För någon vecka sen publicerade Credit Suisse en stor rapport kring socker och sötma. Varför en stort finansbolag som Credit Suisse vill släppa en rapport på socker och sötma kan man fråga sig men i introduktionen av rapporten står det i alla fall att det är för att ett hälsosamt liv är en av grundpelarna inom Credit Suisse som de anser är kritiskt för utvecklingen av finansvärlden. Själva titeln på rapporten är ”Sugar: Consumption at a Crossroads” och den är gratis för alla att ladda ner.
Hela rapporten innehåller en mängd intressant information med många tillhörande väldigt tydliga grafer kring en väldig massa olika ämnen som har med socker att göra. Det jag tänkte ta upp här är från en del i rapporten där man intervjuat läkare om deras kunskap kring socker och även vad de anser kring olika eventuella former av interventioner för att minska folks konsumtion av tillsatt socker.
Den fråga jag tänkt ta upp här är om läkare anser att politiska organisationer bör göra mer för att minska folks konsumtion av socker. Här under kan du se svaret på den frågan. Den mer mörka blå färgen betyder ja.
Det här är en väldigt hög andel läkare som anser att det behövs göras mer för att minska folks intag av socker. Varför siffran är så hög kan givetvis bero på det kontext som läkarna fick frågan under. Hur det gick till får vi inte veta då det inte finns någon metoddel i rapporten. Totalt frågade man 152 läkare i olika länder vilket också kan ses som lite lite med tanke på att de är flera världsdelar man undersökt.
Jag tror dock att en annan anledning till resultaten här ovanför är att läkare, genom erfarenhet, vet hur tämligen verkningslöst det är att ge råd om en hälsosam livsstil till sina patienter.
Som jag ser det är det inte folks intentioner det är fel på när det gäller att äta hälsosammare. Det är bara det att vi har en hel värld som är utformad efter konsumtion och det som är lättaste att locka folk att köpa även när de egentligen inte ”vill” det så är det skitmat och den innehåller ju bland annat väldigt mycket socker.
Här till höger kan du till exempel se en bild som jag delade på Facebook för några dagar sen. Den visar fördelningen mellan olika typer av sockersötade drycker i olika åldersgrupper i USA (1).
Det du inte kan se i graferna men som också står i samma studie är att medelamerikanen får i sig 8 procent av sina kalorier från de här dryckerna. Och tonåringarna, alltså de mellan 12 och 19 år ligger ännu sämre till. Deras intag står för hela 12 procent av deras totala kaloriintag.
I Sverige ligger vi inte lika illa till och med hjälp av information i riksmaten uppskattar jag det till att vi får i oss omkring 3 procent av våra kalorier från den här typen av drycker. Men där finns stor variation i dessa siffror givetvis och många ligger klart högre än så. Detta i sin tur är givetvis ett problem då man visat att läsk och andra sockersötade drycker verkligen kan ge viktuppgång. Det finns inget annat livsmedel som har visat sig mer potent på den punkten, Läsk – världens sämsta livsmedel?.
Så kontentan av det här inlägget är det jag har skrivit flera gånger om nu. Att utbilda människor är ju väldigt bra och det kan utan tvekan hjälpa individer. Men om målet är en stor förändring hos populationen i stort så fungerar det inte. Det har vi många års erfarenhet av då fler och fler satsningar på utbildning egentligen inte har hindrat utvecklingen alls.
Hittar inget bra sätt att skicka kommentarer om småfel i texten, så lägger en kommentar här. Tror det kanske ska vara ordet ”intentioner” och inte ”interventioner” i sjätte stycket. ”Som jag ser det är det inte folks interventioner det är fel på när det gäller att äta hälsosammare.”
Tack Jenny
Jacob ”Lill Rössner” låter lika uppgiven som orginalet 😉
Skämt åsido så anser jag att svenska folket faktiskt har tagit till sig råd om hälsa och kost. Problemet är att råden är åt helvete – Ät mindre rött kött, mättat fett och salt, mer margarin, mer bröd/fullkorn, mer frukt och grönt.
Att dessa råd gör oss friskare verkar inte stämma och det finns inget vetenskapligt stöd för det.
Din sk skitmat har väl egentligen funnits sen 60-talet fast då var det varm korv med pucko och sen kexchoklad, men det är först på senare år som vi verkligen fått smak för den. Varför är det så? Jag tror det har en del att göra med de gällande kostråden. De gör oss mer sugna på skitmaten.
Det finns många faktorer som visat sig öka människors sug för den här typen av mat. Alltså saker som om du ökar eller minskar på dem så ökar och minskar du på människors intag av skitmat. Jag har skrivit om flera av dem här på sidan och det som är gemensamt för alla dem är att deras förekomst också har ökat markant i samhället sen 60-talet.
Jag vet att man inom LCHF och många alternativa kostkretsar gillar att skylla på kostråden men det finns helt enkelt inga belägg för det. Sen tycker jag inte heller att det är särskilt bra kostråd. Men det är inte därför folk är feta.
Se till exempel på hur kostdoktorn skyller ifrån sig de dåliga resultaten för LCHF på lång sikt på att dieten följs dåligt. Samtidigt påstår han att LCHF är överlägset på kort tid/så länge man följer dieten. Han och du påstår ju också här ovanför att LCHF är mycket lättare att följa. Som du förhoppningsvis förstår så går inte dessa tre påståenden ihop. För om de alla hade stämt så hade LCHF varit bättre även på lång sikt i studier. Nu är det precis lika dåligt som andra dieter och orsaken till det är för att folk inte följer sina dieter. De börjar äta skitmat. Att då skylla övervikt på en ”officiell” diet som ingen uppenbarligen följ är fel, det finns inga belägg för det.