Det här är resultatet i en nyligen publicerad översiktsartikel som undersökt effekten på prestationen av att skölja munnen med kolhydrater.

Det här är en ganska cool effekt som en del studier tidigare har visat vilket i princip går ut på att du kan förbättra prestationsförmågan bara av att skölja munnen med kolhydrater och sen spotta ut drickan igen.

Du presterar med andra ord bättre trots att du inte får i dig någon faktisk energi utan du lurar bara hjärnan att energi är på väg och så släpper den lite extra på bromsarna och du presterar lite bättre.

Den här sammanställningen av studier bekräftar att den här effekten verkar vara på riktigt och det handlar om en prestationsökning på lite drygt 2 procent. Det är inte särskilt mycket i det stora hela men på hög nivå så kan det vara skillnaden mellan att komma etta och strax utanför topp 10 på en halvmaraton tex.

En ytterligare intressant sak värd att påpeka med de här studierna är att man ofta nyttjar lightdrycker sötade med sötningsmedel som kontroll i de här studierna och dessa drycker har inte någon positiv effekt. Så hjärnan kan med andra ord märka skillnaden på sötningsmedel och verkliga kolhydrater.

Vill du läsa mer om det här så har jag skrivit om det på träningslära.

Jag har även skrivit om effekten av att skölja munnen med kolhydrater när man styrketränar på Tyngre. Där är det dock så att det inte verkar vara någon effekt vilket jag skriver i artikeln och som även den här sammanställningen bekräftar. Antalet studier på just styrketräning och skölja munnen med kolhydrater är dock ganska få än så länge.

#löpning #prestationshöjande #mentaltrötthet

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *