Övervikten verkar inte längre öka bland barn i Sverige

Publicerat den 2 kommentarer till Övervikten verkar inte längre öka bland barn i Sverige
Övervikt hos barn har minskar i västsverige
Övervikt hos barn har minskar i västsverige

Det här blir ett kort inlägg med information om en positiv förändring. Förekomsten av övervikt och fetma hos barn verkar ha planat av i Västra Götaland (1). I Sverige finns ingen nationell undersökning av den här typen så tyvärr är det endast den här regionen som är undersökt just den här gången. DN skrev dock om en liknande studie i Stockholmsområdet för något år sen där man såg samma trend så det gäller sannolikt för hela Sverige det här. Trenden i Stockholm verkar till och med vara tydligare än den för västsverige och där såg man en faktisk minskning.
Som du kan se är dock förekomsten av övervikt ganska hög. Enligt IOTF är det ungefär 1/5 och enligt WHO är det ungefär 1/4 som är överviktiga eller mer. Värdena är även fortfarande högre än 2008 så förhoppningsvis är det här inte bara en början till utplaning utan även en påbörjan till en stadig minskning.

Fler underviktiga flickor?

En annan trend vilket kan vara mer negativt än positivt är att andelen underviktiga har ökat enligt den standard som använts här (IOTF). I samma studie undersökte man det samma enligt WHOs kriterier och då var endast 1,2 % av flickorna och 0 % av pojkarna underviktiga.
Den här skillnaden beror på att WHO har lite lägre gränser än IOTF och vad som är rätt och fel där går ju inte att säga då alla de här standarderna är riktmärken som mer är till för att kunna jämföra statistik. I Sverige använder vi ju faktiskt egna standarder när vi tittar på ett enskilt barn och deras vikt. Vi använder alltså varken gränsvärdena för IOTF eller WHO.
Det faktum att värdena för undervikt skiljer sig ganska markant mellan IOTF och WHO här i Sverige kan antyda att ökningen av underviktiga som syns enligt IOTF mest är en konsekvens av att hela normalkurvan* för vikt är förskjuten nedåt. I det här fallet så är det i så fall ingenting att oroa sig för på befolkningsnivå även om givetvis personer som riskerar att få sämre hälsa av att väga för lite givetvis ska få hjälp.
En annan möjlighet som finns är att så unga barn som 7-9 åringar faktiskt påverkas av media och vill vara väldigt smala. Det finns studier som visat att barn så unga som 7-9 år i snitt önskar att deras kroppar var smalare än de är (2). Om trenden med ökningen bland underviktiga tjejer ska kunna förklaras av det här så förutsätter det dock att de faktiskt har börjat banta eller äta lite medvetet för att just bli smalare och att den här förändringen skett under åren 2010-2013 i tillräckligt stor skala för att faktiskt ge ett avtryck i statistiken.
Ökningen i antalet underviktiga tjejer mellan 2010-2013 är inte heller mycket större än minskningen som syns hos pojkar och tar man barn som en enda grupp utan att dela in det i kön så har det inte skett någon förändring i antalet barn med undervikt. Här under kan du se trenden för pojkar och flickor tillsammans enligt IOTFs kriterier.

Trender för övervikt hos pojkar och flickor
Trender för övervikt hos pojkar och flickor tillsammans

Summering

Ökningen av övervikt hos barn i Sverige verkar ha planat av och i vissa delar av Sverige kanske den rent av har börjat minska en aning.
*Mer om normalkurvor kan du läsa i introduktionen till den här artikeln, Har kvinnor bättre uthållighet än män?.

2 kommentarer

  1. Hej Jacob. Jag har börjat med en vegansk diet och undrar därför om det finns några problem med att äta stora mängder bönor och linser? Eftersom det blir svårt för mig att annars få ihop proteinet som jag vill ha, kan det bli ganska mycket av det här. Har hört att de kan innehålla ämnen som man helst vill undvika och kan vara farligt.
    Om du har skrivit en artikel om det innan så skulle jag uppskatta en länk dit, annars kanske du kan skriva något om det?
    Tack i förhand.

  2. Undrar ifall du skrivit något eller har bra information att länka till gällande konditionsträning för barn. Undrar ifall de skall träna på andra sätt än vuxna. Läst det du skrivit om styrketräning för barn och uppskattade det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *