Livsmedelsföretagen gör varje år tillsammans en matundersökning där de analyserar svenska folkets syn på mat och hälsa. Sedan brukar de släppa en del av det i en presentation tillsammans med en pressrelease och nu släpptes det en ny för två dagar sen.

Detta året har de bland annat tittat på antalet ”pressklipp” som berör olika dieter och där kan du se följande två grafer som visar antalet tidningsartiklar som berör LCHF och antiinflammatorisk kost.

Observera att skalan på y-axeln är olika. Det är fortfarande mer i media kring LCHF även om trenden nedåt för den dieten är ganska tydlig. Det ska bli intressant om den trenden fortsätter eller bara ersätts med ett annat ord för typ samma sak likt keto.

Antalet pressklipp LCHF och antiinflammatorisk kost är dock ingenting mot antalet artiklar som berör vegankost (bild 2). Livsmedelsföretagen gör även varje år en demoskopundersökning där de frågar en massa svenskar om deras vanor. Det verkar som att de ställer lite olika frågor varje år men flera av dem är återkommande så som om deltagarna äter någon speciell typ av diet just nu.

Som du också kan se i bild 2 så är det flest svenskar som äter vegetarisk kost eller vegankost. Antalet personer som följer den typen av diet har även nästan fördubblats sen 2014.

Jag har egentligen inte mer att säga om det här. Det är intressant att titta på trender ibland bara. Om det här håller i sig ska det också bli spännande att se vilka ”gurus” som hoppar av LCHF för att helt plötsligt börja sälja något annat.

Katrin Zytomierska hoppade ju av LCHF för flera år sedan för att hon inte kunde tjäna pengar där. Ann Fernholm har ju mer och mer börjat röra sig i kretsarna med antiinflammatorisk kost, tarmbakterier osv.

Flera andra LCHF-are som tidigare varit okej med att man äter det lite mer liberal LCHF har mer och mer börjat kalla sin diet för keto istället och då är ju kolhydratsmängden nödvändigtvis mer begränsad. I fall fall om det ska vara en faktisk ketogen diet.

#ketogen #lchfkost #hälsa #antiinflammatorisk #antiinflammatoriskkost #veganmat #lågfettdiet #laktosfritt

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *