Många som läser här har nog hört talas om ”informationsbladet” uppladdningen från AXA. Ett i mina ögon ganska värdelöst häfte där barn och ungdomar i princip bara lär sig att de måste äta mycket och det mesta ska vara produkter från AXA. Följer man verkligen råden kanske det fungerar men jag tycker att man lär ut helt fel saker till barn och ungdomar när man delar ut det här häftet. Det finns andra mycket viktigare saker att fokusera på när det gäller kosten för barn och ungdomar.
Hur som helst är AXA inte först med att dela ut den här typen av material till barn. Min mormor, som är helt fantastisk på att spara på saker, plockade fram den här för några dagar sedan på en familjeträff.

Informationsbladet "Loves lättfixade mellanmål" från ett mejeriföretag
Informationsbladet "Loves lättfixade mellanmål" från ett mejeriföretag

På baksidan står det bara att den som producerat informationsbladet är ”Mejerierna” på postnummer 172 80 i Sundbyberg. Jag har googlat lite men hittar inget specifikt med den lilla informationen. Som du kan se på framsidan här ovanför är bladet alltså utgivet redan 1988. Jag satt givetvis och bläddrade i häftet och personligen tycker jag att det är något bättre än uppladdningen men där är några tveksamma saker med också.
Bland annat är där mjölkdrinkar som mest kan liknas vid godis. Min personliga favorit var mjölkdrink med polkasmak. Det fanns onyttigare varianter men den här vill jag nästan prova, polka med mjölk känns liksom unikt 🙂 Här under kan ni se receptet om det är någon som vill testa.
Mjölkdrink med polkasmak
Receptet på mjölkdrink med polkasmak

Här är två sidor till från häftet vilket speglar att detta troligen var en tidig variant på just uppladdningen. Betoningen är mer på mejeriprodukter än på ”AXA-produkter” men det är som sagt väldigt likt uppladdningen.
Några exempel på de tips som ges i häftet
Några exempel på de tips som ges i häftet

 


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

4 svar på “En föregångare till ”Uppladdningen” från AXA”
 1. Japp kommer ihåg denna. fick nog den i skolan eller nått liknande.

 2. De har bäst müsliblandningar i landet dock 😀
  Ett företag att vara stolt över

 3. Hasse:
  Japp kommer ihåg denna. fick nog den i skolan eller nått liknande.

  Det kan nog stämma. Min mormor är gammal lärare och hon har mycket läroböcker och liknande kvar med. Det kan vara därför hon hade sparat det.

 4. Hej!
  Angående mejerierna i Sundbyberg kan det vara branchorganisationen Svensk Mjölk som har bytt namn http://svenskmjolk.se/. Är inte hundra men kan vara. Skrev en livscykelanalys om mjölk i gymnasiet och fick beställa ett häfte därifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *