Är det farligt att springa mer än 30 km i veckan?
Är det farligt att springa mer än 30 km i veckan?

Är det farligt att springa mer än 30 km i veckan?
Är det farligt att springa mer än 30 km i veckan?

Då var media igång igen och den här gången så ska det tydligen vara farligt att springa mer än 30 km i veckan, eller mer korrekt, 20 miles, Too much running tied to shorter lifespan, studies fin. SvD har också tagit upp den här nyheten på den ganska populära bloggen maratonbloggen, Över 30 kilometer löpning i veckan förkortar livet.
Den här magiska gränsen påstår sig en forskare vid namn James O’Keefe ha kommit fram till. I själva verket så har han dock mest dragit upp den ur en hatt för den är inte baserad på någon form av vetenskap.
Om du är intresserad av forskning kring långdistanslöpning och konditionsidrott sen tidigare och brukar läsa en del artiklar och studier på området så känner du säkert till James O’Keefe namn sen tidigare. Han är en kardiolog som är helt övertygad om att konditionsträning är farligt för människor redan vid så små mängder träning som alltså 20 miles i veckan, eller då ungefär 30 kilometer.
Han har argumenterat för detta i ett par års tid nu och aldrig har han haft någon verklig forskning att backa upp sina påståenden med.
Den här gången är det faktiskt så illa så den nya ”datan” som nämns i artikeln på 3800 män inte ens har tittat på livslängd hos deltagarna. Det är i stället ett enkelt frågeformulär som löpare kan fylla i via nätet där de berättar om hur mycket de tränar, hur de mår rent allmänt och om de tar några mediciner typ. Sen har man ingen uppföljning eller liknande på det här personerna. Det är alltså bara ett par enkla frågor och från detta har alltså James O’Keefe tyckt att han fått nya bevis för att löpning mer än 30 km är farligt för hälsan.
Du kan själv titta på frågeformuläret här om du vill, MASTERS Running Study. Är du löpare och över 35 år så kan du faktiskt också fylla i dina uppgifter och bidra med information om du vill. Det är inte bara James O’Keefe som kommer använda datan utan den kan faktiskt bidra med verklig nytta med.
Jag hade tänkt göra det här inlägget mycket längre med mer kritik kring James O’Keefer och hans ”forskning” men nu när jag vaknade idag så såg jag att Alex Hutchinson redan hade skrivit ganska utförligt kring den här nyheten. Han har skrivit om det här tidigare och är sen tidigare lite mer insatt i det än mig. Han tar även upp i princip alla de sakerna som jag tänkt ta upp så här är en länk till hans inlägg istället, Will Running Too Much Kill You? 🙂


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

7 svar på “Nej, det är inte farligt att springa mer än 30 km i veckan”
  1. Jag kan bara hålla med, det är imponerande vad han lyckas få fram från de där frågorna, som sagt de är anonyma och därav ingen uppföljning!
    Frågorna i slutet är ju rätt goa också, #45, hur tror du att löpning påverkar hjärtsjukdomar ? Och #46, vad tror du risken för att dö under ett lopp är? Det måste vara dessa underbara frågor som han drar slutsatser ifrån! 😉

  2. ja, #46 blev ju extra intressant i samband med boston marathon. Jag tror att risken att att dö av attentat eller att man blir påkörd av en bil är större än att man dör av en hjärtsjukdom. Men de valen kunde man ju inte göra.

  3. Jacob, kan man ändå tala om någon slags kritisk punkt där marginalnyttan är avtagande? D.v.s., att löpning förbättrar kondition och/eller välbefinnande till en viss gräns, men att förbättringstakten så småningom avtar samtidigt som skaderisken (överbelastning?) ökar.

  4. Jag tror definitivt att där finns en punkt vart efter det inte längre är hälsosamt. Långa tävlingar där man pressar kroppen och mer arbetar mot smärta verkar inte heller vara hälsosamt. Man har till exempel sett en ökad förekomst av hjärtflimmer hos konditionsidrottare som utfört många långa tävlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *