Orsaken till att fotbollsspelare skriker när de får en lätt smäll

Publicerat den 5 kommentarer till Orsaken till att fotbollsspelare skriker när de får en lätt smäll

Det har blivit lite ont om uppdateringar denna helg då jag har haft en hel del att göra. Jag har också hunnit med att skriva ett längre inlägg för Traningslara.se där jag tittar på om det är minskad fysisk aktivitet eller mer mat som är orsaken till dagens fetmaepidemi. Det började med att jag bara tänkte skriva ett kortare inlägg här angående studien som nämnes i följande artikel i DN ”Övervikt beror på mat snarare än träning” men det slutade med en 3500 ord ungefär 🙂 Mer passande för den andra sidan med andra ord.
I det här inlägget tänkte jag dock visa på en annan väldigt intressant föreläsning från TED som handlar om hur hjärnan tolkar smärta. Den är 15 minuter lång, väldigt underhållande och samtidigt belyser den vilken stor roll hjärnan har när det gäller smärta.

Vad är då orsaken till att jag lägger upp denna videon på den här bloggen. Normalt skriver ju inte jag direkt om smärta. Möjligen kommer jag in på det lite senare men redan nu så tänkte jag ta upp att jag tror faktiskt att just det exempel som tas upp i den här videon kan vara en förklaring till att så många fotbollsspelare verkar skrika och överdriva sin smärta väldigt när de blir fällda/nersparkade på en fotbollsplan. Nu säger jag inte att detta är orsaken till allt, det är onekligen så att det finns medvetet fusk.
Men personligen känner jag faktiskt igen mig i det han skriver med hur jag själv reagerar ibland på fotbollsplanen. Efter att han spelat fotboll i en väldig massa år och även arbetet som sjukgymnast en hel del har jag hunnit se många skador och jag också åkt på en hel del skador själv. Det jag själv kan uppleva är att jag i många situationer reagerar kraftigt på saker som jag efter bara några sekunder inser knappt gör ont överhuvudtaget. Men jag vet från tidigare upplevelser att i just den här situationen kan det gå illa.
Jag har faktiskt funderat över varför jag själv reagerar på det viset ibland och jag upplever också att mina reaktioner har blivit ”mer överdrivna” allt eftersom jag blivit äldre. Förr har jag skrivit ner det till att jag blivit lite långsammare och lite mer grinig men efter att jag första gången såg det här klippet så har jag efterhand ändrat åsikt. Visst har jag blivit både lite långsammare och grinigare men jag har märkt att jag reagerar likadant på träningar där jag varken är frustrerad på mig själv eller mina motspelare, det är helt enkelt reaktion jag får nu som jag inte fick förr.

5 kommentarer

 1. Varför är det då nästan bara fotboll som är drabbat av sånt här. Ta hockey t.ex. inte ofta de ligger och vrider sig av smärta så fort någon kommer nära. Det känns helt enkelt som det är mer accepterat att vis att man har ont i herrfotbollen för att där är det accepterat att förstärka en situation på grund av det kan ge fördelar eller till och med vinna matchen.

  1. Beholder:
   Varför är det då nästanbara fotboll som är drabbat av sånt här. Ta hockey t.ex. inte ofta de ligger och vrider sig av smärta så fort någon kommer nära. Det känns helt enkelt som det är mer accepterat att vis att man har ont i herrfotbollen för att där är det accepterat att förstärka en situation på grund av det kan ge fördelar eller till och med vinna matchen.

   Kan ju finnas flera möjliga förklaringar till det. Hockey har jag ganska dålig koll på men spontant så känns det som att det är mer riktiga smällar där. När de blir skadade är det hårda smällar mot plexiglas, hjärnskador, axlar ur led mm. Där finns liksom inte så mycket man lär sig där än att de hårdaste smällarna gör mest ont. I fotboll är det många mindre men ändå smärtsamma skador som tex fraktur, blödningar, jack osv.
   I fotboll kan man få 10 mindre sparkar på benen där 9 knappt känns men sen träffar den tionde fel och du skadar dig. Det var så jag bröt min tå, en vanlig enkel lite stämpling, den träffade inte ens rent utan det var precis på utsidan av foten men det räckte.
   Dessutom finns ju möjligheten att byta om man tex skulle åka på en hård smäll på handen eller liknande i hockey. Man kan ju inte vara kvar och ligga på isen utan man byter direkt. I fotboll finns inte ett kort byte som alternativ. Då ligger man kvar en stund om man får ont.
   Men sen stämmer givetvis det sista du skriver med. Det är accepterat att ligga kvar, det är accepterat att överdriva. Det jag syftar på här är den omedelbara reaktionen. Att man skriker till och ”blir rädd” innan man egentligen haft tid att känna efter vad som hänt och ibland också innan själva situationen är över. Du ser att du kommer få en smäll och skriker till samtidigt som du försöker akta dig från att åka på smällen. Och när man sen inser att man överreagerat är det ju ännu mindre accepterat att bara resa sig och jogga därifrån 🙂

 2. Jag tror min ilska handlar mycket om att jag hatar att de försöker fuska sig till fördelar. Det värsta är att jag tror att om det skulle införas automatisk retroaktiv avstängning efter en videogranskning för filmning hade det här beetende försvunnit inom en vecka. Det är faktiskt möjligt att inte skrika och kasta sig. Jämför med en fighter inom mma. Vissa som till och med bryter händer och fötter under match och ändå slutför matchen utan att visa smärta eller försöker dölja det så gott det går. Men som sagt handlar nog mest ilskan om fusket och inte att de lägger sig.

 3. Det förklarar dock inte varför damfotbollen är befriat av det här beteendemönstret. Jag är inne på Beholder’s bana här. Man ser ju sällan att proffsen åmar sig som män som faktiskt skadas i andra idrotter, utan de skriker ju verkligen som bäbisar. Vare sig smärtan är ”äkta” eller inte så är det ju reaktionen på den som är det som utmärker sig bland fotbollsspelarna.
  Jag tror snarare att det har med pengar att göra. Herrfotbollen på hög nivå innebär stora summor, och därför lönar det sig att dra på marginalerna med skådespelandet för att få domsluten med sig.

  1. Marek: Det förklarar dock inte varför damfotbollen är befriat av det här beteendemönstret.

   Kontaktskador är ovanligt i damfotboll om man jämför med herrfotbollen. När jag till exempel arbetar med skåneboll är det i princip endast skav, vridningar av fötter och fotledd samt överansträngda muskler hos tjejerna. Hos grabbarna är det massor av stämplingar och lårkakor. Kolla på damfotbollen nu i OS till exempel. Det är väldigt sällan det är någon glidtackling bakifrån där.

   Marek: Man ser ju sällan att proffsen åmar sig som män som faktiskt skadas i andra idrotter, utan de skriker ju verkligen som bäbisar. Vare sig smärtan är “äkta” eller inte så är det ju reaktionen på den som är det som utmärker sig bland fotbollsspelarna.

   Den akuta reaktionen är ju en inlärning från hur allvarlig en viss typ av smäll kan vara.
   Att det förekommer mycket filmningar och åmande är hur tydligt som helst. Det är inte det jag försöker förklara bort. Det är när någon reagerar väldigt kraftig direkt när något händer för att sen någon sekund senare verka ganska oberörd. När detta sker hör man ofta folk skrika något i stil med, ”fan vad han filma, han har ju inte ens ont”. En sann filmare hade ju i den här situationen legat kvar eller haltat ”bara för att” i några minuter efter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.