Vi i Sverige är, som jag har påpekat ett par gånger, lite efter när det gäller de större kosttrenderna i USA. Ett land som oftast hakar på nästan direkt efter USA är Kanada. Där uppger idag hela 56 procent av befolkningen att de håller på att minska på intaget av fullkorn likt vete.
Igår sände CBC, Kanadas nationella TV-kanal, ett inslag på 40 minuter om vete där de tar upp en hel del av all den missinformation som sprids när det gäller gluten och vete. Väl värt att se innan du hoppar på trenden som garanterat kommer att växa här i Sverige med.
Dokumentären är också en bra insyn till hur stort glutenfritt verkligen är i USA. Du får också ett väldigt tydligt sätt se hur William Davies säljer allting med hjälp av rädsla. Även om du inte har några symptom eller några problem eller märker av någon skillnad av att utesluta gluten så kommer du ändå att bli sjuk av gluten i framtiden.

Jag tycker också att du, som en kul jämförelse, kan ta alla de som berättar sina anekdoter i det här videoklippet och relatera dem till alla försökspersonerna i studien jag nyligen skrev om här på sidan, ”Ny studie på personer som är glutenkänslig”. Det var exakt samma typ av människor som var med i den studien. De var övertygade om att de fick problem så fort de åt gluten. Men när de inte visste om de fick gluten eller inte så var problemen helt plötsligt borta för 56 av 59 deltagare. Men visst låter det övertygande när vi hör dem säga sakerna i videon? Man tänker så lätt något i stil med ”men de kan ju inte lura sig själv så mycket?”.

13 svar på “Kriget mot vete – en 40 min lång dokumentär”
 1. Alltså det där med att lura sig själv är ju superintressant bara i sig ju. Tänk hur mkt inom kost och träning som funkar så. Åt båda hållen.

 2. Väldigt intressant, påminner mycket om LCHF-rörelsen i Sverige. Verkligheten är aldrig så enkel som det låter när dessa gurus pratar. Men detta hindrar förstås inte att man kan få hälsofördelar av att följa en förenklad heuristik som t.ex. skippa vete, skippa kolhydrater, skippa kött. Speciellt om man i utgångsläget har en riktigt usel kosthållning, vilket många har idag.

 3. Walter Levy:
  Väldigt intressant, påminner mycket om LCHF-rörelsen i Sverige. Verkligheten är aldrig så enkel som det låter när dessa gurus pratar. Men detta hindrar förstås inte att man kan få hälsofördelar av att följa en förenklad heuristik som t.ex. skippa vete, skippa kolhydrater, skippa kött. Speciellt om man i utgångsläget har en riktigt usel kosthållning, vilket många har idag.

  Tror dock att problemen lätt kommer sen när man ”inser” att det fungerar och då tar till sig även förklaringsmodellen och börjar utforska den.
  Ta tex LCHF, fungerar ju utmärkt när den används exkluderande. Dvs istället för att äta pommesen, riset eller pastan till den där lunchen som man alltid beställer så exkluderar man den och vipps äter man färre kalorier.
  Eftersom det då visar att LCHF fungerar så tänker man att det borde fungera ännu bättre om man åt mer fett så istället för att exkludera viss mat så inkluderar man nu feta såser, bacon mm och äter nu mängder med mer kalorier.

 4. Bortsett från att den där människan verkar helt dum i huvudet så tar klippet upp en viktig sak. Korrelationsstudier bör inte uppmärksammas eftersom alla tror att de visar på ett orsakssammanband.

 5. Henrik Holst: LCHF

  Om du ska plocka billiga bonuspoäng på den här bloggen genom att raljera kring LCHF så vore det bra om du åtminstone kunde basera det på någonting annat än dina egna fördomar och vanföreställningar om hur ”man” tänker.

 6. Det är intressant hur efterbliven kostdebatten för det mesta är. Konstant missar både forskare, debattörer och vanligt folk hela poängen. Det debatteras makronutrienter och allehanda suspekta saker som gluten istället för råvaror. Vi äter väl ändå råvaror, inget annat. Jag kan i vart fall inte komma ihåg när jag senast gick till affären och köpte ett paket gluten eller en påse makronutrienter. Att snacka om kolhydrater utan att särskilja mellan läskeblask och frukt/bär eller fett utan att särskilja på billiga tillsatta industrifetter och avocado eller nötter blir svårartat löjligt.
  Självklart är det vettigt att konsumera sparsamt med vitt mjöl från vete eftersom det är en näringsfattig råvara som mestadels finns i usla produkter, varför måste man hitta på en glutenproblematik för att inse det? Och självklart är det vettigt att äta mindre kolhydrater om de kommer från allehanda processade skräpprodukter, men inte om de kommer från rotsaker frukt och bär.
  Det kan såklart finnas individuella skäl till att följa vissa specifika dieter men om vi snackar kost ur ett större perspektiv säger jag som Michael Pollen ”eat food, not to much, mostly plants”. Det är inte svårare än så. Och maten hittar du i frukt/grönt-disken och i kött /fisk-sharken inte bland alla matliknande substanser i burkar och kartonger som fyller resten av butiken. Om produkten innehåller en etikett med flera okända ingedienser = inte mat, ät ej. Om produkten innehåller endast en råvara och den råvaran nyligen har sprungit eller simmat fritt eller vuxit på träd eller buskar eller i jorden, helst utan bekäpningsmedel = sannolikt bra mat, ät den. Det finns i det hela taget inte särskilt många undantag från det. Sen kan man skita i snacket om GI, Gluten, kolhydrater och massa sådant nonsens.

 7. tomas: Om du ska plocka billiga bonuspoäng på den här bloggen genom att raljera kring LCHF så vore det bra om du åtminstone kunde basera det på någonting annat än dina egna fördomar och vanföreställningar om hur ”man” tänker.

  Vanföreställningar? Det enda som jag kan relatera till är hur personer i min omgivning som ”kör” lchf resonerar. Så det är kanske följarna du ska kritisera och inte den som observerar?

 8. Man kan nog säga att jag hakat på glutentrenden. Men använder glutenfritt mer som ett filter mot skitmat (utesluter ju t.ex. polarkaka och fikabrödet). Bytt gluten mot främst rotfrukter (inkl. potatis), grönsaker och frukt. Har ingen diagnos eller liknande men är också medveten om att placebo-effekten är mycket kraftfull, till och med när man vet om att man ”lurar” sig själv (som jag läst nånstans.. hmm)?
  Rätt eller fel att tänka så här?

 9. Är väl upp till var och en att välja vad som förtärs.
  Men jag föreslår dock i all välmening att man någon gång skall:
  Prova att leva utan gluten i 30 dagar och bedöm sedan hur du mår, ser ut samt presterar efter dessa 30 dagar. Borde säga allt!
  Dessutom kan man läsa: http://www.mdpi.com/2072-6643/7/3/1565/htm

 10. Jacob Gudiol: En studie på tarmceller utanför kroppen. Studier av de här typen ger mycket bättre evidens https://traningslara.se/ny-studie-pa-personer-som-ar-glutenkansliga/
  Tack!
  Oavsett så, utifrån egna erfarenheter, så tror jag på ”testa själv” metoden.
  Personligen:
  # Ser jag bättre ut rent estetiskt. Hårdare och tightare samt att ca 5 kg ”blask” försvann.
  # Mår jag bättre med mindre känsla av uppblåsthet, bättre sömn och ett ökat allmänt välbefinnande.
  # Presterar jag bättre både avseende konditionsträning samt styrka/power.
  Så som sagt: Try it! You will for sure like it!
  Ps: Tack för bra artiklar och webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *