Hittade den här gamla studien från 1991 där man jämfört energiförbrukningen mellan att springa på marken med luftmotstånd och att springa inomhus på ett löpband:

J Sports Sci. 1996 Aug;14(4):321-7.
A 1% treadmill grade most accurately reflects the energetic cost of outdoor running.
Jones AM, Doust JH.
When running indoors on a treadmill, the lack of air resistance results in a lower energy cost compared with running outdoors at the same velocity. A slight incline of the treadmill gradient can be used to increase the energy cost in compensation. The aim of this study was to determine the treadmill gradient that most accurately reflects the energy cost of outdoor running. Nine trained male runners, thoroughly habituated to treadmill running, ran for 6 min at six different velocities (2.92, 3.33, 3.75, 4.17, 4.58 and 5.0 m/s) with 6 min recovery between runs…….This study demonstrates equality of the energetic cost of treadmill and outdoor running with the use of a 1% treadmill grade over a duration of ~5 min and at velocities between 2.92 and 5.0 m/s.

Om du vill vill jämföra tider på löpband och på marken behöver du alltså höja vinkeln på löpbandet till 1 % när hastigheten är mellan 3-5 meter per sekund. 3-5 meter per sekund motsvarar 10-18 km/h vilket jag antar är hastigheter som passar in på de flesta.
För er som är intresserade av kaloriförbrukning så innebär det ju också att ni ska öka lutningen på löpbandet eller höja hastigheten på löpningen om ni vill få samma effekt som när ni springer på riktig mark. Nu är det ju minimala skillnader vi pratar om som inte kommer påverkar kalorierna så mycket i längden men effekten finns där och vet man om det så vill man alltid försöka korrigera för det ändå. Så tänker i alla fall jag i många situationer även om jag inte hade brytt mig just här.

Skillnad i energiförbrukning mellan att springa på marken och på löpband med olika graders lutning
Skillnad i energiförbrukning mellan att springa på marken och på löpband med olika graders lutning

Att det inte blir något luftmotstånd när man springer på löpband och också andra effekter där den mest tydliga är att avkylningen av kroppen blir försämrad. Ingen vind mot huden innebär att din svett kommer dunsta mycket sämre och istället börjar du att ”droppsvettas”. Förutom att du kommer bli mycket mer blöt så innebär också en försämrad avkylning att det kan upplevas jobbigare att arbeta, särskilt i salar där luftkonditioneringen inte är på topp.
Att springa på löpband skiljer sig lite mellan att springa på marken
Att springa på löpband skiljer sig lite mellan att springa på marken

Dålig avkylning tillsammans med att man upplever att man blir väldigt svettig får många att tro att de arbetar väldigt hårt och svettas väldigt mycket och de börjar då dricka friskt. Under ett kortare spinningpass eller en timmes löpning på gymmet är inte detta något bekymmer men de fall som är dokumenterade i Sverige där folk faktiskt druckit för mycket i samband med träning och tävling är faktiskt från så kallade maratonspinningpass (1).
Detta fenomen händer givetvis vid all typ av stationär konditionsträning på gymmet. Min uppfattning är också att det lurar många människor att tro att de har arbetat hårdare än de verkligen gjort. Det har hänt några gånger att någon bekant till mig ”hyllat” sig själv på facebook över hur hårt de har kört på spinningpasset trots att deras enda kvitto på att det jobbat hårt är att de svettades mycket. Det kan ju mycket väl vara så att de också jobbat riktigt hårt med ett mycket bättre sätt att mäta hur det på hade ju varit att titta på det totala arbetet vilket många motionscyklar kan mäta. Finns inte det kan man använda pulsklocka. Det fungerar också väldigt bra så länge det inte är för många högintensiva intervaller med i träningen.

4 svar på “Energiförbrukning på löpband jämfört med att springa på marken”
  1. Hej, i den engelska texten står det 1% och du skriver 1 grad. Det är inte samma sak!
    2% är 1.15 grader
    1% är 0.57 grader

  2. Erik:
    Hej, i den engelska texten står det 1% och du skriver 1 grad. Det är inte samma sak!
    2% är 1.15 grader
    1% är 0.57 grader

    Det stämmer, tack för påpekandet.

  3. Betyder detta att det är fullt godtyckligt att använda sig av samma formel för energiförbrukning vid löpning utomhus som inomhus givet att man ställer in 1% lutning?

  4. Alltså, Vikt x MET-Värde x tiden(i timmar)
    Och om man väljer att springa med 0% lutning hur mycket påverkar det energiförbrukningen procentuellt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *