Juice till barn som en inkörsport till läskdrickande

Publicerat den 6 kommentarer till Juice till barn som en inkörsport till läskdrickande
Småbarn som dricker juice går upp i vikt

Omslaget till boken skitmat
Omslaget till boken skitmat. Tryck på bilden om du vill veta mer om boken.

Det är ingen hemlighet är jag är väldigt mycket emot att folk dricker sina kalorier och då främst dricka kalorier i form av socker likt i läsk, juice, energidrycker, sötat kaffe, saft, fruktdricka med mera. Jag har summerat det mesta kring läsk i inlägget Läsk – världens sämsta livsmedel? och i inlägget 25 cl saftdryck varje dag gör att barn går upp i vikt tar jag upp ett exempel på problem med andra former av sockersötade drycker. I min bok skitmat förklarar jag också varför det är så att sockersötade drycker är det värsta man känner till när det gäller att förstöra människor (och djurs) viktkontroll.
För några dagar sen publicerades en intressant prospektiv epidemiologisk studie där man följt små barn över ett par år framåt för att studera förändringar i deras kostvanor. Titeln på själva studien är troligen lite provocerande för många och låter enligt följande: Juice and water intake in infancy and later beverage intake and adiposity: Could juice be a gateway drink?.
Det svenska ordet som motsvarar gateway är inkörsport och normalt diskuterar man det när man talar om droger. Det är en teori om att till exempel lätta droger leder in folk till att senare bruka tyngre droger. I det här fallet handlar det däremot om juice och läsk istället och det forskarna har tittat på är om det finns något samband mellan hur mycket juice som barn dricker när de är väldigt små, omkring ett år gamla, och hur mycket läsk de dricker några år senare, först vid tre års ålder och sen vid sju års ålder.
En flicka som dricker juice
Barn som drack juice när de var väldigt små drack mer juice och läsk när de var lite äldre och de vägde också mer.

Sambandet man fann var att barn som drack mer juice när de var ett år gamla drack både mer juice och läsk när de var tre och sju år gamla. Dessutom hade dessa barn en högre kroppsvikt än andra barn i samma ålder.
Det finns tyvärr ingen snygg illustration eller graf för mig att visa för att understryka resultaten i de här studien men effekten är robust och det är också tydligt att mer juice när barnet var litet innebar mer juice och mer läsk senare. Det var alltså ett dosförhållanden.
Så ett barn som drack flera glas juice vid ett års ålder drack alltså flera glas juice och läsk vid sju års ålder jämfört med ett barn som endast drack något enstaka glas juice i tidig ålder. Det här återspeglade sig också sen i barnens vikt där barnen som drack mest juice vid ett års ålder också vägde mest när de var tre och sju år.
Den här effekten bestod också efter att man korrigerat för en rad olika riskfaktorer så som åldern hos föräldrarna, mammans vikt under graviditeten, föräldrarnas utbildning och barnets vikt vid ett års ålder.

Summering

Att barn som dricker sina kalorier, och då främst i form av läsk, tenderar att väga mer är ingen nyhet. Det som är nytt i den här studien är att man studerat barnen redan vid ett års ålder för att se om det finns ett samband mellan hur mycket barnen dricker då av juice och hur mycket de senare dricker av både juice och läsk. Och det man fann var alltså ett tydligt samband där med.
Det här resultatet kan givetvis vara en återspegling av föräldrarnas tillåtande till att barnen dricker kalorier. Är de mer generösa med juicen när barnet är ett år så är de sannolikt också mer generösa med både den och läsk några år senare. Samtidigt går det inte att utesluta att det också är en inlärningseffekt där barnen vill ha mer efterhand som de lär sig uppskatta drycken mer och mer. Den effekten tillsammans med att det inte sätts gränser eller att föräldrarna helt enkelt inte orkar säga nej hela tiden kan också vara en delförklaring. Från den här typen av studie får vi tyvärr inte svaret på den frågan.
Oavsett vad som ligger bakom så visar den här studien återigen att det inte är en bra idé att dricka sina kalorier.

6 kommentarer

 1. Haha, intressant. Jag tror dosförhållandet speglar nivån av idioti hos föräldrarna. Precis som Du är inne på i sista stycket.

 2. Ska man verkligen hålla på och uppmärksamma korrelationsstudier? Det är av noll intresse för allmänheten. Folk vill veta vad som orsakar vad.

 3. Andreas:
  Ska man verkligen hålla på och uppmärksamma korrelationsstudier? Det är av noll intresse för allmänheten. Folk vill veta vad som orsakar vad.

  Jodå, korrelationsstudier har definitivt en plats. Men resultatet ska antingen vara väldigt tydligt likt rökning-cancer eller stämma med interventionsstudier, djurstudier och andra epidemiologiska studier om det ska vara riktigt intressant. I det här fallet så stämmer epidemiologin väl med alla interventionsstudier och i det här fallet så fann man dessutom ytterligare en frågeställning som man senare kan försöka testa i andra studier.

 4. ”Det här resultatet kan givetvis vara en återspegling av föräldrarnas tillåtande till att barnen dricker kalorier.”
  Det är väl enbart det till största sannolikhet. 3 och 7 åringar dricker väl den läsken de får av sina föräldrar, varken mer eller mindre.
  Hade varit intressant om de kontrollerade hur mycket de drack 20 år senare istället.

 5. Max mustermann: Det är väl enbart det till största sannolikhet. 3 och 7 åringar dricker väl den läsken de får av sina föräldrar, varken mer eller mindre.

  Man ska inte underskatta barns förmåga att tjata till sig saker och ting Max, så kallad ”pester power”.
  Till exempel har man i Kanada visat att när vissa regioner införde förbud för reklam riktade mot barn under 12 år så minskade försäljningen av snabbmat i just dessa regioner. http://journals.ama.org/doi/abs/10.1509/jmkr.48.5.799

 6. Många ser ju juice som någonting ”nyttigt” (snacka om att juiceindustrin har lyckats här!) och tänker inte på att det är kalorier som inte mättar särskilt mycket. Bättre att låta barnen äta frukt, tänker jag. Eller se juice som ett livsmedel och inte som en dryck som serveras i tid och otid (tänker även på tandhälsan)… Håller absolut med om tjatfaktorn! Ibland ORKAR man inte stå på sig/säga nej.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *