dock korrigera lite med andra metoder. Till exempel när någon är väldigt rörlig i axlarna och kompenserar med detta när deras rygg fäller framåt. Hur det ser tillsammans med ett par brister till kan du se i bilden här till höger. Personen kommer alltså ner i bottenläget men det ser inte särskilt vackert ut när de är där nere.
I en korrekt ryck knäböj ska huvudet inte skjuta framåt, ryggen ska inte rundas och du ska inte ta ut så mycket rörlighet i axlarna. Det som är lite underhållande med bilden här till höger är att den används för att marknadsföra Functional Movement Screen. Man visar alltså ett helt felaktigt utförande i sitt markandsföringsmaterial 🙂

Grattis till Petter och tack till alla som var med i tävlingen

Så avslutningsvis ett grattis till Petter som föreslog ryck knäböj. Samtidigt ett stort tack till alla er andra för era bidrag. Där var några verklig guldkorn med som jag själv tänker testa och även en övning som jag ska försöka få in i träningsprogrammet för killarna i HIF.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

8 svar på “Vinnare i tävlingen – En ovanlig med bra övning”
 1. Värdig vinnare, en övning alla borde ha med i sitt träning, om inte annat som diagnostiskt verktyg för rörlighet.

 2. Hej,
  Personligen hade jag valt bulgariska utfallsböj (egen översättning) som vinnare. Det är en mycket bra övning för benen, särskilt om man har problem med vanliga knäböj, vilket många har. Man kan använda en låg vikt vilket minskar belastningen på ländryggen men ändå ger en grym aktivering och belastning av musklerna i säte och framsidan på låret. Ryckböj tror jag främst attraherar de som redan är bra på övningen och de som inte kan har svårt att lära sig den med gott utförande, som du beskriver med en bild, jag tror att en lång person eller person med lång Os femoris har en naturlig svårighet som personen inte rår för.
  nathalieeuezian.spotlife.se

 3. En bra övning, dock väldigt påfrestande för axlarna vilket gör att jag aldrig kör den. Har börjat se den mer och mer på de gym jag kör vilket är kul.
  En värdig vinnare iallafall! Och jag kallar den också vid sitt engelska namn, låter coolare 😉

 4. Nathalie Euezian: Personligen hade jag valt bulgariska utfallsböj (egen översättning) som vinnare. Det är en mycket bra övning för benen, särskilt om man har problem med vanliga knäböj, vilket många har. Man kan använda en låg vikt vilket minskar belastningen på ländryggen men ändå ger en grym aktivering och belastning av musklerna i säte och framsidan på låret. Ryckböj tror jag främst attraherar de som redan är bra på övningen och de som inte kan har svårt att lära sig den med gott utförande, som du beskriver med en bild, jag tror att en lång person eller person med lång Os femoris har en naturlig svårighet som personen inte rår för.

  Hej Nathalie!
  Väldigt bra synpunkter. Det blev onekligen en hel del subjektivitet i det här inlägget och det faktum att jag tränar tyngdlyftning har säkerligen inverkat. När det gäller att attrahera så är det onekligen så att det är de som kan utföra övningen något sånär som gillar den. Men jag tycker ändå att den är bra även för de som inte tycker den är särskilt rolig 🙂 Med en matta under hälarna och tillräckligt lätt stång alt. pinne så kommer i princip alla ner tillräckligt långt för att det ska bli en bra övning.

 5. Jack White: En bra övning, dock väldigt påfrestande för axlarna vilket gör att jag aldrig kör den

  Utan att ha sett dig utföra övningen så skulle jag gissa på att det beror på att du fäller med överkroppen och kompenserar genom att överflektera i axlarna. Lite likt killen på bilden även om jag har sett långt värre.
  Rörlighet i bröstryggen brukar hjälpa väldigt mycket. Utan bra rörlighet i bröstryggen är det svårt att få upp armarna rakt ovanför huvudet vid stående. I princip omöjligt när man sen gör en knäböj.

 6. Jacob Gudiol: Utan att ha sett dig utföra övningen så skulle jag gissa på att det beror på att du fäller med överkroppen och kompenserar genom att överflektera i axlarna. Lite likt killen på bilden även om jag har sett långt värre.
  Rörlighet i bröstryggen brukar hjälpa väldigt mycket. Utan bra rörlighet i bröstryggen är det svårt att få upp armarna rakt ovanför huvudet vid stående. I princip omöjligt när man sen gör en knäböj.

  Aha ok, aldrig lagt tid på att lära mig övningen så det är ganska troligt att jag utför den fel.
  Är det bästa sättet att öva upp rörligheten att göra övningen eller finns det några andra bra sätt att få bättre rörlighet i bröstryggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *