Jag brukar lite skämtsamt säga att jag bara har ett kostråd som jag verkligen tjatat om. Det är att inte dricka socker i dryck.

Det är något jag har upprepat regelbundet i över 10 år nu. Jag har även tagit upp det i andra medier tex Metro, SvD och på Nyhetsmorgon i tv4 💪.

Det här är resultatet från en ny systematisk översiktsartikel med meta-analys på hur sockersötade drycker (SSB) påverkar vikten hos barn och vuxna.

Både observationsstudier och interventionsstudier visar att när folk dricker mer sockersötad dryck så går de upp mer i vikt. Om man får dem att sluta eller minska på intaget så går de ner i vikt om de har vikt att tappa.

Det här gäller även i djurstudier även om de inte inkluderades i den här nya översiktsartikeln.

Det finns inget annat livsmedel som människor normalt sett äter som vi har så här bra evidens mot. Där vi vet att det skapar problem.

Av alla söta drycker som vi svenskar dricker är fortfarande ungefär hälften sockersötade. Vilket är kasst med tanke på att det för just sockersötade drycker finns ett fantastiskt alternativ i lightvarianterna med sötningsmedel. Trenden har dock varit tydligt positiv över många år i Sverige.

Nyligen kom data från Norge som visade att ungdomar där börjar dricka mer socker i samband med pandemin. Främst via sockersötade energidrycker vilket på något vis nog får ses som läsk på steroider när det gäller att skapa sug och mer konsumtion.

Så även om trenden med att folk dricker mindre sockersötad dryck har varit positiv i flera år så är det inte självklart att det fortsätter så.

För den som vill läsa om studierna som finns på sötningsmedel så har jag en artikel om det på Tyngre, Varför sötningsmedel bevisligen är bättre än socker – i alla fall i dryck.

Referens till den nya studien ser du i sista bilden.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *