Idrottare är en väldigt lättlurad grupp människor. Vi är villiga att prova i stort sett vad som helst för att prestera bättre och detta vet försäljarna om. De vet att deras produkt inte behöver vara det bästa möjliga utan det viktiga är att det låter som att den är cutting edge. Ett lysande exempel på detta är Herbal-Lifes nya sportdryck H3O pro. Förutom att Herbal-Lift skriver att magnesium och kalcium motverkar kramp (något vi kommer gå igenom djupare i senare inlägg) så påstår dom att isomaltulos, deras val av kolhydrat, är överlägsen alla andra kolhydrater.

Isomaltulos är en väldigt ovanlig kolhydrat och finns mer eller mindre bara i honung och sockerrör. I stort sett all isomaltulos som används i livsmedelsprodukter framställs dock från sackaros med hjälp av diverse enzymer. Då isomaltulos framställs från sackaros så består den till 50 % av fruktos och 50 % glukos. Bindningarna mellan molekylerna i isomaltulos gör emellertid att den bryts ner långsamt i magen och blodsockerhöjningen kommer inte att bli lika snabb och därmed inte lika hög som från sackaros. GI för isomaltulos är därför så lågt som 31.

Det låga GI’t marknadsför Herbal Life som en stor fördel i deras produkt H3O pro. På deras hemsida kan man läsa följande

Isomaltulos är en naturlig sockerart och den huvudsakliga kolhydratkällan i H3O pro. Isomaltulos ger omedelbar och ihållande energi för att förhindra prestationsfall. Den ger alltså inga toppar och dalar med snabba energikickar och energifall som vissa andra sportdrycker gör.

Det låter väldigt övertygande för folk som tror på myten att vårt blodsocker åker upp och sen ner igen när vi dricker en sportdryck i samband med träning (jag har gått igenom detta in följande inlägg, vatten vs sportdryck). I själva verket är det så att när vi anstränger oss så vill vi att vårt blodsocker ska höjas. En höjning av ens blodsocker leder till att musklerna börjar använda en större del glukos från blodet och sparar därmed på det värdefulla glykogenet i musklerna.

2007 gjordes en studie där man jämförde isomaltulos och sackaros effekt på den exogena oxidationen (ett fint ord för användning av glukos från blodet istället för glykogen), Exogenous oxidation of isomaltulose is lower than that of sucrose during exercise in men. Resultatet blev, föga överraskande att isomaltulos var sämre på att tillföra musklerna glukos.

Slutsats

Så för att sammanfatta så är H3O en produkt med mycket hype och lite grund att stå på. Herbal Life är säkert inte dumma utan har gjort ett medvetet val att använda sig av isomaltulos, trots att de vetat att det troligen inte är det bästa valet när det gäller en sportdryck. De räknar med andra ord kallt med att deras köpare inte vet vad isomaltulos är för något och att det därför ska tro på det som står på förpackningen.

GI har blivigt ett populärt ord de senaste 10 åren och att försöka undvika produkter med ett väldigt högt GI är ofta ett bra val när man vill leva sunt men när man motionerar fungerar kroppen på ett helt annorlunda vis. Det som är bra när man ligger i soffan behöver inte vara bra när man tränar och vice versa.

Ett svar på ”Låt dig inte luras av marknadsföring – Herbal-Lifes H3O!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *