De senaste dagarna har det varit en hel del rubriker internationellt kring Nutella och att palmoljan. Texterna är mer eller mindre identiska så jag länkar endast till Reuters, Nutella maker fights back on palm oil after cancer risk study.
Jag har inte sett någonting kring det här i svenska media så jag tänkte att det var värt ett kort inlägg här då det faktiskt är intressant.
Hela nyheten kring det här med nutella är baserat på en utvärdering från EFSA som publicerades precis innan sommaren (1) så jag vet inte direkt varför det här har blivit en nyhet nu. Livsmedelsverket skrev även om det här i maj förra året (2).
EFSA är den europeiska unionens matsäkerhetsråd typ och de gör många säkerhetsutvärderingar varje år kring allt möjligt som har med mat att göra.

Oönskade ämnen i doser stora nog att eventuellt kunna skada

Just den här rapporten som släpptes innan sommaren så tittade EFSA på så kallade oönskade ämnen (contaminants) i vegetabiliska fetter och mat. Det som de fann var att det fanns några eventuellt cancerframkallande ämnen i tillräckligt stora doser för att det verkligen ska ha någon effekt i flera produkter.
Framför allt så fann man ett eventuellt problem med palmolja där man ansåg att nivåerna av det här oönskade ämnena var så höga så att det mycket möjligt kan vara en risk för hälsan hos alla unga människor som äter som de flesta gör och en risk för alla åldersgrupper hos högkonsumenterna.
Det ska dock sägas här att de gränserna man sätter för risk är baserat på djurstudier där man sen, som vanligt, har satt en ganska ordentlig säkerhetsmarginal. Så man är inte de facto upp i de mängderna som man sett ger cancer hos djur utan man är uppe vid den säkerhetsnivå som vanligen ligger 10-100 gånger lägre. Men oavsett så är det ändå ganska ovanligt med den här typen av uppmaningar från EFSA och livsmedelsföretagen kommer sannolikt att få bättra på sig väldigt snart.
Man fann även samma oönskade ämnen i andra vegetabiliska oljor och margarin fast då i lägre koncentration. Kort och gott så är det här någonting som uppstår när man värmer fetter som inte är mättade på en väldigt hög temperatur. EFSA anger temperaturen 200 grader i sin pressrelease så det här handlar i huvudsak om saker som sker under själva processen innan du köper ett livsmedel eller om du friterar eller bakar i ugn med fel fetter på för hög temperatur.
De huvudsakliga källorna till de här oönskade ämnena var enligt EFSA margariner, bakelser och kakor. Alltså mat som du redan sen tidigare inte borde äta särskilt mycket av på grund av andra anledningar.

Nutella innehåller mycket palmolja

I Sverige är det ovanligt att man köper palmolja som en olja eller fett. Däremot är det ett vanligt fett i många färdigprodukter som du köper då oljan har egenskaper som passar livsmedelsindustrin väldigt bra i många situationer.
Nutella är en produkt som innehåller stora mängder palmolja och utan det så skulle troligen produkten inte vara lika populär så nu handlar alltså rubrikerna om att de inte vill tro på varningen från EFSA.

Summering och ett intressant videoklipp från EFSA

Den faktiska slutsatsen från allt det här tycker jag är ungefär som den gamla vanliga. Ser du till att äta lite eller ingen skitmat så är du av med i princip alla ”problem” i kosten som är värda att tänka på.
Du kommer att äta väldigt lite tillsatt socker, du har koll på hur mycket salt du äter, balansen mellan omega-3 och omega-6 blir bättre (om det nu är något man ska bry sig om), mängden raffinerade kolhydrater minskar rejält, belöningen på maten minskar, markant minskat intag av palmolja och tillsatta fetter överlag med mera, med mera.
Till listan ovan kan du även addera till eventuella nojor som vissa personer har kring ”tillsatser” och ”e-ämnen” eller liknande.
Avslutningsvis kan jag rekommendera det här korta klippet här under från EFSA där de förklarar vad contaminants (oönskade ämnen) är för någonting.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

16 svar på “Palmolja, nutella och ökad risk för cancer”
 1. Menar du att palmoljan i nutella är upphettad till 200 grader?
  Palmolja är f öv mättat fett.

 2. Jag har ingen aning om hur det är med Nutella. Rubrikerna kring just Nutella verkar som sagt komma från ingenstans.
  Palmolja är likt alla andra fetter en blandning av olika typer av fettsyror. Om du kollar upp fördelningen så kommer du se att palmolja är mer likt margarin än det är likt smör.

 3. Häromdagen köpte jag vanligt svenskt bakmargarin och var väldigt förvånad att hitta att huvudingrediensen i den var just palmolja. Kring 200 grader lär det bli vid bakning.

 4. Dock skillnad på fasta och flytande margariner. Flytande margarin är
  ett bra fett att välja.

 5. Amanda:
  Dock skillnad på fasta och flytande margariner. Flytande margarin är
  ett bra fett att välja.

  Det beror på vad du tänker använda fettet till. Flytande margarin borde om något vara sämre ur den aspekten som jag tar upp här. Det är mindre tåligt för hög värme.

 6. Jacob Gudiol:
  Jag har ingen aning om hur det är med Nutella. Rubrikerna kring just Nutella verkar som sagt komma från ingenstans.
  Palmolja är likt alla andra fetter en blandning av olika typer av fettsyror. Om du kollar upp fördelningen så kommer du se att palmolja är mer likt margarin än det är likt smör.

  Vilket margarin jämför du med då? Finns ju många sorter.
  Borde vara en sort utan palmolja i alla fall :-).

 7. Varför håller man på med margarin överhuvudtaget om man är det minsta rädd om sin hälsa?
  Gisaar att det sen ska till socker och mjöl etc.
  Men klart tillhör man folket som inte värdesätter den enda kropp och hälsa man har så är det klart fritt att dränka kroppem med vad skräp som helst.

  ksv:
  Häromdagen köpte jag vanligt svenskt bakmargarin och var väldigt förvånad att hitta att huvudingrediensen i den var just palmolja. Kring 200 grader lär det bli vid bakning.

 8. Det främsta skälet till att undvika palmolja måste väl ändå vara av miljöhänsyn?!
  Kan rekommendera norska Nugatti för den som absolut vill ha något Nutella-liknande.

 9. Nusse:
  Varför håller man på med margarin överhuvudtaget om man är det minsta rädd om sin hälsa?

  Kostdoktorn? Is that you?

 10. Christine: Kostdoktorn? Is that you?

  Är inte nån Kostdoktor(n) även om jag håller med AE:s tänkande till fullt.
  Margarin i alla former är inget man bör använda överhuvudtaget om man är det minsta rädd om sin hälsa.

 11. Jag har en fråga om pasta! Förändras kcal per 100g när den är tillagad jämfört med torr? Torr pasta ligger runt 350kcal/100g. Internet säger olika om det här!

 12. Ja det förändras per 100 gram men inte den portion du äter.
  Om du kokar 100 gram pasta (som kanske innehåller 350 gram som du skriver) så väger det kanske 200 gram när du kokat det eftersom vatten har kokat in.
  Portionen innehåller fortfarande 350 kcal men eftersom det nu väger 200 gram så innehåller det 175 kcal per 100 gram

 13. Inte för att detta är viktigt överhuvudtaget. Men jag gissar att Nutellan hamnar fokus just nu därför att det var Nutellans Dag… nån gång i veckan som gick. Såg jag på instagram:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *