Uppvärmning, del I -Introduktion

Publicerat den 8 kommentarer till Uppvärmning, del I -Introduktion

Uppvärmning är något som de flesta vet att de bör utföra, men väldigt få vet varför eller hur de ska utföra en uppvärmning för deras sport. Man kan stöta på många olika orsaker och förklaringar till varför folk värmer upp men de två vanligaste och mest övergripande motiveringarna är

 1. För att minska antalet skador
 2. För att förbereda kroppen så man kan prestera så bra som möjligt

I denna artikelserie kommer jag att redovisa för om dessa två påståenden stämmer. Jag kommer även gå igenom olika mål som man kan ha med en uppvärmning, vad som händer i kroppen när man värmer upp, vad effekten blir av olika typer av övningar, hur lång uppvärmningen kan/bör vara och ge ett exempel på hur man kan göra en kollektiv uppvärmning för ett lag.
Innan jag påbörjar denna artikelserie så vill jag bara påpeka att det finns ganska få, bra utförda, studier på uppvärmning och dess effekter. Det mesta jag tar upp i denna serie har jag hämtat från reviewartiklarna:
Bishop D.

Warm up I: potential mechanisms and the effects of passive warm up on exercise performance.
Sports Med. 2003;33(6):439-54. Review.
Bishop D.
Warm up II: performance changes following active warm up and how to structure the warm up.
Sports Med. 2003;33(7):483-98. Review.
Fradkin AJ, Gabbe BJ, Cameron PA.
Does warming up prevent injury in sport? The evidence from randomised controlled trials?
J Sci Med Sport. 2006 Jun;9(3):214-20. Epub 2006 May 6. Review.
Woods K, Bishop P, Jones E.
Warm-up and stretching in the prevention of muscular injury.
Sports Med. 2007;37(12):1089-99. Review.

Imorgon kommer jag publicera del II av denna serie där jag börjar med att titta på om antalet skador verkligen minskar av att man utför en klassisk uppvärmning.

8 kommentarer

 1. Intressant serie, sökte lite på uppvärmning, verkar vara lite skrivet runt slutet av åttiotalet:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3849057
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2692118
  Båda artiklarna verkar vara possitiva till uppvärmning som något skadeförebyggande.
  Sedan finns det två studier som har tittat på höjdhoppare:
  http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2003/05000/Effect_of_a_Submaximal_Half_Squats_Warm_up_Program.21.aspx
  http://journals.lww.com/nsca-jscr/abstract/2001/08000/effect_of_warm_up_and_flexibility_treatments_on.12.aspx
  Jag har dock bara läst abstract och är dessutom inte skolad inom ämnet, men tänkte att dessa kunde vara intressant för någon mer kunnig.

  1. Tjena Pat!
   Jag fixade till så ditt inlägg blev en kommentar. När det gäller dina länkar så är de två första så kallade översiktsartiklar. Det är alltså inga studier i sig utan mera sammanfattningar av vad man tror gäller inom ett visst område. Att uppvärmning minskar på skaderisken var och är fortfarande den allmänna uppfattningen. Det är dock inget som man kunnat påvisa i studier.
   När det gäller dina två andra länkar så handlar de mer om uppvärmning på prestationsförmågan. Där finns det gott om belägg för att man presterar bättre. Det har jag tagit upp i del 4, https://traningslara.se/uppvarmning-del-iv-uppvarmningens-effekter-pa-kroppen/

 2. Hej,
  Jag heter Agnes och är snart färdig sjukgymnast, bara den där rackarns C-uppsatsen att avsluta. Jag försöker hitta referenser på uppvärmning och såg att du hade lagt upp några. Tyvärr lyckas jag inte hitta någon av artiklarna på Pub-med, var har du hittat de och framför allt var kan jag hitta de :).
  Bästa hälsningar Agnes

 3. Jag hittade visst! Trött sökare!

  Agnes:
  Hej,
  Jag heter Agnes och är snart färdig sjukgymnast, bara den där rackarns C-uppsatsen att avsluta. Jag försöker hitta referenser på uppvärmning och såg att du hade lagt upp några. Tyvärr lyckas jag inte hitta någon av artiklarna på Pub-med, var har du hittat de och framför allt var kan jag hitta de .
  Bästa hälsningar Agnes

 4. Jag kan lägga till att det inte finns några artiklar under arkiv-rubriken ”Uppvärmning”.
  Annars vill jag bara tacka för allt ypperligt material som ni producerar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.