Jag skrev den här artikeln för ungefär 9 månader sen nu där jag skrev om två längre studier som visat hur man kan uppnå en drastisk minskning i risk för allergier genom att introducera ett livsmedel tidigt.

De här tidigare studierna handlade dock främst om jordnöttsallergi. Nu har det nyligen publicerats en studier på äggallergi som visar på precis samma typ av resultat. När små barn får börja äta livsmedlet tidigt så minskar risken för allergi väldigt mycket hos barn som är i ökad risk för allergi från början.

Risken för att utveckla allergi var ungefär fem gånger så stor hos barnen som inte fick äggprotein tidigt jämfört med gruppen som fick det.

I det här fallet så verkar dock risken för komplikationer varit lite större hos de som fick äggprotein jämfört med den andra gruppen så det här är troligen någonting man ska utföra i samråd med läkare i fall man har ett barn i ökad risk för allergier. Vanligen innebär det att man antingen har föräldrar och syskon med allergier eller så har barnet eksem som väldigt liten.

Tycker du att det här ämnet är intressant så kan jag också verkligen rekommendera vårt avsnitt med allergiforskaren Maria Jenmalm där vi går igenom allt det här och mycket till. Ett väldigt nyttigt avsnitt att lyssna på för de flesta, framför allt nyblivna och framtida föräldrar.

Artikeln: http://tyngre.se/artiklar/kraftigt-minskad-risk-foer-allergi-vid-tidig-introduktion-foer-aemnet/
Podcasten: https://tyngre.se/podd/allergier-%C2%96-mat-husdjur-och-damm/
Nya studien: Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *