Syreförbrukningen vid träning med burpees, battle ropes samt ett antal klassiska styrkeövningar

Här är ytterligare artiklar skrivna av mig som publicerats på lite andra ställen än Träningslära och här på Träna Styrka. Som vanligt gäller att om du inte vill få veta om de här lite i efterhand när jag lägger upp dessa listor så får du följa mig via Twitter, Instagram eller Facebook där jag säger till så fort det kommit upp någon text av mig någonstans, även här. Jag tipsar också om mycket annat intressant läsning via Twitter och Facebook.

Tyngre: Bäst att sära på styrketräningen och kardion

I den här artikeln tar jag upp en studie där man jämfört effekten av att träna kardio direkt efter styrketräningen, sex timmar senare eller på en helt annan dag. Ett intressant studieupplägg med ett intressant resultat.

Tyngre: Kondition med battle ropes och burpees

Den här artikeln handlar om konditionsträning med övningar som ligger lite mer åt styrkehållet. Specifikt tar jag upp en studie som tittat på battle ropes men burpees men jag skriver också en hel del allmänt kring vilken typ av resultat som du kan vänta dig med den här typen av övningar som på något sätt kombinerar styrka med flås.

Syreförbrukningen vid träning med burpees, battle ropes samt ett antal klassiska styrkeövningar

Tyngre.se: Akut förändring i proteinsyntesen och muskler på lång sikt

Proteinsyntesen hamnar väldigt ofta i fokus när det gäller styrketräning men möjligen är det så att det läggs för stort fokus på proteinsyntesen precis efter ett träningspass och inte tillräckligt med tanke tillägnas proteinsyntesen långt senare. I den här artikeln tar jag upp en intressant studie där man undersökt om skillnader i hur mycket proteinsyntesen höjs efter ett enskilt träningspass förutspår utfallet när det gäller muskeltillväxt längre fram i tiden. Resultatet tycker jag får ses som en bra påminnelse om att inte fokusera för mycket på de små detaljerna.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

6 svar på “Kardio med styrketräning, battle ropes och proteinsyntesen”
 1. Halloj! Jag har märkt att du skriver lite på Tyngre.se. Gick in på en artikel ”Plyo även för killar” som inte är skriven av dig (viktigt att påpeka).
  http://tyngre.se/bloggar/bjoern-blaaoega-bernhardsson/2015/february/11/plyo-aer-aeven-foer-killar/
  Tänkte bara kolla med dig angående några fakta som fanns i artikeln.
  ”En gång i veckan kör jag ett plyo/styrketräningspass. Jag kör helt enkelt en hybrid här och passet börjar med plyo/explosivitet men avslutas med klassisk styrketräning. Passet är brutalt och jag måste säga att jag inte annat än kan älska det! Passet ser ut på följande vis:
  · 5 olika Plyoövningar (3 set, 10-20 reps, 30 sek setvila)
  · 5 x 10 knäböj
  · 4 x 10 Goodmornings (superset med benspark)
  · 4 x 10 Benspark (superset med godmornings)
  · 3 x 10 Glutebridge (superset med sittande vader)
  · 3 x 10 Sittande vader (superset med Glutebridge)
  Jag kan säga såhär. Efter 15 set plyo så är benen mos. Dock så är nervsystemet inkopplat till MAX! Så även om knäböjen får lida p g a av utmattning i benen så känns det förbannat bra och kontakten är galen! När man kör plyo/explosivitet så aktiverar man max antal musklerfibrer och kickstartar det centrala nervsystemet!”
  1: Det första jag reagerade på var – 5 olika Plyoövningar (3 set, 10-20 reps, 30 sek setvila). Vad tycker du om upplägget kring set och vila ? Sen såg de flesta övningarna vara mer av excentrisk form. Inte så mycket kort kontakttid.
  2: ”När man kör plyo/explosivitet så aktiverar man max antal musklerfibrer och kickstartar det centrala nervsystemet!” Eh nej tror inte det. Plyo handlar om RFD och inte aktivering av max antal fibrer, samt att det är det somato-motoriska nervsystemet som aktiveras. Inte centrala
  Ha en skön dag

 2. För det första så var det inte under artiklar. Det är ett blogginlägg. Om du går in igen och kollar så finns det även en video upplagd (även den på bloggen).
  Ha en bra dag!
  Björn

  Nikola:
  Halloj! Jag har märkt att du skriver lite på Tyngre.se. Gick in på en artikel ”Plyo även för killar” som inte är skriven av dig (viktigt att påpeka).
  http://tyngre.se/bloggar/bjoern-blaaoega-bernhardsson/2015/february/11/plyo-aer-aeven-foer-killar/
  Tänkte bara kolla med dig angående några fakta som fanns i artikeln.
  ”En gång i veckan kör jag ett plyo/styrketräningspass. Jag kör helt enkelt en hybrid här och passet börjar med plyo/explosivitet men avslutas med klassisk styrketräning. Passet är brutalt och jag måste säga att jag inte annat än kan älska det! Passet ser ut på följande vis:
  ·5 olika Plyoövningar (3 set, 10-20 reps, 30 sek setvila)
  ·5 x 10 knäböj
  ·4 x 10 Goodmornings (superset med benspark)
  ·4 x 10 Benspark (superset med godmornings)
  ·3 x 10 Glutebridge (superset med sittande vader)
  ·3 x 10 Sittande vader (superset med Glutebridge)
  Jag kan säga såhär. Efter 15 set plyo så är benen mos. Dock så är nervsystemet inkopplat till MAX! Så även om knäböjen får lida p g a av utmattning i benen så känns det förbannat bra och kontakten är galen! När man kör plyo/explosivitet så aktiverar man max antal musklerfibrer och kickstartar det centrala nervsystemet!”
  1: Det första jag reagerade på var – 5 olika Plyoövningar (3 set, 10-20 reps, 30 sek setvila). Vad tycker du om upplägget kring set och vila ? Sen såg de flesta övningarna vara mer av excentrisk form. Inte så mycket kort kontakttid.
  2: ”När man kör plyo/explosivitet så aktiverar man max antal musklerfibrer och kickstartar det centrala nervsystemet!” Eh nej tror inte det. Plyo handlar om RFD och inte aktivering av max antal fibrer, samt att det är det somato-motoriska nervsystemet som aktiveras. Inte centrala
  Ha en skön dag

 3. Artikel eller blogg så är det fortfarande samma fråga och svar jag är ute efter. Eftersom man inte kan lämna en kommentar på er blogg så ville jag fråga Jacob. Jag ifrågesätter terminologin (din förklaring) och metoden (upplägget) för plyometrisk träning generellt.
  ”Efter 15 set plyo så är benen mos. Dock så är nervsystemet inkopplat till MAX! Så även om knäböjen får lida p g a av utmattning i benen så känns det förbannat bra och kontakten är galen”
  – Är det verkligen det man är ute efter när det gäller plyo/explosivitet (att man ska känna sig utmattad)? Jag menar inte i ditt upplägg, jag frågar om just specifikt för spänstträning. Är jag ute efter plyo/spänst så borde jag sträva efter RFD träning, dvs utvilad, kort kontakttid och försöka utnyttja så många fibrer som möjligt på kortast möjliga tid.
  – För att förbättra denna egenskap bör man köra få repetitioner med maximal insats och längre vila. Därför är frågan riktad till Jakob om vad han tycker angående ditt upplägg 10-20 reps med 30 sek vila mellan seten om målet är spänst. Hinner vårt CrP/ATP system (alaktatiska) och musklerna återhämta sig på 30sek?
  Att du vill använda dig av plyometriska övningar för att trötta ut benen är ditt uplägg som jag varken ska eller vill dissa eller hissa. Min fråga är mer för optimal träning för spänst/explosivitet.

 4. Det finns en anledning till vi på tyngre inte har lagt in en kommentarsfunktion. För att det helt enkelt inte finns tid att svara på allas kommentarer. Men guld att du frågar Jacob som säkert inte har fullt upp med att svara på kommentarer på sin egen sida.
  Men för att svara och ge kritik till mitt eget blogginlägg. (Där jag skriver om ”mina egna känslor och vad som funkar för mig”). Något som jag är noga med att säga.i mina inlägg och videos. Men du har antagligen inte läst eller lyssnat ordentligt.
  Om jag skulle kört optimalt för explosivitet så hade jag hållt mig under 5 reps i samtliga ”plyoövningar”. Det jag gör här är en hybrid som funkar bra för mig.
  Må väl!

  Nikola:
  Artikel eller blogg så är det fortfarande samma fråga och svar jag är ute efter. Eftersom man inte kan lämna en kommentar på er blogg så ville jag fråga Jacob. Jag ifrågesätter terminologin (din förklaring) och metoden (upplägget) för plyometrisk träning generellt.
  ”Efter 15 set plyo så är benen mos. Dock så är nervsystemet inkopplat till MAX! Så även om knäböjen får lida p g a av utmattning i benen så känns det förbannat bra och kontakten är galen”
  – Är det verkligen det man är ute efter när det gäller plyo/explosivitet (att man ska känna sig utmattad)? Jag menar inte i ditt upplägg, jag frågar om just specifikt för spänstträning. Är jag ute efter plyo/spänst så borde jag sträva efter RFD träning, dvs utvilad, kort kontakttid och försöka utnyttja så många fibrer som möjligt på kortast möjliga tid.
  – För att förbättra denna egenskap bör man köra få repetitioner med maximal insats och längre vila. Därför är frågan riktad till Jakob om vad han tycker angående ditt upplägg 10-20 reps med 30 sek vila mellan seten om målet är spänst. Hinner vårt CrP/ATP system (alaktatiska) och musklerna återhämta sig på 30sek?
  Att du vill använda dig av plyometriska övningar för att trötta ut benen är ditt uplägg som jag varken ska eller vill dissa eller hissa. Min fråga är mer för optimal träning för spänst/explosivitet.

 5. Hej ”Blåöga”
  All din vänlighet i ”Må väl” och ”Ha en skön dag” suddas lite med din spydiga underton i all övrig text. Var det så kritiserande att någon undrar något om det du bloggat och kommenterar där denne kunde?
  Att vara ett nättroll vill ingen vara….
  Peace

  Blåöga:
  Det finns en anledning till vi på tyngre inte har lagt in en kommentarsfunktion. För att det helt enkelt inte finns tid att svara på allas kommentarer. Men guld att du frågar Jacob som säkert inte har fullt upp med att svara på kommentarer på sin egen sida.
  Men för att svara och ge kritik till mitt eget blogginlägg. (Där jag skriver om ”mina egna känslor och vad som funkar för mig”). Något som jag är noga med att säga.i mina inlägg och videos. Men du har antagligen inte läst eller lyssnat ordentligt.
  Om jag skulle kört optimalt för explosivitet så hade jag hållt mig under 5 reps i samtliga ”plyoövningar”. Det jag gör här är en hybrid som funkar bra för mig.
  Må väl!

 6. Hej Petra! Jag reagerade mest på
  Att han hävdade att han läst en artikel skriven av mig. För i min värld är det stor skillnad på en vetenskapligt/vanlig artikel samt ett blogginlägg.
  Jag garderar mig noga genom att berätta att detta är vad jag gör och att det funkar bra för mig. Jag har absolut tankar och vetenskap bakom en del av vad jag skriver.
  Jag vet inte vart ”nättroll” kom upp i kontentan innan du skrev det?
  Han har rätt att ifrågasätta mig (även om han lägger det på Jacob). Jag har rätt att svara på det han skriver. Precis som du har rätt att känna dig tvungen att försvara Nikola(om du nu inte själv är personen i fråga) 😉
  Pussar, kramar och en himla massa kärlek till dig Petra(Nikola) eller vad du nu heter <3
  PS. Jag finns på Facebook under namnet Björn "Blåöga" Bernhardsson om du heller vill skriva utan att vara anonym (så slipper du dels att vara ett nättroll för mig) och dessutom slipper vi störa Jacob på hans blogg i ett ämne som inte har något med detta att göra 😉 tror att han har kommentarer nog att svara på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *