I mitt förra inlägg om Internet som kunskapsbas så lovade jag att jag skulle rekommendera några bra källor till information som man kan använda sig för att få en bra kunskapsgrund att stå på så man kan kritiskt granska olika informationskällor och artiklar. Innan jag drar upp listan så vill jag bara säga att jag numera mest läser Engelsk litteratur och därför kanske jag missar någon väldigt bra svensk bok som jag inte känner till. Någon läsare är mer än välkommen att informera mig om detta i vilket fall jag kommer uppdatera listan om jag anser att boken bör vara med.

Näringslära för högskolan, ISBN 914705355
Standardrekommendationen för alla som vill lära sig mer om näringslära. Används som kurslitteratur i de flesta (om inte alla) kurser om näringslära på universitet och högskolor i Sverige. Det här är inte någon värst rolig bok att läsa men den ger grunderna kring det mesta Länk

Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance, ISBN 0781725446
Bibeln när det gäller träningslära och den innehåller även mycket näringslära och information om övervikt och viktnedgång. Boken kostar runt 1000 kr och är på hela 1200 sidor. Det enda som jag anser täcks lite dåligt i denna bok är styrketräning. Länk

Idrottsnutrition, ISBN  9789186323479
Som man kan förstå av titeln så handlar denna bok nästan uteslutande om kost i samband med träning och är därför mer passande för personer som är intresserad av hur en person som tränar flera gånger i veckan och redan är i ganska bra form bör äta för att prestera bättre. Tyvärr ligger fokus väldigt mycket på konditionsidrotter i boken. 2014 kom det ut en ny upplaga som jag själv inte har läst så jag får reservera mig lite kring innehållet i den. Även om jag har svårt att se att det skulle bli dåligt då författarna är väldigt kunniga Länk

Kondition och uthållighet – för träning, tävling och hälsa, ISBN 9789186323677
En väldigt bra bok om fysiologin kring konditionsträning och hur man bäst tränar upp sin uthållighet. Vill man lära sig mer om konditionsträning så är detta boken man ska köpa. Länk

Science and Practice of Strength Training, Second Edition, ISBN 0736056289

Boken är skriven av en ryss som baserar det mest på äldre rysk forskning som är mer eller mindre omöjlig att kontrollera. Boken innehåller dock mycket information kring styrketräning och olika principer som gäller beroende på vilka mål man har med sin styrketräning. Helt klart den bästa boken jag läst när det gäller fysiologi vid styrketräning. Länk

Måste du läsa alla de böckerna?

Givetvis inte. Du kommer långt med de råd jag gav i del II, men om du vill känna sig lite säkrare eller helt enkelt lära sig mer om träning och näringslära så är böckerna ovan en bra start enligt mig. För de flesta som bara vill sköta om sin kropp och mår bra räcker det mer än väl med att bara läsa en bok som handlar om det man vill veta mer om.

Slutligen vill jag även lägga in lite marknadsföring av min och Nicklas bok, ”Forma kroppen och maximera din prestation – om träning och hälsa på vetenskaplig grund”. Den här boken börjar utan tvekan i grunderna men utöver det så skriver jag och Nicklas också en hel del kring ”det senaste”. Vi försöker särskilja på när vi skriver om etablerad fakta och när det är spekulationer inom ett område där det ännu inte finns några säkra svar. Det här gör att du ganska fort kan få en god grund inom både kost och träning som vi tar upp i boken men samtidigt kräver det också lite mer från dig.

16 svar på “Internet som kunskapsbas, del III -En bra kunskapsgrund”
  1. Tja Martin och Nicklas.
    Har ni några andra tips på bra litteratur kring träning/näring/skador/anatomi mm?

  2. Kostlitteratur får du be Nicklas om…
    Träning:
    Designing Strength Training Programs and Facilities
    Practical Programing for Strength Training
    Strength and power in sport
    The Vertical Jump Development Bible
    Skador:
    Clinical Sports Medicine
    Anatomi/biomekanik:
    Joint Structure And Function A Comprehensive Analysis

  3. Kanon, tack Martin.
    Ska se vad Nicklas kan rekomendera.
    Vilka databaser använder du för tillgång till nya studier?

  4. Jacob heter jag 🙂
    Jag använder pubcrawler och olika forum för att hålla mig uppdaterad när det gäller studier. Sen är jag (om jag får säga det själv) grymt bra på att söka både på pubmed och google scholar 😉

  5. Vart kan man få tag på dessa böcker?
    Tack för en grym blogg!

  6. Tjena Magnus!
    Jag har läst den boken två gånger faktiskt. Den är bra, utan tvekan det bästa du hittar på svenska. Första delen har massor av fakta och sen blir det lite tråkigare och mer innehållsfattigt i slutet tycker jag. Om du inte har något emot norska så finns boken ”styrketrening – i teori og praksis” som är ruggigt bra. Troligen det bästa jag har läst på området…
    Men du kommer väldigt långt med Styrketräning av Augustssonx2, Thomeé, Karlsson och Wernbom med.
    Kul att du gillar bloggen med 🙂 Jag har fått höra skeptiker ett par gånger den senaste tiden. Det var inget jag/vi siktade mot men jag tar det som beröm.

  7. Kul med snabbt svar! Den norska boken blir nästa inköp, om det är ett strå vassare är det till att bita ihop med norskan.
    Angående skeptiker perspektivet var det verkligen menat som en komplimang. Tycker mycket information som når gemene man är till stor del pseudovetenskap och vilar på väldigt svaga grunder. För att inte tala om healing, homeopati mm som kan vara direkt skadligt för människor som väljer alternativ medicin istället för konventionell. Mycket skit når ut till svenssons i tvsoffan som jag inte kan förstå att det är ens möjligt, ta t.ex. medium programmet som sänts på tv4 (inget som har att göra med hälsa, men ett exempel på värdet hos det kritiska perspektivet), det är en tillbakagång i civilisationens utveckling. Prata om att tro på spökhistorier. Möjligen ett extrem exempel, men det är mycket produkter som lanseras med tvivelaktiga hälsofördelar, becel för att nämna ett exempel. Därför anser jag att det är extremt viktigt att man är kritisk till nya företeelser som inte har riktiga VETENSKAPLIGA studier bakom sig. Där tycker jag du gör ett praktexempel och dissekerar det du tar upp i dina inlägg på ett lättförståeligt sätt och med studier som stöttar dina teser.
    Mvh / Magnus
    Stort tack för en guldgruva!

  8. Dum fråga möjligtvis men jag det har gnagt i bakhuvudet och jag har inte kunnat släppa det. Tänkte på “styrketrening – i teori og praksis”, ligger inte alltid jänkarna först i ledet när det gäller litteratur inom ämnet (har spetskompetens inom allt iofs)? Och så undrar jag utan att jag vill trampa någon på tårna, har inte tittat runt så mycket, skulle det inte vara bra med en egen kategori för litteraturtips angående träningslära?! (litteraturtörstande)

  9. Hallå Magnus!
    Jänkarna ligger inte ett dugg före oss när det gäller teori och fysiologi. De har samma litteratur som oss minus de studier som endast publiceras på svenska/danska/norska som de inte kan läsa. Allt som publiceras i USA har vi tillgång till här i Sverige med. Skillnaden när det gäller böcker är därför oftast att ingen orkar skriva en jätteingående bok på svenska då marknaden är så liten för den typen av litteratur. Skriver du på engelska skriver du för alla kunniga i hela världen. Skriver du på Svenska skriver du för de få i Sverige som har kapacitet att ta till sig texten. Det är därför nästan alla studier utförda i Sverige ändå publiceras på engelska.
    I det här fallet har dock norrmännen skrivit en bok som är lika ingående som de böcker jag läst på engelska. Den är dessutom nysläppt vilket gör den mer aktuell än de flesta amerikanska böckerna.
    När det gäller träning av elitidrottare finns det säkert mycket information som varje nation håller för sig själv men det är ju inget som kommer stå i några amerikanska böcker heller.
    En egen kategori kommer kanske senare. Just nu har vi inte skrivit om så många böcker så det hade blivit en väldigt innehållsfattig kategori 🙂

  10. Hej Jakob!
    Jag köpte boken Physiology of Sport and Exercise (ISBN 0736055835) efter att ha kollat rekommendationer på diverse träningsforum. Har du någon uppfattning om den boken? Det var någon som påstod att den var kurslitteratur för sjukgymnaster bland annat.
    Tack för en kanonblogg!

  11. Johanna: Hej Jakob! Jag köpte boken Physiology of Sport and Exercise (ISBN 0736055835) efter att ha kollat rekommendationer på diverse träningsforum. Har du någon uppfattning om den boken? Det var någon som påstod att den var kurslitteratur för sjukgymnaster bland annat. Tack för en kanonblogg!

    Hej Johanna!
    Jag har den boken. Den är helt klart väldigt omfattande och ger en stadig bas om idrottsfysiologi och hur kroppen hanterar näringsämnen, både under vila och träning.
    Jag tycker själv att den är lite för rörig med alla bilder och olika färger, något som är ganska vanligt i nordamerikansk högskolelitteratur. Men det är ju bara en smaksak, för mig blir det lite för rörigt och för andra kan det säkert upplevas som mer lättläst istället.
    Men bra är boken! Se det dock inte som något att läsa pärm till pärm som kvällslektyr utan mer som ett uppslagsverk. 😉
    /Nicklas

  12. Hej Nicklas, tack för länken och det du berättade om Homeopati via mail, nu till nästa fråga:
    * Skulle du kunna lista ett par av de böcker du anser att man borde läsa om man är intresserad av kost och hälsa/träning?
    Vh Stefan

  13. Hej! Har blivit mer intresserad av löpträning/konditionsträning och har därför läst ”aerob och anaerob träning” som var väldigt bra dock tyckte jag den saknade tydliga träningsupplägg beroende på hur tränad man är. Kan vara så att det borde ge sig själv efter att man läst boken men jag behöver antagligen ett övertydliga instruktioner om hur man går tillväga. Jag undrar därför om ni har något hett tips på en bok som mer ingående går in på hur man bör lägga upp löpträning efter behov och önskemål.
    P.S. Tycker ni har gjort ett fantastiskt jobb med er bok som ligger här bredvid mig. Väldigt lättläst, pedagogisk, översiktligt och vetenskaplig. Har gått en pt-utbildning men aldrig hört talas om fitness/fatigue förhållandet, blev med genast mycket klarare varför man bör köra lättare pass mellan tyngre. Tack för god läsning och jag hoppas det inom snar framtid kommer en uppföljare!
    Mvh / Magnus

  14. Hallå Magnus!
    Kul att du gillade boken 🙂 När det gäller böcker med mer konkreta träningstips så läser jag sällan den typen av böcker. Det är ju oftas så att antingen får man en bok med en väldigt grundlig genomgång av varför och sen får man veta mycket kring hur eller så blir det tvärt om 🙂 Men Maffetone har en del böcker som säkert kan vara intressant för dig. Vilken av dem gör du nog bäst i att fråga på något löparforum typ jogg.se eller funbeat.se.
    Maffetone kör mycket lågintensiv träning så du får vara beredd på att du kommer behöva lägga ner en hel del tid om du verkligen vill bli bra på att löpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *