Vegetarisk kost och vegankost har börjat bli mer populärt de senaste åren och med det så kommer tyvärr en hel del dåligt uppbackade påståenden.

Ett sådant påstående som jag fått höra flera gånger nu de senaste veckorna är att veganer är i bäst hälsa och lever längst. Det är ett ganska missvisande påstående då man då jämför människor som faktiskt bryr sig om vad de äter med den vanliga befolkningen vilket överlag äter ganska kasst.

När man istället jämför vegetarianer och veganer mot andra hälsomedvetna människor som ändå äter en del kött så finner man inte att vegetarianerna och veganerna lever längre.

Den här bilden är från en artikel jag skrev på Träningslära om det här för snart tre år sedan och det har inte hänt något drastiskt med forskningen sen dess.

Människor som äter mycket processat kött och rött kött lever i genomsnitt kortare än veganer. Men människor som äter andra typer av kött eller bara mindre mängder av processat kött och rött kött lever lika länge som veganerna och vegetarianerna i fall deras livsstil i övrigt är ungefär den samma.

Mer läsning: Lever veganer och vegetarianer längre än allätare?

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *