När SLV ljuger i kör kan man se efter 9:30 ungefär. Det finns alltså inga studier som visat på någon signifikant bättre viktnedgång för en SNR-lik kost mot en kost mer lik LCHF. Mer information kring debatten finns i mitt förra inlägg, Debatt i kvällsöppet om LCHF
Ja, det var ju synd att du inte var med men ärligt talat, med Katrin Zytomierska i studion så får jag nog samla mig innan jag ser det. :/
Så tröttsamt att om och om igen höra SLV surra på om riskerna med att utesluta bröd och pasta. Det räcker ju att jämföra näringsinnehållet i grönsaker med pasta och bröd så inser man ju att man inte går miste om något. Hur svårt ska det vara att fatta. Håller med Katrin. SLV-panelen känns mossig.
Hej Tobias!
Det är ju faktiskt inte det som SLV tjatar om. Det SLV tjatar om är riskerna med att höja intaget av mättat fett och att helt ta bort kolhydrater ur kosten. De säger ju inte att man måste äta bröd och pasta. Sen rekommenderar ju även SLV rikligt med grönsaker så varför man skulle jämföra näringsinnehållet mellan det och bröd/pasta förstår jag inte heller. Det hade ju varit mer rättvist att då jämföra innehållet mellan kanske frukt och grädde (per kalori). Eller potatis jämfört med smör eller liknande. Det hade kanske varit en mer rättvis jämförelse?
Angående studier: Man kan nog mena att det riktiga beviset för ”lågkolhydratkost” snarare är någonstans vid 40E% från kolhydrater som i t.ex. Shai et al 2008.
Lite pinsamt att Andreas Eerfeldt använder den studien som ett bevis för LCHF när de själva har lagt gränsen för E% om det ska kallas LCHF vid 20E% …
Jag skrev detta på kostdoktorn.se men responsen är skral.
Du ska inte förvänta dig någon vettig replik heller. I ena stunden så är 40 E % lågkolhydratskost och sen förkastar man resultat från studier där kolhydratsintaget var 30 E %. Allt som passar fungerar. Så sent som idag hånade också Eenfeldt motståndet för att de inte visste var LCHF var. Det är ju inte så konstigt när de inte kan bestämma sig själv 🙂
Någon speciell studie som de förkastar där intaget var 30E%? Jag har ugglat igenom i princip alla studier med lågkolhydratkost.
Kanske Dansinger et al – 2005? Fast vad jag kan tolka där så är kolhydratintaget runt 190g de sista 6 månaderna av studierna vilket borde vara väl över 30E%.
Lust att peka mig rätt?
Det är ingen av studierna som är med på Docs ”jag räknar studier”-lista. Inte heller någon av de som var med i meta-analysen som jag tog upp på traningslara.se. Men här förkastar ju Doc en studie med 35 E % kolhydrater, http://www.kostdoktorn.se/aktuellt-gor-bort-sig/
Tidigare har han vid upprepade tillfällen använt en meta-analys där man haft med studier med 40 E % kolhydrater som lågkolhydratskost som bevis för att LCHF är bäst. När jag påpekat det uppenbara och han försökt förklara bort det några gånger så har han nu gått över till att istället räkna studier istället för att hålla sig till den bästa evidensen som säger ingen skillnad. https://traningslara.se/kostdoktorn-har-svart-med-hur-man-tolkar-studier/
Edit: Eenfeld är ju också väldigt tydlig med att isodieten inte är LCHF, och där är det ju 33 E % kolhydrater.
Fast just hon tanten med det bruna håret har både i kvällsöppet och när hon var med i morgonsoffan suttit och förespråkat pasta och bröd.
Jag tycker att Anna Hallén var bra i debatten. Hon verkar förespråka en mer sund variant av lågkolhydratkost. T ex verkar hon även inkludera rotsaker. Känns mer som en spannmålsfri kost än en strikt LCHF.
vad tycker du om protein VP2 från ast är den?
Det är i princip protein som protein som gäller. AST har väldigt dyra produkter.