Jag råkade höra en mamma som snackade om ”alla farorna med energidrycker” för några dagar sedan. Samtidigt så såg jag att hennes son på typ 5-6 år drack på en 50 cl cola*.

Det fick mig att tänka på någonting som jag funderat kring ganska ofta sen jag själv fick barn. Att vi vuxna sällan tänker på att det mesta som påverkar oss påverkas oss i ett dosförhållande.

När det gäller saker vi äter så är dosen ofta beroende av vår egna vikt. Och barn är små!

Det här gäller för många saker men just här har jag tagit koffein som exempel.

Bild 1 och 2 visar exempel på vad den faktiska dosen koffein blir när du ger cola till barn. Jämfört med doser av energidrycker som nog många kan relatera till.

För er som inte kan det så innehåller 3 dl kaffe typ lika mycket koffein som en Nocco, i genomsnitt. Det här kan ses som att man nog faktiskt bör fundera lite innan man ger barn cola i några större mängder. Det tycker i alla fall jag.

Särskilt om det är på kvällen då det mycket möjligen kan göra dem lite väl alerta och aktiva samtidigt som de sedan får svårt att somna.

Ett annat sätt att se på det är att det inte finns särskilt mycket att oroa sig för när det gäller koffeinmängden i energidrycker heller.

De flesta av oss har nog druckit en liter Cola någon gång som barn och då har du alltså fått i dig lite mer koffein än i en red bull samtidigt som dosen koffein/kg kroppsvikt varit hög.

Det är ingen stor grej helt enkelt. Bara det inte är regelbundet vana.

Bild 3 visar vad som krävs för doser som satts som maxgräns för barn och som samtidigt visat sig vara prestationshöjande hos vuxna.

Bild 4-5 visar lite från livsmedelsverkets rapport från förra året på energidrycker. Som du kan läsa är kaffe, te och cola i genomsnitt större källor till koffein än energidrycker hos ungdomar. Notera dock att det här är data som idag troligen är ganska förlegad. Konsumtionen av energidrycker har ökat mycket sedan den undersökningen så kanske har det förändrats idag.

*Mamman hade för övrigt även köpt en sockersötad cola till killen. Så dubbel fail på den typ 🤷‍♂️. Även om en gång givetvis inte är någonting att bry sig om.

#energidryck #hyperaktiv #sömnproblem #föräldraskap #livsmedelsverket

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *