Jag har fått lite frågor om den här nyheten som har cirkulerat i pressen och tagits upp på TV idag och igår.

Det här är en epidemiologisk studie som är baserad på data som samlades in på 80-talet i USA som man nu har analyserat för att se om man kan finna några samband mellan livsstilen då och hälsa under de efterföljande 25 åren.

Det man fann var då alltså bland annat att människorna som åt mellan 50-55 E% kolhydrater var de som hade lägst risk att dö under de här 25 åren.

Dessutom utförde man en så kallad meta-analys där man tog data även från tidigare publicerade studier och då fann man att det var lägst risk hos de som åt 46 E% kolhydrater.

Det här är nutritionsepidemiologi och om du följt mig ett tag eller lyssnat på avsnittet ”tveksam rapportering” av Tyngre Träningssnack så vet du att nutritionsepidemiologi ofta innebär väldigt osäker forskning. Tyvärr är det osäker forskning som ofta får allt för stora rubriker. Så även i det här fallet.

Människorna som åt mindre kolhydrater i den här studien åt inte bara mindre kolhydrater. De rökte mindre och de hade högre utbildning. Man försöker att korrigera för sådana här saker men det finns alltid en betydande risk för att där kvarstår problem.

Dessutom är det här då baserat på självrapporterad data vilket du inte kan lite på. Till exempel rapporterade deltagarna i den här studien i genomsnitt ett intag på 1600 kcal per dag när de i själva verket bör ha ätit runt 2200 kcal per dag. Det är en hel del ”försvunna kalorier” och med det då också mat som inte rapporterats.

Så jag tycker inte man ska lägga någon större vikt vid den här studien eller studier av den här typen. Fokusera istället på att du äter näringsrika livsmedel som inte främst är baserade på tillsatt fett, socker och raffinerade kolhydrater, främst vitt mjöl.

Som en liten bonus så lämnar jag dig med en konversation som jag hade med en journalist igår som kontaktade mig via mejl angående den här studien (bild 2-6). Ett bra exempel på vad som kan ske när vetenskapsjournalistik inte utförs av någon som är intresserad av vetenskap.

Poddavsnittet som jag nämnde ovan är avsnitt 115. Det är en väldigt bra introduktion till problemet.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *