Då har jag varit borta över helgen på RKC (kettlebell) utbildning i Göteborg och det har verkligen hänt mycket under tiden som jag inte uppdaterat här på bloggen. Det jag tänkte börja med idag är lite mer kring bloddoping, cykling och Lance Armstrong då det är ett ämne jag varit inne på en hel del den senaste tiden.
I fredes publicerades en artikel i Discovery News med titeln Is the Tour de France Turning Around?. Det artikeln handlar om är att tiderna i årets Tour de France är klart sämre än tidigare trots lättare cyklar, bättre hjul mm. Tiderna nu är tillbaka till de tider som var vanliga innan EPO fanns.
Fler tendenser mot att bloddopningen och användandet av EPO har minskat ganska markant de senaste åren sen man införde de så kallade blodpassen med andra ord. Något jag även tog upp i mitt andra inlägg om bloddopning på traningslara.se, Bloddopning del 2 – Hur vanligt är bloddopning?
När det gäller Lance Armstrong och anklagelserna mot honom så verkar de främst gälla vittnesmål mot honom från tiden då han var som bäst på cykeln och misstänksamma värden på hans nuvarande blodpass vilket sägs antyda microdosering av EPO. Ser man till hur mycket prestationerna på Touren har försämrats de senaste åren så blir man ju misstänksam hur Armstrong kunnat dominera den så otroligt mycket under en tid då dopingen helt klart var mer förekommande.
Den etapp de tar som exempel i artikeln jag länkade till, Alpe d’Huez, genomfördes till exempel på 41.57 minuter medan Armstrong genomförde samma etapp på 37.36 år 2004. En tid som är ungefär 10 % bättre. Detta är alltså trots att dagens cyklister har bättre utrustning. Innan EPO kom till 1986 var det ingen cyklist någonsin som klarat Alpe d’Huez på under 40 minuter. Mellan 1994 och 2006 var det ingen etappsegrare som var över 40 minuter och senaste året kom alltså segraren in i mål på nästan 42 minuter.
Armstrong är utan tvekan en fantastisk idrottare. Frågan är om han är fantastisk nog för att ha cyklat ren och dominera Tour de France samt ha den näst snabbaste tiden någonsin uppför Alpe d’Huez utan dopning. Och detta under en tid då dopning inom cykling utan tvekan varit vanligt förekommande.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

6 svar på “Cyklisterna i Tour de France verkar mindre/icke dopade i år”
 1. Jag rekommenderar den här intervjun med Michael Ashenden, han var tidigare medlem av den panel som beslutar i blodpass-ärenden. För övrigt öppnades ett fall förra veckan, Leonardo Bertagnolli, fast han var visserligen redan under utredning för samröre med doping-doktorn Michele Ferrari (som också samarbetat med Armstrong, allt hänger samman kan man tro).

 2. Först vill jag säga att jag är ett stort fan av både denna blogg och traningslara bloggen. Angående tider för exempelvis Alpe d’Huez så anser jag att de är mycket svåra att analysera och ur ett vetenskapligt perspektiv ganska intetsägande, då både antal etapper och antal körda mil innan den välkända stigningen skiljer sig från år till år (vissa år är etappen inte ens med).

 3. Dennis: Jag rekommenderar den här intervjun med Michael Ashenden, han var tidigare medlem av den panel som beslutar i blodpass-ärenden.

  Intressant läsning. Tack för den länken Dennis

 4. peter: Angående tider för exempelvis Alpe d’Huez så anser jag att de är mycket svåra att analysera och ur ett vetenskapligt perspektiv ganska intetsägande, då både antal etapper och antal körda mil innan den välkända stigningen skiljer sig från år till år (vissa år är etappen inte ens med).

  Hallå Peter!
  Jag hittade den informationen med när jag sökte efter sluttider de olika åren. Men med den informationen som finns är det väldigt tydligt att tiderna 2011 var markant sämre än tiderna kring 1995-2004 även om man inte tar tiderna som exakta, http://en.wikipedia.org/wiki/Alpe_d%27Huez#Fastest_Alpe_d.27Huez_ascents

 5. Tack för tipset Patric! Jag uppskattar verkligen att du och andra som läser här tipsar om intressanta artiklar och nyheter. Jag lägger upp flera av dessa tips på twitter med om du är intresserad av att läsa det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *