Skickade Sverige för många till London OS?

Lisa NordenInnan London OS förra året var det en hel del skriverier i Svenska tidningar om idrottare som klarade de internationella kvalgränserna till OS men som ändå inte fick åka av SOK. Artiklar så som Musse petas från OS – förkrossad, Ratas från OS igen – rasande på SOK, Nossmy: ”De har blivit förblindade av skräck” osv var vanliga och precis som inför alla tidigare OS fick SOK motta en hel del kritik för sina uttagningar.
Särskilt här i Sverige är nog den här diskussionen extra känslig då vi är väldigt mycket för att alla ska behandlas lika och allting ska vara rättvist. Ett synsätt som jag kan tycka är väldigt bra men inom elitidrott fungerar det helt enkelt inte så.
De internationella kvalgränserna finns för att länder inte ska skicka en massa tomtar till OS men bara för att man klarar gränserna så innebär inte det att man får åka dit. Det är de nationella förbunden som avgöra detta och SOK har som krav att du antingen ska vara med och tävla om topp 8 placeringarna eller att man är en stor talang som sannolikt gör detta i framtiden.

Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, egna resultatkriterier för uttagningen till OS. Grundkravet är att en aktiv ska ha visat att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. Men kravet kan sänkas om det handlar om en aktiv som är mycket lovande och bedöms kunna topprestera vid nästkommande OS. Erfarenheten visar att ett ”första OS” är en bra investering i framtiden.

Detta är något man sällan skriver om i tidningar utan rubriken blir allt som oftast bara något i stil med ”x får inte åka, trots att hen klarat de internationella kvalgränsen”. Det låter helt enkelt illa och det känns ganska självklart att folk också reagerar om de inte känner till bakgrunden.
Alex Hutchinson publicerade igår ett intressant inlägg på sin blogg med titeln Olympic Medal Counts: Breaking Down the Stats där han berättar om en studie eller genomgång som nyligen blivit publicerad. I denna studie har man analyserat flera olika länder och deras prestation vid London OS.
Det som är intressant med den statistiken från London OS är att man har tittat på hur stor procent av de skickade idrottarna som verkligen klarade en topp 8 placering under OS. Ett av de sämsta länderna i den här statistiken var Sverige. Här under kan du se de analyserade länderna, antalet idrottare eller lag de hade med i olika grenar och hur många av dessa som kom i topp 8.

Sveriges prestation i London OS 2012
Antalet deltagare i form av idrottare eller lag och hur många av dessa som lyckades ta en topp 8 placering

Den här statistiken visar alltså att av de svenskar som skickades till OS som SOK ansåg hade en möjlighet att placera sig i topp 8 var det 29 procent som lyckades med uppdraget. Jag har ingen aning om vilka krav som övriga länder sätter på sina atleter mer än att jag vet att i USA skickar man alla idrottare som har lyckats uppnå kvalifikationsgränsen för OS. Och trots detta lyckas alltså över 50 procent av deras idrottare ta en topp 8 placering.
Jag vet egentligen inte var man ska placera en siffra så som 29 procent på en skala mellan fantastiskt och värdelöst. Det är ju i alla fall uppenbart att SOK inte är allt för restriktiva med vilka de skickar till OS och deras uppskattning med en chans på topp 8 verkar ganska generös tycker jag. Norge och Finland har ju klart sämre procent är Sverige men det kan ju kanske bero på att de skickar alla sina atleter som klarar kvalet?

Sveriges medaljskörd var dålig

Förutom analysen här ovanför gjordes ytterligare en analys i studien och den var hur många av idrottarna eller lagen som faktiskt tog medalj samt hur många av de som väl nådde topp 8 som till sist tog en medalj. I den här statistiken hamnade faktiskt Sverige längst ner på listan.

Svenska medaljer i London OS
Tabell som visar hur många idrottare och lag som olika länder hade med i OS. Hur många av dessa som tog en topp 8 placering, hur många procent som gav medalj och slutligen hur många av topp 8 placeringarna som ledde till en medalj.

Den här tabellen målar upp en väldigt tråkig bild av Sveriges insatser i London OS förra året. Oavsett om man tittar på medaljskörd sett till antalet tävlande totalt eller om vi endast tittar på de som väl lyckades ta sig till en topp 8 placering så var alltså Sverige sämsta av länderna här ovanför.
Den här statistiken tycker jag visar ganska tydligt att även om Sverige är lite restriktiva och inte skickar iväg alla som lyckas nå de internationella kvalgränserna för OS så har Sverige ändå skickat en svag trupp till OS. Sen är det ju i slutändan en mer politisk och ekonomisk fråga än en ren sportslig om alla ändå borde få åka. Personligen tycker ju mitt hjärta att alla som klarar gränserna borde få åka. Men rent rationellt förstår jag SOK och jag är glad att det är rationella människor som styr idrotten och inte en massa känslor 😀


Publicerat

i

av

Kommentarer

10 svar till ”Skickade Sverige för många till London OS?”

  1. Profilbild för MartinK
    MartinK

    ”Det som är intressant med den statistiken från London OS är att man har tittat på hur stor procent av de skickade idrottarna som verkligen klarade en topp 8 placering under OS. Ett av de sämsta länderna i den här statistiken var Sverige.”
    Det vi var sämst på, om man läser statistiken och artikeln du hänvisar till, var väl dock att konvertera top 8-placeringar till medaljer, inte att placera oss i top 8?
    Det sagt så gjorde vi inte något kanon-OS oavsett. 😛

  2. Profilbild för Beholder
    Beholder

    Den här hetsen efter vinster och medaljer lär väl vara en bidragen orsak till all doping. Ja det plus pengarna.

  3. Profilbild för Mattias

    Svårt det där med att man faktiskt skall prestera i topp för att vara på plats.
    OS truppen var alltså ”lagom” bra på att hamna topp åtta. Vår trupp var ju faktiskt bättre än både Norge och Finland 🙂 Men vi Stannade när. Var det så att det var många som var ”nöjda med att vara här” och såg det ”som en bra erfarenhet”?

  4. Profilbild för Jacob Gudiol

    MartinK: Det vi var sämst på, om man läser statistiken och artikeln du hänvisar till, var väl dock att konvertera top 8-placeringar till medaljer, inte att placera oss i top 8?

    Jo, och det skriver jag ju också. Det är däremot egentligen inte det som var Sveriges mål. Målet var att skicka de som kunde ta sig till topp 8 och då är 27 procent värdet man fick vilket var sämre än många andra länder.

  5. Profilbild för Jacob Gudiol

    Beholder:
    Den här hetsen efter vinster och medaljer lär väl vara en bidragen orsak till all doping. Ja det plus pengarna.

    Garanterat. Tänk att ha tränat hela ditt liv för något och vetat att du kanske är topp 20 i världen men för att få åka till OS ska du nästan vara lite bättre än så. Det lockar säkerligen många till doping. Särskilt om de börjar närma sig slutet på karriären och vill vara med i OS.

  6. Profilbild för Jacob Gudiol

    Mattias: Vår trupp var ju faktiskt bättre än både Norge och Finland 🙂

    Jag vet som sagt inte vilka kriterier som Norge och Finland har på sina idrottare. Om de till skillnad från Sverige skickar alla som klarat de internationella kvalgränserna så är det ju inte så konstigt om de procentuellt tar färre medaljer. Sveriges gallring ska ju i alla fall i teorin ha inneburit att de sämre av de som klarat kvalgränserna fått stanna hemma. Hade de också fått vara med i OS hade troligen Sveriges statistik varit ännu sämre.

  7. Profilbild för Anders
    Anders

    Bra genomgång; hade som sagt varit intressant att se andra länders (olympiska kommittéers) kriterier, speciellt då det emellanåt påpekas, gärna av grenföreträdare när deras favoriter inte får åka, att svenska idrottare som klarar IOK’s gränser utesluts…
    /A.

    1. Profilbild för Jacob Gudiol

      Jag håller med dig Anders. Jag började söka lite på frågan igår men kom fram till att jag helt enkelt inte orkar engagera mig så djupt i just det här. Jag har ont om tid som det är 🙂

  8. Profilbild för Peter J
    Peter J

    Hej,
    USA skickar inte alls alla som klarar kvalgränsen till OS, eftersom det finns en maxgräns av deltagar per nation. I friidrott är oftast regeln att man skall vara på pallen i USAs nationsmästerskap, och i många grenar innebär det att väldigt många som klarar kvalgränsen inte är tillräckligt bra för att ta en av de tre platserna i landet. I lagidrotter, staffettereller liknande brujar större nationer också ha fördel av ett större urval, och att USA skall missa top 8 på en lagkapp i simning är ju mer eller mindre osannolik om de inte har en överväxel. Ta bort länder med fler än 50 milj invånare, så blir jämförelse mer livärdig, och då kan man inte påstå att Sverige var sämre i att nå top 8. Däremot var det få som tog medalj oavsett hur man jämför.

  9. Profilbild för Jacob Gudiol

    Hej Peter!
    USA skickar alla som de kan skicka. I vissa sporter finns det begränsningar givetvis eftersom IOK inte tillåter hur många tävlande som helst från varje nation i en gren. Det skulle jag givetvis förtydliga.

    Peter J: Ta bort länder med fler än 50 milj invånare, så blir jämförelse mer livärdig, och då kan man inte påstå att Sverige var sämre i att nå top 8. Däremot var det få som tog medalj oavsett hur man jämför.

    För det första har jag inte skrivit något om att sverige var sämre i att nå topp 8. När det gäller topp 8 diskuterar jag bara siffran 29 procent och den är bra eller inte och jag tar upp att det är väldigt svårt att svara på. Men det är ju den siffran man ska diskutera om man vill ifrågasätta SOKs krav för vilka de skickar till OS.
    Med det som bakgrund så passar inte ditt resonemang med befolkning som ett legitimt argument enligt mig. Sverige hade sannolikt kunnat förbättra sina siffror genom att bara skicka iväg säkrare kort till OS. Hur stor befolkning och hur många idrottare andra länder har ska inte spela in på den gränsdragningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *