Suunto Memory Belt kan spara din puls utan en pulsklocka
Suunto Memory Belt kan spara din puls utan en pulsklocka. En rolig och intressant pryl för alla lagidrottare som är nyfikna på hur deras puls förändras när de idrottar.

Julklappstips nummer 4 blir Suunto Memory Belt.Den här häftiga produkten sparar din pulsdata i själva pulsbandet och du behöver därför ingen pulsklocka. Det givna användningsområdet för Memory Belt är därför lagidrott där du inte får lov att bära klocka. Här under är ett exempel från när jag använde bältet under en match i år.
Min puls under en fotbollsmatch
Min puls under en fotbollsmatch säsongen 2012. Förutom att den visar att Memory Belt fungerar som den ska och att den tål stryk och smällar under en fotbollsmatch så visar den också varför fotboll kan vara väldigt jobbigt. Trots att jag troligen bara sprang ungefär 10 km den här matchen låg min syreupptagning uträknat från pulsen nästan konstant omkring 80 procent av max. .

Jag har använt bältet i snart tre år och det har fått ta emot många smällar men fungerar fortfarande fin fint.
Förutom att det lämpar sig väldigt bra för lagidrotter och idrotter med kampinslag där klocka är opraktiskt är Memory Belt också vattentät och det går bra att simma med bältet. Det innebär alltså att du kan få pulsdata även från simträningen vilket inte är det lättaste annars.
En annan cool sak med Memory Belt är att den sparar så kallad R-R data. Med hjälp av den datan kan du senare räkna ut saker så som HRV som är ett väldigt intressant forskningsområde och gillar du att testa high-tech saker är det något du bör titta närmare på. Personligen använder jag mig av Firstbeat som har några funktioner som inkluderar denna data inbyggt i programmet.
Från början när Suunto släppte den här produkten hette den Smart Belt men på grund av lite buggar i mjukvara hos väldigt många av enheterna så släppte de ganska snart Memory Belt istället vilket är en uppdaterad version som vad jag har kunnat utläsa fungerar i princip problemfritt för de allra flesta.
Min första Smart Belt var en av de defekta och jag fick ganska snart skicka in det för reparation. Jag fick då ett nytt som även det inte fungerade som det skulle. När jag då skickade in det fick jag ett helt nytt memory belt av Suunto trots att jag då hade haft min Smart Belt i över ett år. Så plus i kanten för bra kundservice från Suunto där. Memory Belt verkar inte heller ha några av buggarna från Smart Belt.

Nackdelar med bältet

Nu när jag har hyllat bältet så är det dags att ta upp de få nackdelarna. Den första nackdelen är att batteriet, av naturliga själv, tar slut klart snabbare än på andra pulsband. Suunto har fixat till detta en hel del och numera är batteritiden skaplig men fortfarande går det ju inte att jämföra med ett vanligt pulsbälte som inte har något inbyggt minne.
Bältet använder sig av ANT vilket kanske inte är den bästa tekniken. Det innebär till exempel att du inte kan använda bältet tillsammans med en mobiltelefon som stödjer ANT+ vilket flera mobiler gör för tillfället och troligen blir det fler och fler efterhand. Det är faktiskt inte så många pulsklockor överlag som stödjer ANT och du är näst inpå begränsad till att köpa en Suuntoklocka om du vill kunna se pulsen i realtid. Jag har tex en Garmin Forerunner 305 och den klockan fungerar inte med Memory Belt. Inte hela världen då jag givetvis har ett välte till min ForeRunner 305 men om du tänker köpa din första pulsklocka är det ju en begränsning.

Pris och var du kan köpa det

Dockningsstationen till Suunto Memory Belt
Se till att du får med en dockningsstation till din Suunto Memory Belt

Suunto Memory Belt finns tyvärr inte i så många affärer här i Sverige. Det är möjligt att du hittar det om du söker lite. Själv köpte jag det från [clink id=”25″ target=”_blank” title=”Suunto Memory Belt hos Amazon”]Amazon.com[/clink] men det finns onlinebutiker i Europa där du kan köpa den med. Kostnaden ligger omkring 1000-1300 kr vilket jag personligen tycker är lite dyrt men samtidigt är det en unik produkt. Vad jag vet är det enda sättet för en privatperson att mäta pulsen under tex en fotbollsmatch.
I fall du köper produkten så se till att du får med dockningsstationen. Utan den kan du inte föra över någon data till din dator och produkten känns då ganska meningslös. Av någon anledning så säljs dockningsstationen och klockan dock inte alltid ihop så se till att du får en sådan med.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på ”Julklappstips 4 – Suunto Memory Belt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *