Det här var en intressant studie där man tittade på effekterna av intensiv träning antingen med start klockan 13.00 eller med start klockan 17.30 hos ungdomar i åldern 14-18 år.

Det man fann var att den senare träningstiden påverkade deras sömn lite negativt och de upplevde också sin ”wellness” något lägre dagen efter.

Det här då jämfört med att träna tidigare på dagen. Där var inget tillfälle då de inte tränade alls så man kan inte säga att något var dåligt här.

Forskarna delade också upp ungdomarna i om de var morgonmänniskor, kvällsmänniskor eller lite mitt emellan. De fann då att den negativa effekten främst sågs hos de som var morgonmänniskor. Det kanske är förståeligt då deras dygnsrytm varit närmre sängdags vid den senare träningen.

Vi har ju dock ungdomar som tränar betydligt senare än så här flera dagar i veckan. Det är inte ovanligt med träningar som är slut framåt 21.00 på kvällen för de i den här åldern. Då kanske det också påverkar även de som har en senare dygnsrytm?

Något som det snackas en hel del om men där det än så länge nästan aldrig görs något är tiden mellan det som barnen slutar skolan tills när föräldrarna som ska vara tränare slutar jobb. Där är vanligen ett antal timmar där barnen hade kunnat träna om det hade funnits tränare och någon som kunnat transportera barnen till träningen om det finns ett sådant behov.

Sådana här resultat är väl ytterligare en anledning till varför det nog är värt att anstränga sig för att försöka få till någon sådan lösning om det är möjligt. Jag vet att man på någon skola här i Helsingborg tex haft fritidsverksamhet på idrottsplatsen för lite äldre barn. Där de kunnat träna lite tidigare, fått mellanmål, eventuell läxhjälp osv.

Det blir så klart inga universallösningar på det här som fungerar överallt. Men de där timmarna efter skola innan träningarna normalt sett börja är värda att fundera lite kring tycker jag.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *