Förra veckan var jag uppe i Stockholm på Fitnessfestivalen och den sista dagen höll jag i en föreläsning kring kosttillskott i en av föreläsningssalarna där Tyngre arrangerade ett fem intressanta föreläsningar relaterat till styrketräning.
Tyngre spelade in alla de här fem föreläsningarna och släppte det som ett podcastavsnitt nu i veckan. Det är drygt 30 000 som har lyssnat på föreläsningarna redan men i fall du har missat det så kan du lyssna på dem här under. Vill du hellre ladda ner avsnittet som mp3 så kan du göra det här. Föredrar du att lyssna via din vanliga podcastapp så söker du på Tyngre Radio och laddar ner avsnittet från torsdag 1/12 2016.
Temat på min föreläsning är med betoning på styrkeidrotter då det var det som publiken var intresserad av i det här fallet. För konditionsidrottare så finns det några få andra kosttillskott som skulle kunna vara värda att nämna lite mer.
Jag var egentligen den enda som verkligen använde mig av slides och jag tror att min föreläsning blir mycket lättare att förstå om du har dem så därför har jag gjort dem tillgängliga för nerladdning här, Kosttillskott Fitnessfestivalen 2016.
Är du intresserad av styrkelyft och byggning lite mer specifikt så är även de andra fyra föreläsningarna även bra och intressant lyssning.
Hålltider för alla föreläsningarna
- 00:01:10 – Patrik Andersson
- 00:59:42 – Linus Carlén
- 01:54:40 – Isabella Von Weissenberg
- 02:45:07 – Stefan Ågren
- 03:40:08 – Jacob Gudiol
Slutligen, om du gillar träning och podcast så missa inte Tyngre Träningssnack och Tyngre Rubriker där jag är en av värdarna varje vecka.
Hej , bra tankar men hur är det med kvaliteten på proteinpulver ?
Är alla lika bra ?
Hur kan man känna igen de bra ?
Tjena Arne!
Det talas en hel del internationellt kring så kallad proteinspiking där man tillsätter aminosyror för att försöka höja proteininnehållet utan att egentligen tillföra mer av de aminosyror som man faktiskt vill få i sig.
Men tittar du på innehållsförteckningen och det står vassle (eller någon annan typ av protein om du vill ha det) och inga enskilda aminosyror efter så ska det inte vara någon skillnad mellan olika märken.
Sen vet man ju aldrig med 100 procent säkerhet, precis som du inte vet om det verkligen är nötkött i lasagnen du köper. Men vad jag vet finns det ingen orsak till oro kring vassle i Sverige. Det är vanligen pulver direkt från mejerierna som smaksätts.
Tja Jacob, tack för att du sprider kunskap bland folket . Har lite tankar kring podden/inlägget gällande gelatin och kollagensyntes.
Tror det är viktigt att skilja på ligament och senor i detta fall. Senor verkar inte ha så hög omsättning av kollagen efter tillväxtspurten (1), den omsättning som sker verkar vara i den perifera delen av senan. För friska senor verkar det också behöva belastas relativt tungt, upp till 70% av MVC för att kunna få en adaptation, och den sker då främst i form av ökad stiffness och inte CSA vilket talar emot en pålagring av kollagen (2). Samma studie (2) visar också att plyometrisk träning inte ger någon adaptation så hopprep kanske inte är det bästa träningen just i det fallet. Det sker en uppreglering och en nedreglering av kollagensyntesen i senor efter träning men den verkar hänga ifrån 24-72 timmar (3). Kikar man på patologiska senor verkar det inte ske alls mycket med senan om man kikar med ultraljud/MR/UTC efter en träningsperiod (4), även om försöksdeltagarna får minskad smärta och förbättrar sin funktion. Finns endast ett fåtal studier där man kikat på kollagensyntes efter en träningsperiod bland patologiska senor och då kan man se en uppreglering just i de perifera delarna (5). Det verkar dock inte spela någon roll om man tränar lite mer sällan tungt (HSR), eller varje dag (excentriskt) gällande utfallet (smärta/funktion) (6).
Så jag håller med dig, tror inte det kommer spela så stor roll om man har en högre omsättning i praktiken.
Väl mött, Kenneth
1. Heinemeier KM, Schjerling P, Heinemeier J, Magnusson SP, Kjaer M. Lack of tissue renewal in human adult Achilles tendon is revealed by nuclear bomb (14)C. FASEB J. 2013. 5: 2074-9.
2. Bohm S, Mersmann F, Arampatzis A. Human tendon adaptation in response to mechanical loading: a systematic review and meta-analysis of exercise intervention studies on healthy adults. Sports Medicine – Open 20151:7
3. Magnusson SP, Langberg H, Kjaer M. The pathogenesis of tendinopathy: balancing the response to loading. Nat Rev Rheumatol. 2010. 6: 262-8.
4. Drew BT, Smith TO, Littlewood C, Sturrock B. Do structural changes (eg, collagen/matrix) explain the response to therapeutic exercises in tendinopathy: a systematic review. Br J Sports Med. 2014: 48: 966-72.
5. Langberg H, Ellingsgaard H, Madsen T, Jansson J, Magnusson SP, Aagaard P, Kjaer M. Eccentric rehabilitation exercise increases peritendinous type I collagen synthesis in humans with Achilles tendinosis. Scand J Med Sci Sports. 2007: 17: 61-6.
6. Beyer R, Kongsgaard M, Hougs Kjaer B, Ohlenschlaeger T, Kjaer M, Magnusson SP. Heavy Slow Resistance Versus Eccentric Training as Treatment for Achilles Tendinopathy: A Randomized Controlled Trial. Am J Sports Med. 2015: 43: 1704-11.
Tjing! Som nyligen opererad för avsliten bicepssena så är jag ju självklart intresserad om detta kan ha någon positiv effekt för läkningen?
Tjena Kenneth!
Tack för informationen. Det var slarvigt av mig att baka ihop senor med ligament och ben verkar det som. Studien handlade om ligament specifikt men jag hade för mig att den tog upp spekulationer både kring ben och senor i diskussionsdelen men jag har nog haft fel då. Jag bestämde mig för att åka upp till Fitnessfestivalen på torsdagen och satte ihop det här genom att uppdatera en äldre föreläsning så det verkar som att jag klantade mig där.
Hallå Mikael!
Det bör fungera på precis samma sätt även vid rehab när det gäller tillskotten för att stärka muskeln igen. Finns ingen anledning att tro något annat. För själva senan så är det då mer tveksamt om du läser Kenneths kommentar här ovanför.
Tack! Läste Kenneths kommentar. Mycket att tänka på ?
Hej Jacob!
Jag tränar en del (basket och styrketräning) och vill äta bra för att få bra resultat. Lyssnar en del på din och Wiliams podd och har en fråga som jag tänkte att ni kanske har koll på i och med att ni är insatta i och kost och proteintillskott.
Jag försöker i största möjliga mån äta med en lägre klimatpåverkan. Äter därför inget nöt eller griskött. Försöker få i mig protein via baljväxter mm. Det är viktigare för mig att planeten överlever än att jag lägger på mig nåt kg muskler. Så nu till mina frågeställningar: Hur påverkar tillverkningen av proteintillskott miljön? Finns det något tillskott som är bättre/sämre? Hur görs vassle? Jag förstår det som att det är en restprodukt från ost… men stöder en indirekt mejeriprodukter när en köper vassle eller hade det bara blivit över på grund av att andra köper ost? Och hur framställs eaa egentligen?
Förstår att det här inte är en miljöblogg, men jag tycker det är jätteviktigt att ta upp det här och du var den första jag kom på att fråga. Känner personligen att det är en djungel att hitta tillförlitlig information. Om du inte kan svara på dessa frågor, vet du någonstans jag kan vända mig för att få reda på detta?
Tack för svar om svar! =)