Igår publicerade Tyngre en artikel av mig med titeln, Smör vs Margarin och hälsoeffekterna av mättat fett. Jag tänkte bara kort tipsa om den artikeln här med då jag vet att det är en hel del som bara läser här och inte följer mig via sociala medier samtidigt som det också finns en möjlighet att lägga en kommentar här under i fall det är någon som undrar över någonting som jag tar upp i artikeln.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

8 svar på “Hälsan och mättat fett samt smör vs margarin på Tyngre”
 1. Hej! Tack för bra artiklar. Tolkar jag dig rätt om ”problemet” med att äta smör/margarin/olja är dess kaloritäthet (i form av fett). Dvs att det är lätt att äta sig tjock på smöriga mackor och friterad potatis.
  Har man inte problem med övervikt och brister kan man ergo med gott samvete ringla olivolja på salladen och bre sin macka med smör?

 2. Bra att du uppdaterar även här!
  //En som inte följer dig (eller någon annan) via sociala medier.

 3. Axel: Tolkar jag dig rätt om ”problemet” med att äta smör/margarin/olja är dess kaloritäthet (i form av fett). Dvs att det är lätt att äta sig tjock på smöriga mackor och friterad potatis.
  Har man inte problem med övervikt och brister kan man ergo med gott samvete ringla olivolja på salladen och bre sin macka med smör?

  Hallå Axel!
  Det större problemet med koncentrerade fetter är att de lätt får folk att äta för mycket mat ja. Det beror troligen delvis på kaloritätheten i sig men sannolikt även på att det höjer belöningen från maten.
  Har man inte problem med övervikt så är det troligen inte särskilt nyttigt ändå om man får i sig en större mängd av sina kalorier från dessa livsmedel då näringstätheten tenderar att vara ganska låg men man behöver ju inte på något sätt vara orolig/rädd för att nyttja det som en del i matlagningen för att göra maten godare.

 4. Ja! Stort tack för allt du gör! Även jag är väldigt glad att du postar saker här också och inte bara på sociala medier.

 5. Jacob Gudiol: Hallå Axel!
  Det större problemet med koncentrerade fetter är att de lätt får folk att äta för mycket mat ja. Det beror troligen delvis på kaloritätheten i sig men sannolikt även på att det höjer belöningen från maten.

  Tack för svaret! Bra poäng att belöningsmekanismen är viktig i sammanhanget. Känns ofta som en allt för förbisedd del av ätandet, hur det kopplas både till socialt och psykiskt välbefinnande.

 6. Om man lyfter blicken från det rent akademiska planet, där Jacob fastnat, så verkar ett ökat intag av kaloritäta produkter såsom smör onekligen leda till att man drar ner på det som verkligen är skräp. Nej, det betyder inte per definition att smör är det nyttigaste som finns, men i praktiken blir nettoeffekten kraftigt positiv.
  Det här hakar Jacob upp sig på när vanligt folk säger ”jag började äta smör och blev smal”. I stället för att se saker i sitt sammanhang så skriver han ytterligare en raljerande artikel med budskapet att alla ljuger. Vad han egentligen vill uppnå är ytterst oklart.

 7. jonte: Om man lyfter blicken från det rent akademiska planet, där Jacob fastnat, så verkar ett ökat intag av kaloritäta produkter såsom smör onekligen leda till att man drar ner på det som verkligen är skräp.

  Är det därför som överviktiga konstant har ätit mer fett än smala? https://traningslara.se/trender-i-overvikt/
  Eller därför som folk äter mer när du adderar fett till deras kost? https://traningslara.se/ater-du-mindre-om-du-lagger-till-lite-fett/
  Du förväxlar effekten av att plocka bort en massa dåliga saker med effekten av att addera smör. När folk börjar äta LCHF så går de många gånger ner lite i vikt men det är trots att de äter smör, inte på grund av. Orsaken till att de går ner i vikt är istället för att de i princip slutar att äta socker, raffinerade kolhydrater, en större mängd processade matprodukter samtidigt som de får en kraftig minskad variation i maten, tillgängligheten till snabb mat minskar drastiskt och de utför stora förändringar i sina vanor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *