Köttallergi, eller Alfa-Gal allergi som det egentligen heter är en idag ganska ovanlig typ av allergi.

Det kroppen egentligen reagerar på är en typ av sockermolekyl som finns i de flesta däggdjur men inte i människor eller apor. Så man tål mestadels inte rött kött medan fågel och fisk går bra. En del reagerar även på mejerier och gelatin.

Det är en udda allergi på flera sätt. Allergin tros vanligen vara resultatet av ett fästingbett, snarare än direkt exponering för ett allergen genom mat eller inandning.

Fästingar kan bära på alpha-gal molekyler och sedan överföra dem till dig om du blir biten. Hos vissa verkar det här sedan ge en allergisk reaktion. En sådan typ av fästing finns även i Sverige och det börjar närma sig tusen dokumenterade fall här som jag förstått det. Med ökningar varje år.

De typiska symptomen på alfa-Gal allergi skiljer sig också en del från de flesta andra matallergier genom att de ofta inträffar flera timmar efter att du har ätit kött. Så ofta är det svårt att koppla samman reaktionen med köttet man åt timmar tidigare.

Symptomen kan variera i svårighetsgrad och inkluderar flera av följande symptom:

  1. Utslag eller klåda
  2. Svårigheter att andas
  3. Svullnad i läppar, ansikte, tunga och svalg
  4. Mag- och tarmsymptom, inklusive magsmärta, illamående och diarré
  5. Svårigheter att svälja
  6. Nästäppa, nysningar eller hosta
  7. Huvudvärk
  8. I mycket svåra fall, anafylaxi, en livshotande allergisk reaktion som kräver omedelbar medicinsk behandling.

De flesta som har den här allergin vet inte om det. I Sverige har hälften av de med diagnosen fått så allvarliga reaktioner så de sökt sjukvård akut innan det upptäcktes. Troligen är det en hel del som bara har några av de mindre farliga symptomen ovan som inte kopplat det till kött de ätit timmar tidigare.

Så ännu en orsak till att försöka undvika fästingbett 👍 det finns vaccin mot en del av de sjukdomar som du kan få från fästingar men inte alla. Och vaccin är inte 100% säkerhet heller.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *