Gjorde SVT bort sig när det gäller valet av vikter
Gjorde SVT bort sig när det gäller valet av vikter för männen och kvinnorna?

Aftonbladet hade i dagarna en artikeln med titeln, SVT gjorde helt enkelt bort sig som handlar om att man valt fel vikter för män och kvinnor i en visst tävling. Här är mina kommentarer kring den artikeln.
Detta är extremt svårt att göra en rättvis tävling av mästarnas mästare. Det finns en orsak till att kvinnorna nästan alltid vinner grenar som handlar om ”seghet”. De är generellt sett bättre där. Så kör man hänga i armar, jägarsitt osv så kommer kvinnorna att vinna de flesta gångerna. Hur ska man kompensera för något där?
Det är ju ett korkat upplägg överlag om man skulle vilja ha det som en verklig tävling då det inte går att göra helt rättvist mellan kvinnor och män. Verkligen inte när det är så stor skillnad i ålder mellan deltagarna med.
I den här tävlingen var skillnaden i vikt 25 %. Tittar man på eliten inom styrkeidrott så ligger kvinnorna ungefär så mycket efter männen. Och då ska man tänka på att styrkeidrotterna sällan tilltalar särskilt många kvinnor så bredden på damsidan, och därmed toppen, inte blir lika bra. Det här var dessutom långt ifrån ett rent styrketest och i idrotter som kräver mindre styrka är kvinnor ännu lite närmre männen när det gäller resultat.
De värden som anges i den här artikeln handlar istället om otränade individer där kvinnor tenderar att vara mer otränade än män. Men om nu det här ska vara ”mästarnas mästare” så tycker jag man kan anta en viss nivå av ”tränad” hos deltagarna.
Men visst kan man diskutera valet av vikt i tävlingen. Men man kan inte säga att den vikt som valdes var helt fel och att SVT gjort bort sig. Inte heller kan man säga att valet av vikt var helt rätt. Det man däremot kan säga är att den inte var helt uppåt väggarna fel om målet verkligen är att testa olika fysiska kvalitéer hos idrottare. Om målet däremot var bra TV så ja, då blev det fel.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

3 svar på “Gjorde SVT bort sig i mästarnas mästare?”
 1. Man hade väl fått göra några försök innan om man skulle hitta lämpliga belastningar. Det är sannerligen inte lätt att göra bra TV. Ska den dessutom vara rättvis…

 2. En enkel metod är att ignorera kön helt och hållet.
  Om man frågar varför kvinnor och män ska köra i olika kategorier så får man svaret att kvinnor har sämre biologiska förutsättningar, men kvinnor är knappast den enda gruppen det gäller för. Jag som är ganska kort har dåliga förutsättningar för basket, kanske skulle vara kort-basket och lång-basket istället för damer och herrar?
  Från början lär ju uppdelningen bero på att det var social oacceptabelt att kvinnor och män umgicks fysiskt på det viset som idrott kräver.
  Så förutom det argumentet så är det ju som du säger så att kvinnor har bättre biologiska förutsättningar i vissa fall. En bättre approach hade varit att hitta rättvisan genom att blanda grenar där män är bättre med grenar där kvinnor är bättre.

 3. Jo, även könsindelning är väldigt svårt. Det går faktiskt inte ens att göra på ett fullt rättvist sätt. För de allra flesta är det inga problem alls att dela in dem i man eller kvinna men som för i princip allting annat så finns det en gråzon där saker och ting inte blir så tydligt.
  Men med tanke på att det finns viktklasser och även längdklasser i vissa idrotter så kan det gott fortsätta att finnas dam och herrklass med tycker jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *