Ägg är ett av mina favoritexempel när det gäller problemet med confounders inom kostforskning.

Med confounders menas saker som stör resultatet i en studie om man inte kan kontrollera för dem på något vis.

Förr fann man tex att människor som drack mer kaffe var i sämre hälsa men så kom man på att de som drack mer kaffe också oftare var rökare. Så när man justerade för rökning eller bara tittade på de som inte rökte så fann man att mer kaffedrickande inte verkade dåligt för hälsan.

Rökningen var då en confounder som störde resultatet och om du inte tar hänsyn till det så kan du komma fram till den motsatta slutsatsen som om du tar hänsyn till det.

Ägg är ett livsmedel som har diskuterats mycket över väldigt många år när det gäller om det här hälsosamt eller inte. Det är både animaliskt och en stor källa till kolesterol, två frågor som ofta blir lite väl emotionella inom kostfältet.

Det som inte särskilt många känner till är däremot att när man tittar på ägg i observationsstudier så ser ofta ett mönster där det korrelerar med negativa saker i Amerika men inte i övriga världen. Här är det total mortalitet.

Det här är ett resultat som behöver förklaras om man ska säga att ägg är bra eller dåligt.

Min personliga tro är att det här mer speglar hur människor äter sina ägg och vilken typ av människor det är som äter mer ägg.

I USA är det mer vanligt med stekta ägg tillsammans med bacon och annat medan det i Europa och Asien oftare är något som ätes kokt tillsammans med någon typ av sallad eller spannmål.

Så vi får olika typer av människor i olika världsdelar och därmed ser vi också skillnader i deras hälsa i förhållande till övriga befolkningen i olika världsdelar.

Det behöver så klart inte vara så att min förklaring är rätt. En annan är att hög uppvärmning av äggen kan påverka dess innehåll av vitaminer negativt. Äggen blir ju varmare vid stekning tex.

Huvudpoängen är dock att observationsstudier är stökiga och svårtolkade. De behöver sättas i kontext

Vill du veta mer så finns det antingen

📍Artikel
📍Podcast
📍Videoföreläsning

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *