Barn går upp i vikt över sommaren, inte i skolan

Publicerat den 2 kommentarer till Barn går upp i vikt över sommaren, inte i skolan

Jag ska direkt börja det här inlägget med att säga att informationen jag tänker ta upp är från USA (1). Men med tanke på att barn överlag får sämre mat i skolan i USA jämfört med i Sverige så skulle jag säga att det sannolikt är så att du hade hittat samma mönster här i Sverige om någon undersökt det.
Det som forskarna har gjort är att de har följt vikten hos 1600 barn från att de var sex år tills de var tio år gamla. Man har vägt dem varje år före sommaren (mars-april) och efter sommaren (augusti-september). Resultatet visade att barnen tenderade att gå upp mer i vikt över sommarlovet än när de gick i skolan. Här under kan du se resultatet i grafisk form, ES står för eftersommaren och FS står för före sommaren.

Barn går upp mer i vikt över sommaren
Barn går upp mer i vikt i förhållande till sin längd över sommaren

Det här är inget överraskande resultat. Det finns en hel del tidigare studier som har pekat på samma sak. Trots att det är mer regel än undantag att alla ska klaga på skolmaten så verkar det som att barn som går upp för mycket i vikt får ännu sämre mat hemma. Och det här resultatet gäller alltså USA där skolmaten inte är lika bra som i Sverige.

2 kommentarer

  1. Nu kan det säkert stämma att barn generellt får sämre mat hemma än i skolan, men kan inte en bidragande orsak till detta helt enkelt vara att många äter betydligt sämre mat på sommaren, alltså även om man bara jämför med maten man får i hemmet under skolåret? Min upplevelse är i alla fall att många under semestertider “unnar sig” mer av glass och skitmat än de gör resten av året.

  2. Att barnen går upp i vikt på sommaren tror jag säkert kan bero på att de äter mera glass, snabbmat och annat gott. Lördagsgodiset har en tendens att “flyta ut” under veckans alla dagar och många packar ner kakor och bullar och tar med till stranden, så fastän barnen kanske rör sig mer, så blir det ändå för många kcal de får i sig. Många föräldrar har endast 3-4 semesterveckor också vilket innebär att barnen kanske får fixa frukost och lunch själva i upp till 6 veckor på sommarlovet. Då blir det kanske lätt hänt att ta till snabbmat som bara behöver värmas i micron.
    Många barn växter mycket på längden också under sommaren och därför skulle det vara intressant att även se en graf på hur många cm de växt under samma period.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *