Stukad fotled är en av de allra vanligaste skadorna i samband med träning och idrott. Konsekvenserna är oftast inte så stora den första gången utan man kan många gånger återgå till sin idrott efter bara någon vecka. Tyvärr återkommer dock skadan väldigt ofta och om det sker tillräckligt många gånger kan man råka ut för vad man kallar för kroniskt instabil fotled.

Den klassiska stukningen

Jag kommer i detta och efterföljande inlägg endast att tala om stukningar där man vrider foten inåt och skadar ligamenten på utsidan av fotleden (så kallat supinationsvåld). Denna typ av skada leder till att man får smärta på utsidan av foten, nedanför knölen. Vid denna typ av våld så skadar man oftast ett ligament som man kallar för FTA (anterior fibulotalar ligamentet). Ligamentet kan ses i bilden här till höger där det kallas för anterior talofibular ligament istället för FTA.

Oftast blir ligamentet endast uttöjt när man stukar foten och det är väldigt sällan det helt går av. Det som sker är att man töjer ut det lite, vilar tills svullnaden gått ner och allt känns bra, börjar träna igen och stukar den någon vecka senare. Ligamentet blir då ytterligare lite uttöjt och så håller det ofta på tills man verkligen gör något åt skadan i form av en ordentlig rehabilitering.

En ligamentskada läker inte till 100 %

Detta är väldigt viktigt att tänka på och gäller alla ligament och ledband i hela kroppen. Om dessa väl har blivigt uttöjda så förblir dem aningen uttöjda. De fungerar inte lika bra som innan skadan och för att leden ska fungera lika bra som innan skadan så måste någon ta över en del av deras arbete. I stort sett alltid så läggs detta arbete på muskler och andra ligament.

Konsekvenserna av detta är att man hela tiden måste underhålla de andra strukturerna kring leden. Muskler börjar fungera sämre om man inte använder dem och om man tex har fått en fotledskada, kört en bra rehabilitering och tränat upp musklerna så kan man inte ta ett uppehåll på några månader och sen börja köra igen för fullt utan att först förbereda musklerna. De måste återigen tränas upp för att kunna kompensera för det lite taskiga ligamentet.

Många ligamentskador är så små att det inte sker någon faktisk förlängning av ligamentet och i dessa fall kan man många gånger bli fullt bra i leden igen. Problem med slappa ligament uppstår oftast inte förrän man har stukat foten flera gånger.

75-80 % av alla stukningar är återfall. Detta är en väldigt viktig siffra att tänka på när man har stukat foten. Om man inte kör en ordentlig rehabilitering är risken stor att man kommer åka på en stukning igen inom en snar framtid och ens ligament kommer att bli ännu mer uttöjda vilket i sin tur leder till större problem och risken ökar att man inte kan bli av med problemen helt även efter en ordentlig rehabilitering.

När skadan sker

Om man har oturen och råkar ut för en stukning är det omedelbar behandling i form av RICE som gäller. Målet är att få ned svullnaden så mycket som möjligt. Tryckbehandlingen kommer att göra ont och vara obekväm men den gör nytta. I samband med en stukning finns risken att det uppstår en fraktur och detta är något man bör utesluta så snart som möjligt. Det finns en mall som man kallar för Ottawareglerna som pekar ut fyra olika punkter på ankel och fotled. Punkterna kan ses på bilden här nedan.

Ottawareglerna säger att om man har smärta när man trycker/”knackar” på en av dessa punkter eller inte kan belasta foten mer än fyra steg direkt efter skadan eller när man blir undersökt så bör man röntga för att utesluta en fraktur.

Bilden visar de fyra punkter som gäller vid Ottawareglerna. Har man ont över en av dessa punkter bör man röntga foten för att utesluta fraktur.

Observera att Jag tar upp dessa regler för att informera. Är man det minsta osäker bör man uppsöka vård för att få en ordentlig undersökning. Kan man belasta foten och ömheten sitter under knölen (malleolen) på utsidan av foten kan man emellertid oftast vara helt lugn (98-99 % säker).

Det finns en annan typ av skada som också ska ske när man stukar foten kallad syndesmosskada. Den kan vara lite svår att upptäcka när man väl är inne på undersökning. Om du råkar ut för den skadan kommer du dock att få ”oproportionerligt” ont i förhållande vad man förväntar sig sett till skadetillfället. Det är också vanligt med en smärta upp emot knät vid den här skadan (1). Så uppstår något av detta gör du bäst i att låta någon titta på fotleden med.

Inför nästa del

I nästa del kommer jag att ta upp hur man på egen hand kan köra en rehabilitering för sin fotled. Jag kommer även ta upp lite om hur man ska göra om man vill fortsätta att träna under tiden som man kör sin rehabilitering. Det program jag tar upp då kommer vara ett generellt program för alla stukade fötter och därför kommer det inte vara optimalt för någon fot. Om du har haft problem en längre tid, tränar och tävlar på hög nivå och är väldigt beroende av en fot som är 110 % så rekommenderar jag att man söker upp en sjukgymnast som är bra på idrottsskador och får ett personligt program.

90 svar på “Fotledsskador, del I”
 1. Hej! Läste detta och är välldigt intresserad av nästa del om var kan jag läsa det om hur hur man på egen hand kan köra en rehabilitering för sin fotled. Jag har nämligen stukat den för första gången ordentligt så kallat supinationsvåld.
  Tacksam för svar!
  Hälsningar! Marie

 2. Hej! Har följt din sida och gjort dina träningsråd noga här och vill dela med mig av vissa saker som kanske kan förbättras. Jag fick en skada i fotleden i januari, dvs 10 månader sedan, och började söka information om det på nätet. När jag hittade hit läste jag att ”om jag kan stödja foten och ta flera steg kan man i stort sett vara säker på att det inte är en fraktur”. Detta förstärktes med att påstå att om det rör sig om smärta under knölen kan man vara helt lugn. Då jag trodde frakturhotet var avvärjt körde jag på med dina träningsprogram, men foten blev sämre och mer svullen för varje träning. När det gått ett halvår och jag fortfarande hade smärta läste jag här att det kan ta så lång tid… Fortsätt träna liksom. Efter ett år kände jag dock att modet började ta slut och att det måste vara nånting annat, så jag uppsökte läkare. Efter några månaders väntetid fick jag idag äntligen gå på röntgen, och mycket riktigt hade jag 2 frakturer på olika skellettdelar i fotleden. Detta trots att jag kunnat stå på foten (spelade till och med innebandy direkt efter skadan) och har smärta under knölen. Nu känner jag att den här siten har vilselett mig en aning, och att jag borde ha gått till läkare för längesedan, särskilt som frakturer har en risk att läka fel. Även om jag tycker att din site är väldigt bra så tycker jag det är viktigt att du är mer försiktig med uttalanden som dessa, samt understryker mer vikten av att träffa en ortoped. Mvh Carl

 3. Hej Carl!
  Väldigt tråkigt att höra om din fot och de problem som du har haft. Meningen som du citerar är dåligt formulerad då det ska gälla hela biten om Ottawareglerna. Dessa är väldigt bra med stora studier bakom sig och har även tagits upp i tex läkartidningen, http://www.lakartidningen.se/old/content_0444/pdf/3407_3408.pdf
  Jag har skrivit om hela den biten nu så att allt förhoppningsvis blir ännu tydligare.
  Jag tycker dock att du är lite väl kritisk mot mitt inlägg om du vill lägga merparten av skulden på din sena diagnos på mig. Jag har trots allt även lagt till följande text.

  Observera att Jag tar upp dessa regler för att informera. Är man det minsta osäker bör man uppsöka vård för att få en ordentlig undersökning. Kan man belasta foten och ömheten sitter under knölen (malleolen) på utsidan av foten kan man emellertid vara oftast vara helt lugn.

  Oftast här innebär som du kan läsa i läkartidningen (och även numera i inlägget) 98-99 % säkerhet vilket är väldigt högt jämfört med andra kliniska test för tex knä och axelskador. Där står inget i mitt inlägg om att man kan vara helt lugn utan där står att man ska söka läkare om man är osäker. Jag har även letat igenom mitt inlägg och mina kommentarer och jag kan inte hitta någonstans där jag skrivit att det är normalt att foten svullnar upp mer efter lättare träning och jag har svårt att tro att jag verkligen skulle ha sagt det.
  Jag skriver även i del II att jag rekommenderar att man söker upp en sjukgymnast vid svåra stukningar där svullnaden består ordentligt över den första veckan. Efter några veckors problem bör man givetvis söka hjälp om det inte blir bättre. Detta uttrycker jag i flera svar bland kommentarerna.
  I kommentarerna skriver jag till en mamma att lite kvarstående svullnad inte är ovanligt, men den killen vi snackade om då hade varit hos både läkare och sjukgymnast och dessutom står där inget om att foten svullnar upp extra vid aktivitet utan där står att den största svullnaden försvann första veckorna.
  En tjej ber om råd när hon har kvarstående svullnad och smärta efter 3 mån och då ger jag rådet att hon ska försöka få en MR trots tidigare läkarundersökning och röntgen.
  Sofie som har ont vid belastning efter 4 veckor rekommenderar jag att söka upp läkare.
  Stefan har svullnad kvar och får ont vid rörelseträningen efter 4 veckor och i mitt svar så nämner jag att han skulle sökt läkare (vilket han hade gjort) och istället rekommenderar jag sjukgymnast.
  Där är inga fall ens i närheten av de som du beskriver har hänt dig där jag inte rekommenderar ytterligare undersökning och hade du ställt en fråga med den beskrivning du ger nu så hade jag gett samma svar till dig även om det bara hade gått 2-3 veckor. Ärligt talat så hade jag kunnat köpa din kritik om det gällt 3-4 veckor då min text var lite otydlig och gick möjligen att missförstå. Jag ber om ursäkt för det även om jag inser att det är en klen tröst för dig nu. Jag tar dock inte på mig skulden för att du gått med problemen i 6 månader då jag skriver mycket annat som borde fått dig att tänka till.
  Vad händer med din fot nu? Operation? Avlastning? Gips?

 4. Jag har under lång tid fruktansvärt ont i fotlederna o tårna, mest stortårna, är väldigt kramp begärlig…o svullnar upp om jag gör något så jag ser bara tå tipparna, o hela benen blir väldigt svullna från knä o nedåt….känns som jag går på ”köttet ” under fötterna…..ingen hjälp från sjukvården har jag fått, end kyla på fötterna, dom sa att det kallades droppfötter, o fans inget att göra åt det….jag fick en väldig panik..!!!!! Kan gå lite nu med kryckor….men det gör väldigt ont…bad om rehab. men fick ingen..!!!! Blev uppburen på andra vån. utan hiss, o fick klara mej själv….detta är Östersunds ortoped klinik…så det är inget ovanligt att vi blir beh. så…men hur kan jag göra min cituation bättre…jag jagade förr…men är nu ett kolli….!!!!! Mvh. Gunilla

 5. Hej Gunilla!
  I Sverige får man gå till sjukgymnast utan remiss. Sök upp någon sjukgymnast i närheten utav dig eller ring din vårdcentral så kan du säkert hitta någon som du kan träffa inom någon vecka eller två. Det finns även hjälpmedel för personer med droppfot som man kan köpa hos ortopedtekniker.
  Lycka till!

 6. Ville bara säga att hjälpmedel för droppfot sällan köps utan fås på remiss.

 7. Hej! Ramlade från ca 2 m höjd och landade naturligtvis på fotens utsida, för ca 4 månader sen. Blev röntgad samma dag på akuten där de uteslöt benbrott. Tack vare din hemsida så gjorde jag några övningar någon dag efter olyckan, vilket gjorde att den sjukgymnast jag kom till blev glad…..
  Har börjat motionera sedan några år tillbaka och blev naturligtvis rädd att foten aldrig skulle bli den samma igen, och även i mitt jobb där jag står, går och lyfter tungt behövs en hel fot. När min sjukgymnast började prata om att jag kanske behövde inlägg för att det verkade som foten sjunkit ner, blev jag lite skraj.
  Började då lätt ”jogga” igång foten ute för att försöka få den starkare i främre delen. Gjorde även mycket tåhävningar. Tyvärr så började det göra ont längst hela utsidan, vilket jag själv tror berodde på att foten fortfarande var instabil och belastades fel. Slutade jogga men lyckades ändå få upp styrkan så att inlägg lades på is en stund.
  Har börjat träna på gymmet stället- cykel och rodd. Ser även till att gå ordentligt på hela foten med rullning och i lagomt tempo, så att jag inte spänner foten. Om jag har en dag på jobbet då jag sällan har kunnat sitta och vila så kommer en ”brännade” känsla på utsidan foten och den känns lite svullen, även färgen är i rödare ton jämfört med den andre foten. Har därför lindad fot på jobbet numera.
  Nu till min undran: Det ”knäpper” till ibland samtidigt som det gör ont precis under fotknölen och upp mot ovansidan av foten. Detta kan bli om jag suttit en stund och reser mig plötsligt och belastar foten innan jag ”fått igång den”. Kan även bli när jag använder foten för att trampa ner kopplingspedalen i bilen…Känns som att foten är delad och att något måste komma på plats för att fungera. Gör även ont precis när det händer, men släpper när jag avlastar.
  Får även kramp i tårna när jag sträcker foten och tårna för att strecha fotleden. Är fortfarande väldigt stel, men min sjukgymnast tror att det bara är i leden som stelheten sitter. Strechar även vaden ofta.
  Vad tror du? Är jag på bättringsväg och kan köra på som jag gör eller ska jag ta kontakt med ortoped? Och isåfall vad är det som händer när det känns så här? Kan jag göra saker och ting sämre eller är det som ev varit trasigt läkt?
  MVH Maria

 8. Hej Maria!
  Tråkigt att höra med din fot. Tyvärr kan inte jag hjälpa dig något över internet, tveksamt om jag kunnat göra det i ”verkligheten” också faktiskt.
  Det du beskriver med insjuken fot är nästan standard när det gäller ordentliga stukningar, hålfoten faller ihop lite och foten blir lite utåtroterad. Det kan ta ganska lång tid att bli av med om det ens går till 100 %. Jag har dock lyckats med det på båda mina fötter efter rejäla stukningar, på höger har det varit ett par gånger tom. Jag har dock inlägg som jag använder i mina skor då och då.
  Även min (höger)fot klickar och låser sig ”lite smått” väldigt ofta. Vet inte varför även om jag har lite teorier 🙂 När jag har spelat en fotbollsmatch så händer det nästan vartannat steg och det är då jag brukar använda mina inlägg som mest. Oftast gör det inte ont när det klickar även om jag känner av det var gång. Ibland kan det klicka till rejält och då gör det lite ont någon sekund.
  Den första gången jag skadade foten rejält så lyckade jag träna upp den så att den inte klickade eller gjorde ont men det tog nästan 6 månader (halvtaskig rehab efter de första 3 dock). Efter att ha slagit upp skadan ett par gånger så har jag tyvärr inte lyckas med att träna upp den efter senaste återfallet förra våren. Förhoppningsvis lyckas du träna upp foten lika bra och se sen till att du inte slår upp skadan igen 🙂
  Nu har jag ingen aning om vad du ska göra med din fot precis som jag sa i början. Berättar bara hur det har gått för mig när jag var i en liknande situation. Jag tycker att du ska diskutera detta med din sjukgymnast.

 9. Hejsan!
  Fick en fotledsfraktur dessvärre. Undrar om man kan belasta som vanligt efter gipset tagits av?
  Jag hade gips i 6 veckor. opererat båda sidorna av nederbenet, med skurvar stift och plattor.?
  När kan man belasta?
  Tack på förhand.

 10. Hej Amira!
  Det där är frågor som din ortoped får svara på. Det beror på operationsteknik och hur bra allting har gått. Om inget annat så bör du ha fått en remiss till sjukgymnast som kan ansöka om dina journaler och där läsa när och hur du får belasta.

 11. Hejsan!
  Tack för en bra och informativ sida som jag just har hittat, den kommer att bli en favorit.
  Sonen (13 år) spelar fotboll och har hitills varit skadefri. Men igår stukade han foten rejält med rejäl svullnad på utsidan, rtg – ingen fraktur. Men jag har en fråga för jag får olika direktiv från sjukvården. Får, bör han belasta och hur snart, sjukgymnastik??
  Sonen undrar förstås också om han kan spela innebandy-cupen till helgen.
  Tack på förhand Ingela

 12. Tjena Ingela!
  Det som jag skriver i del II är det som gäller generellt. Två dagar med avlastning sen rör man på den så mycket man kan utan att provocera smärtan för mycket. Om han kan spela eller inte går inte att svara på utan att titta på foten. Oftast är det är det för kort tid med en vecka men är det en lätt stukning så kan det fungera, jag skulle inte ha chansat dock.

 13. Hej,
  Du nämnde i inlägget att man kan få en kronisk instabil fotled. Jag är rätt att det är vad som hänt mig. Efter ett antal vrickningar och stukningar genom åren så har jag mer eller mindre kroniskt ont i min fotled. Jag har även återkommande benhinneinflammationer.
  Hur behandlar man en kronisk instabil fotled? Hur kan jag göra den stabilare? Just nu traskar jag omkring i mbt-skor och hoppas att de ska göra susen, men finns det speciella övningar eller något för att motverka instabila fotleder och för den delen benhinneinflammationer?
  Hälsningar Wondergirl

 14. Hej Wondergirl!
  Hade missat din kommentar så ber om ursäkt för det sena svaret. Vid kronikt instabila fotleder så är det rehab likt den i nästa inlägg som gäller även där. Om inte det fungerar så är det operation som gäller om man fortfarande har problem med regelbundna stukningar och liknande.
  MBT-skor förändrar väldigt mycket i gången och man har uppmätt en bättre balans hos försökspersoner som använt de skorna under några veckor så de kanske kan hjälpa dig något men att bara skorna kommer inte att räcka till om du tänkt sporta eller göra något annat som ställer lite större krav på balansen.
  Benhinneinflammation finns det väldigt lite faktisk vetenskap kring. Träning av fötter och korrektion av gång/löpteknik är det man gör i praktiken om någon kommer till en med den typen av problem.

 15. Hej!
  Jag stukade min fotled när jag spelade fotboll i söndags. Trampade snett när jag skulle göra en vändning och den knackade till rätt regält och gjorde grymt ont. Var på akuten och de gjorde en vanlig röntken för att utesluta benbrott sedan fick jag gå hem. Min fot är otroligt svullen ungfär som den som du had på bilden och jag tror faktiskt att ligamentet gick helt av En annan läkare kollade på den och sa det. Så nu undrar jag vad jag ska göra. Operation? Sjukgymnastik?

 16. Hej Joakim!
  Man gör inget speciellt även om ledbandet skulle vara helt av utan det är rehabträning som gäller och om det sen inte blir bra med återfall och liknande så kanske man börjar fundera på operation. Sjukgymnastik är nog en bra idé dock. Om det är en kraftig stukning så är det alltid bra att ha någon annan som har koll på ens rehab.

 17. Åkte på en lättare smäll efter träningen. Nästa match trampade jag fel och stukade foten men ser inga tecken på blödning. Jag kan inte vrida foten så att jag belastar utsidan av foten. Jag kan inte låta bli att spela och bara studsar vidare så gott som det går. Jag är van vid att trampa fel och köra vidare men nu är det mer smärtsamt vid nästa feltramp.
  Vad ska jag göra, tack tack tack på förhand

 18. Hej, vill börja med att framföra mina komplimanger för en bra blogg! bra förklaringar och bra tips även för den som inte är så insatt annars.
  Jag trillade in här förra veckan, fredagen den 22/5. Jag hade fotbollsmatch den kvällen. I en löpning mot bollen blir jag glidtacklad och i samma tackling stämplad på fotens bredsida vilket leder till att jag trampar snett, ganska våldsamt. Envis som jag är tänkte jag att jag skulle kunna fortsätta. Efter cirka en minut märker jag att foten inte ger det stöd som behövs plus att det gör fruktansvärt ont. Jag signalerar för byte och går av planen och tar av mig skor och strumpor för att se hur det ser ut. Det är då fruktansvärt svullet, alltså efter uppskattningsvis 1,5 minuter. Jag får det direkt lindat, dock inte tillräckligt hårt, men med is. efter cirka 40 minuter får jag det lindat med bra kraft för att sedan linda om det lite lösare efter en kvart. Jag sover med det hela natten i högläge och det känns bättre och mindre svullet dagen efter. Nu är det tisdag och jag har sedan söndag börjat med rehab. Jag gör rörelseövningar, tåhävningar och cyklar lite. Jag har foten lindad för det mesta för stöd, inte så hårt lindat, men ändå så att det stabiliseras. Foten är nu väldigt lila på utsidan, under knölen och runt hälsenan. När man känner på det så är det lite ömt Över fotknölen. Men det som gör mig mest fundersam är att jag har fått som en svullnad på vadens utsida, cirka 10 centimeter ovanför knölen. Svullnaden är ganska hård men absolut inte smärtande eller ömmande. Vet du möjligtvis vad det är? Den enda slutsats jag kan se är att svullnaden börjar ungefär där lindningen slutat. Men det borde väl inte bidra till någon vätskeansamling? Jag märkte denna svullnad på vaden igår kväll och den är kvar idag (tisdag 25/5).
  Nu bjöd jag på en halv bibel, men jag vill att allt ska vara klart för att kunna få ett så klart svar som möjligt.
  Tack på förhand!

 19. Tjena Alexander!
  Det är troligen så att du med hjälp av tryck och högläge har flyttat blödningen uppåt en bit. Blödningar kan flytta sig en hel del. Det du beskriver har jag själv varit med om ett par gånger. Det du ska vara vaksam på är om du inte kan belasta ordentligt, om smärtan inte blir mindre efter hand eller om du får smärta vid testerna som jag tar upp i inlägget.

 20. Okej, tack för svaret!
  Jag kan belasta foten nästintill fullt ut, men i vissa vinklar gör det givetvis med ont. Kan inte gå alltför snabbt eller springa, men jag börjar kunna skjuta ifrån i steget när jag går i normal takt. Det smärtar inte längre men däremot vägrar svullnaden lägga sig helt, känns nästan som om det svullnaden växer från och till, är det konstigt?
  Min plan är att besöka vårdcentral på fredag, alltså efter en vecka, om inte svullnaden lagt sig. Verkar det onödigt? Jag vill bara utesluta alla möjligheter för en eventuell fraktur, även då jag vet att det kan verka dumt att göra det, jag kan trots allt göra benböj på ett ben med det skadade benet.

 21. Givetvis gör det lite ont när det är svullet. Det är belastningssmärta som gör att man knappt kan stå på foten som gäller först och främst. Att svullnad växer när man rör på foten eller man sitter still med foten nedåt är inte konstigt, inte heller att svullnaden ligger kvar i 2-3 veckor. Om du tittar på del 2 så finns där bilder på en fot 10 dagar efter skada där svullnaden är ordentligt stor trots tryckbehandling.
  Om du går till vårdcentral så får du remiss till röntgen, det finns inget som de kan göra mer än det på en vårdcentral. Mitt råd är att du söker upp en akutmottagning om du är osäker på om foten är okej eller inte. De har i stort sett alltid större vana med fotproblem och där finns tillgång till röntgen.

 22. Okej! Jag syftade på akutmottagning faktiskt, fel ordval från min sida.
  Jag har läst del två också. Jag kan göra alla övningar inklusive tåhävningar. Det gör inte ont alls men svullnaden begränsar rörelsen, vilket känns naturligt.
  Tycker du att det är för tidigt med att köra rehab? Jag kör två gånger per dag, jag har foten lindad under övningarna och stretching men tar bort den efteråt i cirka en kvart, är det rätt att ha foten ”fri” efter övningarna? Har fått för mig det i alla fall. Jag har även använt linement en gång per dag för att minska svullnaden, vet inte om det hjälper (?). Däremot känner jag som stelhet i hälsenan ibland, beror det på att hälsenan blir trängd av svullnaden?
  Förstår om mina frågor blir överflödiga men i och med ditt fotbollsintresse så känner jag att du är sakkunnig. Tänkte gå igenom allt för mitt fotbollslag vid tillfälle i och med att det cirkulerar en massa tips om egenvård som är felaktiga i laget. Det är även skönt om alla vet vad som gäller framförallt om man ska linda någons fot till max i det akuta skedet. Det gör ju fruktansvärt ont så det kan vara skönt att ha lite faktisk trygghet när man gör det.
  Stort tack!

 23. hej! jag stukade utsidan av foten igår och skulle verkligen vilja få det snabbaste rådet till att kunna gå igen så snabbt så möjligt, dels för att min skolaavslutning är om prick en vecka och för att jag ska kunna börja träna fotboll igen så fort så möjligt!
  har du några råd för något som skulle kunna skynda på läkningen så att jag ska kunna gå om en vecka? skulle vara otroligt tacksam för några råd! 🙂

 24. Tryck och högläge så ofta du kan. Försök att röra på den enligt det jag tar upp i del II, https://traningslara.se/fotledsskador-del-ii-ett-traningsprogram/
  Om det gör ont på skolavslutningen så linda den lätt och ta någon panodil/alvedon/reliv. Om du tänkt dricka mycket så är det ingen bra idé att kombinera de två men om du inte tänkt vara dyngrak på förmiddagen eller har leverskador så är det inga problem att ta en tablett på morgonen.

 25. Hej,
  Hittade denna sida när jag surfade på nätet om fotledsskador då jag nyss stukade mig själv, för femtielfte gången. Jag undrar två saker. Hur länge bör man linda foten? Ska man sluta linda så fort som man kan stödja och gå på foten eller ska man fortsätta att ha den lindad. Om foten inte är lindad så svullnar den upp mer än annars och det är inte av blödning gissar jag utan av att det samlas vätska kring fotleden, men gör det någon skillnad för läkningen?
  Efter många stukningar under årens lopp av fotbollsspel och innebandy så ser mina fotleder kroniskt svullna ut, som om svullnaderna inte går ned 100% efter varje ny stukning. Jag har ingen smärta men tittar man på dem så ser det ut som om jag nyss har stukat dem. Jag har viss begränsad rörlighet också. Vad består denna svullnad av? Är det vätska eller vad är det?

 26. Frede: ur länge bör man linda foten? Ska man sluta linda så fort som man kan stödja och gå på foten eller ska man fortsätta att ha den lindad. Om foten inte är lindad så svullnar den upp mer än annars och det är inte av blödning gissar jag utan av att det samlas vätska kring fotleden, men gör det någon skillnad för läkningen?

  Jag länkar till information om detta i inlägget, https://traningslara.se/rice-basta-sattet-att-behandla-en-akut-skada/

  Frede: Vad består denna svullnad av? Är det vätska eller vad är det?

  Det förekommer att leden fortsätter att vara svullen något. Det är ledvätska som orsakar svullnaden.

 27. Hej!
  Börjar med att tacka för ett mycket bra sida! Har vid det här laget förmodligen läst samtliga(!) artiklar med stort nöje/intresse.
  Nu till min fråga… För ca fem veckor sedan skadade jag foten/fotleden vid fotbollsspel. Jag glidtacklade och fick bakvikt, varvid jag fick min kroppstyngd (sittandes) på vänster häl med foten utsträckt. Svullnad uppstod men med lite Voltaren-gel försvann den till största delen inom en vecka.
  Jag har därefter tränat/spelat matcher utan större problem. Men vid tex skott med höger foten och efterföljande landning på vänsterfoten eller vid ”okontrollerad” landning efter upphopp smärtar det så pass mycket att jag ej kan stödja på foten. Det värsta går dock över efter några minuter men det känns fortfarande inte helt ok. Kan fortsätta spela men med lite ”återhållsamhet”.
  Smärtan är till största delen lokaliserad vid båtbenet eller något högre upp. Smärtar vid tryck med finger etc.Har provat att tejpa med utan större effekt.
  Fotbollen har uppehåll nu men jag har kört lite diverse rehabövningar som nämns här samt via den norska sidan ”Skadefri” samt även en del raska promenader.
  Vad tror du ni att det kan vara? Är det lugnt att fortsätta med träningen efter förmåga?

 28. Hej råkade hitta din sida när jag skulle kolla om stukad fotled.
  10 juni så råkade jag trampa snett o stöp som en fura rakt i backen, slog mig nått fruktansvärt på armbågar knä o nacken fick en smäll oxå för jag flög ju med huvudet bakåt, 30 min senare så kunde jag inte gå på foten utan direkt till akuten, dom trodde först den va bruten för den låg i en sån konstig vinkel otroligt svullen blev foten, röntgen visa inga skador, det går bort på 1-3 v sa dom, efter 5 dagar så vart foten blå nästan svart o jätte svullen armar-knä stora mörka blåmärken, va hos läkaren 2ggr till för svullnaden går inte ner o har fortfarande ont i fotleden precis vid knölen, fick göra en ny röntgen av fot o knä, det va fortfarande ok i foten, men knät visade artros, läkaren kände på foten-knät o han märkte ju att det ömmade men börja du jobba så blir det bra vad hans kommentar, jag går mkt minst 1.5 mil om dagen pga mitt arbete, idag fick jag köpa ett stöd för foten så man kan gå ordentligt, på natten har jag så ont i knät o fot så det är svårt att sova, har du nått tips hur jag skall bli bättre i mitt högerben-fot. Om du haft en mailadress så hade jag sänt över foto på foten när den va som värst.

 29. Hej Ann-Kristin!
  Sök upp en sjukgymnast som kan hjälpa dig med träningen. Angående ditt knä så säger en röntgen i princip ingenting om vila problem man har. Artros kommer inte av ett fall och det är troligen något du gått runt med tidigare också. Så träna upp musklerna och få foten att fungera igen så försvinner troligen smärtan i knät med om du inte skadade något annat vid fallet.

 30. Hej! Jag har en gymnast här hemma på 12 år… Efter ca åtta år som gymnast och en del stukningar så har hon givetvis balansbräda hemma och fotstyrkeprogram. Hon har väl inte alltid kört flitigt m fotstyrkan, men efter en skada har hon varit noga. Den senaste tiden har hon klagat över att fötterna låser sig. Detta sker framför allt om hon är lite kall om fötterna. Hon har provat linement, värmeskydd osv… Under en träningsvecka i Italien var problemen som bortblåsta…. Vad kan vi göra?

 31. Hej Gunilla!
  Låsningar beror oftast på lösa ben-/broskbitar. Ortoped är det som gäller

 32. Sommar 2009, match.. Jag tillhörde visst de 1-2% som fixade att jogga, gå.. försökte springa men när det inte gick bra så stannade jag kvar av plan. Det gjorde ont och jag trodde jag fått en rejäl stukning.. lindade hårt och på med skon, men mer än jogg blev det inte. Efter ett dygn och fortfarande ont så tänkte jag ta bussen till akuten, en polare körde mig ..faktiskt – lite lyx.
  Röngen visade spiralfraktur på laterala malleolen och några mm fötjutning.
  Opererades med skruvar några timmar senare och så var resten av sommaren ägnad åt gips å kryckhoppning! Bläää för skador!
  Tur det var längesen sist..

 33. Hej, för lite mer än fyra år sedan på en innebandy match så skadade jag mig. Jag sprang, snubblade, ställde mig på fotet och de knakade till rejält. När jag slutligen tittar på foten är den nästan vriden ett kvartsvarv inåt (svår att förklara men typ 40grader kanske). Dom gjorde ett försök till att dra tillbaka foten men gick inge vidare, oprerades två dagar senare fast mina ligament, typ vid 5.e metartarsalbenet. Dom är borttagna.
  Iaf det jag undrar över är.( eftersom jag inte fick hjälp av sjukhuset efter skadan var jag dum nog och drog av korsbandet två år senare) Jag måste träna min vad, men all belastning påverkar min fotskada, dagen efter jag kört tåhävningar har jag fruktansvärt ont och de knakar och låser sig oerhört mycket i foten. Kan jag på något sätt motverka eller göra så jag har mindre ont i fotleden, genom någon träning så jag kan träna upp mitt skadade ben?

 34. Hej Jenny!
  Det där är inget jag kan ge råd för, verkligen inte över internet. Kolla med din doktor eller ta kontakt med någon sjukgymnast i din närhet.

 35. Hejsan! Jag stukade foten för 44 dagar sedan (14 dec). Det blev en riktig ”urtrampning” där foten pekade inåt när jag spelade innebandy och jag hade ingen möjlighet alls att ens stödja på foten på nästan 3 dagar. Efter 2 veckor kunde jag fortfarande inte gå ordentligt och svullnaden lade sig inte. Dessutom smärtade det väldigt både när jag belastade foten men även som tex när det var dags att sova. En slags malande värk som inte ens Panodil Forte 1g-tabletter hjälpte emot. Nu har det alltså gått 44 dagar, och jag kan gå NÄSTAN som vanligt och de mesta av svullnaden har försvunnit förutom en sort ”korv” som går från översidan fotknölen på fotens utsida och sträcker sig in mot vristen. Den svullnaden har blivit hård och jag upplever att den nästan hindrar min fot från att kunna böjas uppåt. även att räta ut foten möter motstånd, nästan som att jag har nått i leden som hindrar foten att böjas i alla riktningar. min fotknöl är också väldigt öm för beröring fortfarande.
  Läste på din sida om den där Ottawa-modellen, och just med smärta mot benet över fotknölen stämmer in helt på mig, men jag resonerade som så att de var ett ledbandsfäste som var lite skadat. vad göra?? Vasaloppet kommer allt närmare..
  mvh
  jesper

 36. Hejsan, åkte pulka förrförra fredagen (14) och slog i fotknölen i en sten, på hemvägen råka jag få ett isklot på fotknölen igen vart hos läkarn 2 ggr för en vecka sedan, har väldigt dålig rörlighet och foten är blå och röd och väldigt lokalt varm i ankeln, foten är också väldigt svullen har ont i fotknölen och under samt i mitten av ankeln, är det en stukning som bara blir sämre och sämre, att tillägga är att jag har foten i linda på dagen och fri på natten även prövat på natten, hur lång tid tar det innan foten blir bättre, bör jag söka igen?

 37. Hej Jakob!
  Du har inte stukat foten. Jag har ingen aning vilken skada du har och jag vet inte hur länge det kommer göra ont. Är du orolig så sök upp sjukvården.

 38. Hej. Stukade foten 15e januari på det sätt du skriver om i artikeln. Åkte till akuten för foten svälde ordentligt, fick röntgas, men det konstaterades att det var en rejäl stukning. Hur länge ska man ha ont i foten? Hon sa upp till en månad. Jag håller på med balansplatta, men efter ett tag tycks det nästan bli värre i foten när jag tränar den. Tips på vad jag kan göra?

 39. Hej Lisa!
  Ont kan det göra väldigt länge. Oftast blir det dock bra väldigt fort. Tips har du ju gott om i detta inlägg och i del II

 40. hej! Jag heter viktoria är 14år. för 3 veckorsen gjorde jag illa vänster fotled (spelade fotboll, trampa inåt vad ska jag göra? jag tror jag har stukat foten, men jag är dock inte svullen, men det gör jätte ont. Är orolig att jag ska trampa fel igen jag brukar göra det ofta.

 41. Hej , för 9 dagar sen stukade jag foten .
  Det är mycket bättre nu o jag kan gå helt vanligt utan o halta eller så men det kan fortfarande göra ont ibland när jag går , så min fråga är bara hur länge till måste jag vänta innan jag kan börja träna ? Är mest springband o cykel när jag tränar . Om man börjar för tidigt kan det blir värre då ?

 42. viktoria: hej!Jag heter viktoria är 14år. för 3 veckorsen gjorde jag illa vänster fotled (spelade fotboll, trampa inåt vad ska jag göra? jag tror jag har stukat foten, men jag är dock inte svullen, men det gör jätte ont. Är orolig att jag ska trampa fel igen jag brukar göra det ofta.

  Vad du ska göra står i detta inlägg och i del II. Ett annat alternativ är att söka upp en sjukgymnast

 43. Patricia: Hej , för 9 dagar sen stukade jag foten . Det är mycket bättre nu o jag kan gå helt vanligt utano halta eller så men det kan fortfarande göra ont ibland när jag går , så min fråga är bara hur länge till måste jag vänta innan jag kan börja träna ? Är mest springband o cykel när jag tränar . Om man börjar för tidigt kan det blir värre då ?

  Hej Patricia!
  Den frågan är ställd och besvarad här redan. Både i själva inläggen och bland kommentarerna. Det finns ingen exakt tidsgräns.

 44. hej,
  har också gjort mig illa och hamnade här, men ska inte direkt fråga om det…
  Fråga: i #27 nämner du olika värktabletter, iallafall 2 av dem har samma verksamma substans (paracetamol), alvedon och paracetamol.
  Jag har ofta ipren hemma (ibuprofen), men är paracetamol att rekomendera framför ibuprofen vid kroppskador på något sätt (alltså typ sträckning, stukning och inte huvudvärk, mensvärk)?
  Blev nyfiken lite just eftersom du nämnde alkohol då ibuprofen inte belastar levern på samma sätt och därför är ”skonsammare” vid tex bakfylla eller om man vet man ska ut (inget att rekomendera såklart medicin & alkohol, men av två onda ting osv…)

 45. Hej! viktoria här igen! just som jag trode foten hade blivit bättre, så gör jag illa foten igen är svullen nedan för knölen. vad ska jag göra. Jag haltar lite. ska jag lida foten, i så fall hur länge ska jag ha lind? svara gärna.

 46. Hej. jag heter vikktoria. jag har gjort illa vänster fotled, vad ska jag göra? foten är svullen jätte varm blåröd. Kan dock stödja på foten. Ska man linda foten? hur länge? jag har idrott imorgon, så det är bra om jag har fått ett svar under kvällen.

 47. Du har redan fått svar på din fråga Viktoria. Jag kan inte hjälpa dig mer över internet.

 48. Hej!
  Det är så att jag har börjat träna fotboll igen efter ett antal års frånvaro. För en vecka sedan var jag ute och sprang. I slutet av passet fick jag plötsligt ont på fotens insida. När jag kom hem såg jag att foten var mycket svullen. Jag trampade inte snett eller stukade foten utan det kändes mer som något smärtade. Jag är ’blå’ på insidan vid knölen och fortfarande så pass svullen runt vristen att fotknölarna inte syns. Jag har även mycket svårt att stödja på foten men jag har inga problem att röra på den. Pga allt detta åkte jag upp till akuten och röntgade foten men inget var brutet.
  Det gör mycket ont när jag trycker på fotens insida, nära fotknölen (bakre delen av mediala malleolen?)
  Vad kan ha hänt? Tips på rehab?
  Tack på förhand!

 49. Tjena Henrik!
  Det där är inget jag kan svara på över internet. Sök upp en sjukgymnast så kan du förhoppningsvis få hjälp.

 50. Tjena!
  Jag var ute och sprang för 2 dagar sedan då jag trampade snett och skadade mig. jag har fått ont på insidan av foten. Foten har inte svullnat upp och har inte blivit blå, jag kan nästan gå normalt då jag haltar ibland beroende på hur jag sätter ner foten. Jag har alltså inte ont alls vid fotleden. Min fråga är då kan jag börja köra rehab som man alltid ska göra vid stukningar? jag har provat redan och det funkar bra fast vissa övningar gör lite ont. Jag vet att man ibland ska vila för att skadan ska läka, hur funkar det egentligen när ska man vila och när kan man börja köra rehab?

 51. Tjena Martin!
  När det gör ont på insidan är det ingen ”standardstukning”. Om det verkligen inte är något mer än en stukning så fungerar dock övningarna här ovanför ganska bra men du får räkna med att det tar lite längre tid att bli av med besvären då problem på insidan oftast är lite tuffare. Nu har det bara gått 2 dagar vilket är ingen tid alls. Förhoppningsvis är det bara en lätt skada och det är borta inom 2 veckor. Om besvären består längre än så tycker jag att du ska söka upp en sjukgymnast.

 52. FTA är inte ”anterior tibiofibular ligament” utan ”anterior fibulotalar ligament”. Som du ser går ligamentet mellan fibula och talus. På latin heter det ligamentum talofibulare anterius.

 53. Tjena Samuel!
  Givetvis är det så. Tack för påpekandet, jag har ändrat i inlägget nu..

 54. Guddi: Tjena Samuel!Givetvis är det så. Tack för påpekandet, jag har ändrat i inlägget nu..

  Hejsan! Tänkte bara påpeka att det fortfarande står fel i texten – det är som sagt ”anterior fibulotalar ligamentet” istället för ”anterior tibiotalar ligamentet”.

 55. Maja: Hejsan! Tänkte bara påpeka att det fortfarande står fel i texten – det är som sagt ”anterior fibulotalar ligamentet” istället för ”anterior tibiotalar ligamentet”.

  😳 tack 🙂

 56. Jättebra information! Tack för det Guddi!
  Själv stukade jag foten ordentligt under fotbollsträning för 1½ år sedan, och jag trodde väl aldrig att jag FORTFARANDE skulle behöva tejpa foten för att den är så instabil och lätt vrickas till…
  Till råga på allt så stukade jag den andra foten rejält för ca två månader sen. Bra.
  Men nu ska jag ta och prova det föreslagna träningsprogrammet! Jag vill ju inte sluta spela bara på grund av mina svaga (näst intill värdelösa) fotleder 🙂

 57. Hejsan Jacob, jag skulle vilja ha din åsikt om min fotskada.
  För cirka 1.5 månader sen skadade jag foten i en cykelolycka. Det hela gick snabbt så jag vet inte exakt vad som hände, men skadan verkar bestå av en stukning på fotens utsida samt någon sorts skada på ankeln…
  Lite mer om problemet med ankeln. När jag t.ex. cyklar så sväller det upp i ett område som motsvarar ”superior extensor reticulum” på denna bild: http://www.infobarrel.com/media/image/58281.jpg
  D.v.s. det sväller upp horizontellt över ankeln. Det känns rätt ordentligt även när man går på foten, det börjar pulsera och man känner att den elastiska bindan stramar åt.
  Vad borde jag göra för att det här ska läka? Vad borde läkningstiden ligga på?

 58. Hej
  Jag stukade foten kl 15.00 i em Inte bruten, ingen smärta vid test av de fyra punkter som brukar kollas vid Ottavatestet. Endast smärta över yttre malleol. Jag har lindat hårt, is på. Lindar om det med jämna mellanrum så att det ej blir stasat. Tagit Diklofenac.
  MIN FRÅGA, Kan jag åka längdåkningsskidor med lindad fot i övermorgon? Kan jag ta Diklofenac o åka skidor? Ska iväg endast i helgen. Har ingen snö där jag bor och denna helg är den enda helg som jag kan träna….
  Bör jag vara stilla i morgon eller kan jag arbeta?

 59. Hej Anna-Carin!
  Som du beskriver din stukning låter det som att du kommer kunna åka skidor. Det är inte världens bästa idé direkt men det kommer troligen att fungera. Var bara medveten om att du troligen misshandlar din fot lite extra.
  Om du ska vara stilla imorgon eller inte är svårt att svara på. Det du beskriver låter som en lätt stukning och då är 48 timmas vila ofta i överkant. Men du bör ju inte gå ut och gå flera kilometer om det är ditt arbeta. Sitter du på kontor eller något mer inaktivt så kan du ju arbeta.
  Om du har lite ont när du ska åka skidor är det oftast bättre att ta panodil, alvedon eller liknande. Risken för oönskade bieffekter är klart lägre än för diklofenac och ofta är smärtlindringen också bättre. Fast där vet du ju bättre själv vad som fungerar för dig.

 60. Det låter hoppfullt: Vad glad jag blir. Jag kan nog ta det lite försiktigt i morgon på jobbet. Tror du läkningen går snabbare ifall jag har foten i högläge? Kan göra en del skrivbordsarbete men sitter då hela dagen + att sitta i bil i 8 timmar till Idre. Låter det som om jag ska ta en semesterdag i morgon och ligga på soffan med benet i högläge istället?

 61. Jag åker nämligen till Idre i morgon em så foten blir nedåt i många timmar. Skall jag göra några övningar? Gå på foten eller använda kryckor?

 62. Högläge hjälper mot svullnad. Som du beskrev det så är din fot knappt svullen så om den inte börjar svullna upp vinner du inte så värst mycket på att ha den i högläge. När du åker bil så länge kan ju en kompressionsstrumpa vara en bra idé, det är det även om man inte precis stukat foten 🙂
  Inga övningar, vänta med det tills du är hemma från semestern. Det kommte inte hjälpa dig på så kort sikt ändå och samtidigt riskerar du att trötta ut foten ännu mer.

 63. Tja! Har stukat fötterna flera gånger och tror nu att det blir en lång rehab. Jag tänkte köra spinning för att hålla igång konditionen och styrketräna

 64. Hej!
  För ca 2 månader sedan trampade jag snett i trappan hemma, hälen tog tag i trappan och foten vreds in så jag nästan la hela vikten på ovansidan foten i steget. Smärtsamt. Inget kändes brutet och smärtan avtog ganska snabbt efter steget men återkom under dagen. Dagen efter och fram till nu känns foten ok förutom när jag rör den på vissa sätt. Framförallt gör det ont på ovansida, vid vristen, när jag sträcker ut foten. Likaså gör det ont när jag sätter mig i skräddarställning. Alla typer av cirkelrörelser med foten ger smärtan vid vristen. Min fråga är om jag vågar belasta foten med löpträning, vilket jag normalt gör regelbundet, eller om jag bör undersöka foten först. Vad kan det ha blivit för skada?

 65. Jag är ganska säker på att det är en stukning med uttänjning av ligamenten på ovansidan foten. kör rehaben som finns här så blir det troligen bra på några veckor. Löpning under tiden går men det finns en risk att du stukar foten igen.

 66. hejsan! jag var på fotbollsträning igår och lckades vrida till foten ordentligt i en snabb vändning,inåt…det knakade till och gjorde otroligt ont…sen dess har jag inte kunnat stödja på foten alls… svullnaden sitter som en boll på höger fotknöl,gör ont att röra vid ,gör dessutom ont att trycka på knölen på insidan trots att de inte alls är svullet där… men det är inte blått någonstans/;…. är det bara enn stukning tror du? och när ska jag kunna stödja på foten?

 67. Hej Diana!
  Kan du inte stödja på foten ska du åka in för att få den röntgad. Ordentligt blå blir foten först efter några dagar.

 68. Hej. På utsidan av min fot fick jag ont för några dagar sedan och det har hållt i sig… ungefär där ”cf” leden visas på bilden… det gör ont när jag går men inte svälld eller ngt.. vad kan det vara?? inflammation?? mvh//Beatrice

 69. Beatrice:
  Hej. På utsidan av min fot fick jag ont för några dagar sedan och det har hållt i sig… ungefär där “cf” leden visas på bilden… det gör ont när jag går men inte svälld eller ngt.. vad kan det vara?? inflammation?? mvh//Beatrice

  Hej Beatrice!
  Jag har ingen aning vad det kan vara. Det kan inte jag sitta och gissa på över internet.

 70. Hej!
  Bra artikel, har dock en fråga vad gäller smärta från insidan av fotleden. Jag befinner mig i Thailand och har tränat thaiboxning ganska intensivt över senaste veckan, dvs 8 pass på 7 dagar med 2 vilodagar på raken emellan. I måndags körde jag två pass, morgon och eftermiddag och det gick hur bra som helst. På kvällen fick jag däremot väldigt ont i min högra stortå och kunde inte alls röra på den. Dagen därpå blev smärtan något bättre men flexionen gjorde fortfarande väldigt ont.
  Tränade såklart inte under den dagen, morgonen därpå; dvs onsdagen började jag få ont i min högra fot (som jag f.ö haft en svår fraktur på fibulae 06 då även mediala malleolen gick igenom huden – öppen fraktur) – så jag tänke att det säkert bara var överbelastning.
  Ju längre dagen gick så fick jag dock mer och mer ont, kan nu belasta foten så länge jag enbart använder flexion/extension men känner av smärtan i avstampet – flexion i ytterläge känns dock på undersida/framsida av mediala malleolen. I övrigt kan jag pronera utan rejäl smärta – känns även då lite på insida fotled. Supination dock är något jag inte alls kan utföra – då gör det ont från malleolen längs med hela fotens insida, smärtan sitter även kvar en stund efter utförd rörelse. Har även vilosmärta en stor del av tiden.
  Jag har dock inga problem att utföra supination genom att med händerna vrida och inte aktivera musklerna – förutom när jag når ytterläget då det gör riktigt ont igen.
  Igår kände jag att i stort sett hela vaden var svullen så hade foten mycket i högläge vilket tycktes hjälpa lite, på eftermiddagen/kvällen var dock fotleden markant svullen – kan vara lite svullet fortfarande, har svårt att se det själv.
  Det har alltså gått över ett dygn sedan jag började få ont och det har inte blivit något bättre.
  Har varit med om många olika skador men detta är något nytt så jag tänkte att jag åtminstone kunde testa fråga dig om du har någon aning om vad för sorts skada det kan röra sig om och om jag bör besöka läkare här?
  Tacksam för svar 🙂

 71. Hej på dig, jag stukade foten för 2-3 veckor sedan och tills nu har det gjort ont sen dess, jag kan inte sitta på foten, jag kan inte vika den på sidan förrän det gör ap ont, och precis vid ledbandet så gör det ont. Har du kännt hur tusen nålar känns? SÅ känns det på min fot.
  Jag hoppade från en stock som var cirka 1.8o högt, och jag landa på foten snett, den vek sig till vänster, jag hade fotskena och det blev lite bättre, men det ömmar fortfarande, jag kan gå på foten men det ömmar och det ser nog roligt ut när jag är ute och går hela dan för då gör sig smärtan påminnd. Jag har frågat min pappa och min store bror om detta och det säger att det är en stukning. De har själva gått i idrott och brutit ben, fingret,tummen, foten, lilltån, handleden, lårmuskeln, revnenet,smalbenet. Men jag är inte så säker, vad tror du???:)

 72. Hej! Jag spelade en fotbollsmatch för snart två veckor sedan. Fick då en spark över benet och fick oerhört ont. Blev buren av planen och kom in till akuten där de konstaterade att jag inte hade någon fraktur. Nu två veckor senare kan jag endast halta runt inomhus, där det är plant, och då med hjälp av värktabletter, har även foten lindad. Foten är fortfarande blå under fotknölarna och svullen. Hur lång tid bör jag gå hemma och vänta? Bör jag besöka läkare även om en fraktur uteslutits? Tacksam för svar

 73. Hej!
  Gick på huvudet ganska rejält i Åre i fredags vid telemarksåkning.
  Det kändes som om något gick sönder men efter lite ”egenvård” ansåg jag att foten var stukad. Har gått runt på foten några dagar och även kört bil 85 mil från Åre. Foten har varit rejält svullen och börjar bli blå runtom.
  Gick in på din blogg och läste ovan kommentar: ”Bilden visar de fyra punkter som gäller vid Ottawareglerna. Har man ont över en av dessa punkter bör man röntga foten för att utesluta fraktur”
  Konstaterade att så var fallet och åkte upp till akuten i förmiddags. Det var ett brott på gaffelbenets utsida, läkaren kunde inte förstå att jag överhuvudtaget kunnat gå på detta…
  Tack för bra information annars hade nog jag bara trott på en stukning med framtida problem.

 74. Hej, tack för bra blogg! jag är på resa i Peru och förra veckan fick jag foten ur led. Jag togs till vad de kallar här för en bendoktor som mycket smärtsamt tryckte foten tillrätta. Det kändes mycket bättre efteråt och jag vilade foten lite 6 dagar och hade den lindad. Men smärtan minskade inte så jag gick igen till en bendoktor som även tog en röntsenbild av foten och efter att fraktur uteslutits så kände hon på foten och sa att den fortfarande inte satt rätt till så hon tryckte oxå å drog i foten. Nu har jag vilat ytterligare 3 dagar men känner ingen skillnad. Jag kan efter att jag vilat länge gå några steg, annars använder jag en krycka.Min man tycker att vi ska göra en magnetröntken men jag är osäker på vad det ska hjälpa? Jag vet inte vad det betyder att foten gått ur led och jag vet inte heller vad de gjort med foten när de tryckt den tillrätta. självklart har jag ont, mer när jag gått på foten och mindre när jag vilar. Hur länge bör jag vila och hur mycket ont är ok?
  Svåra frågor kanske, men jag hoppas du kan ge mig något svar. Tack på förhand!

 75. Hej, jag vrickade foten igår kväll, för hundrade gången ungefär. Lindade den men inte under natten. Kan stödja på foten lite grann, men vaknade idag med att det även gör ont i hälsenan. Vet du vad detta kan detta bero på?
  Tack för en bra sida!

 76. Det är vanligt att det gör ont bakåt hälsenan. Släpper vanligen inom några dagar. Skulle gissa på att det är svullnaden som är huvudorsaken.

 77. Hej igen
  Det var jag från inlägg 80. Min smärta kändes efter någon dag främst vid knölen på insidan (under knölen). Det hugger till när jag gå och när jag vinklar den inåt. Det ska noteras att jag vrickade så att foten vreds inåt som beskrivet ovan i din text. Jag tror inte det var någon särkilt allvarlig stukning då min fot nästan inte är svullen och ”ytterknölen är enbart lite öm och gör lite ont när trycker på den och jag vrider foten. Smärtan på insidan kändes bättre efter någon dag, men igår återkom smärtan lite kraftigare igen. Kan du svar på hur det kommer sig att jag främst har ont på insida och inte utsidan? Tycker du jag borde gå till sjukgymnast? Smärtan är tålbar, vilket innebär att jag kan gå på den ganska normalt, men har inte provat att springa än. Tror du det är till min nackdel att försöka jogga, trots det gör ont?

 78. Hej
  Jag har haft problem med min högerfot något år nu med flera stukningar. För någon vecka sedan så fick jag ett annat problem med den. Foten har börjat låsa sig efter att jag suttit ner ett tag, jag kan då inte stå på den när jag reser mej. Om jag tar upp den och snurrar lite på den så släpper låsningen.
  Vad beror detta på? Jag läste att låsningen kan bero på någon lös benbit, brosk eller liknande som i så fall kräver operation. Stämmer det?

 79. Jag kanske ska tillägga att låsningen är liksom på utsidan/ovansidan och att jag nu även stukat utsidan på foten igen med kraftig blödning

 80. Jag skulle rekommendera ett läkarbesök. Där kan de kolla, känna och eventuellt röntga.

 81. Hej,
  Jag är en fotbollsspelande kille.
  Det är så att jag stukade till min högerfot rejält för 2 år sedan.
  Men jag har fortfarande ont på insidan av foten, precis nedanför min fotknöl, i själva vristen. Trycker man med fingret på ”rätt” punkt så gör det rikitgt ont.
  När jag tränar och det är en lite ojämn plan, så känns det som att man stukar till den på nytt, så gör det ont i foten, man haltar en stund och sen nästa dag är det hyfsat bra igen men det gör fortfarande ont.
  Nu har det gått så pass lång tid och jag skulle jättegärna vilja spela en säsong utan att vara skadad.
  Har du några råd som jag kan göra?
  Tack på förhand,
  Andreas Lakatos

 82. Jacob!
  Angående rehabiliteringsträning, i mitt fall en avsliten hälsena för ca tre månader sedan. Jag har fått två olika program från sjukgymnasten. Ett för hemmabruk med ”kroppsviktsövningar” och rörlighets/balansövningar och ett program med tyngre styrkeövningar för gymet (ex stående/sittande vadpress i maskin).
  Målsättningen är ju att göra hemmaprogrammet 1-2 gånger varje dag. Och jag har lagt till det tyngre programmet på min ordinarie träning (”Starting Strength”) varannan dag.
  Nu tillkommer heltidsarbete så rehabträningen i hemmet kommer lite i kläm.
  Att träna flera gånger varje dag går ju mot träningsprincipen om återhämtning mellan träningspassen. Men kroppsviktsövningar kanske motsvarar ”vardagens”-belastning och där har man ju ingen återhämtning.
  Gissar vidare att syftet är rörlighet i lederna, återhämta förlorad muskelmassa och neurologisk träning (nervsignaler som ”vilat” under tiden i gips/ortos).
  Kan du i korthet beskriva delmålen och motiven till olika delar i rehabträningen? Försökte Googla, men hittade inget. Undrar hur mycket det påverkar om man missar/slarvar med hemmaträningen? Jag antar att principerna för rehabilitering gäller alla de flesta typer av skador, eller?

Kommentarer är stängda.