Timothy Noakes
Timothy Noakes

Timothy Noakes är en av världens mest kända forskare inom träningsfysiologi. Han har bland annat skrivit boken ”Lore of running” och han är även väldigt känd för att vara en av frontfigurerna bakom kritiken mot det gamla vätskerekommendationerna som jag varit inne på en väldig massa gånger både här och på traningslara.se. Redan i början på 90-talet började Noakes kritisera de rekommendationer som då fanns och de första tio åren var det mer eller mindre han själv och hans forskarlag i sydafrika som vände på hela opinionen och numera är det i princip accepterat av alla att Noakes hade rätt och de officiella rekommendationerna har blivit ändrade.
Noakes är också upphovsmannen till den så kallade ”central governor” teorin kring trötthet som också den har skapat en hel del uppståndelse både inom vetenskapliga kretsar och i den vanliga pressen till och från. I princip går denna teori ut på att det är hjärnan som styr vår prestation och att vi ”egentligen” rent fysiskt kan prestera längre/bättre än vad vi gör men hjärnan sätter stopp för att hindra att någon farligt ska ske. Den här teorin är inte alls lika accepterad som den att man bara behöver dricka efter törst men den har ändå varit grundorsaken till en väldigt många bra studier och mycket ny kunskap.
Nu har Noakes vänt sig mot lågkolhydratkost och prestation. Noakes har sedan några månader varit en väldigt aktiv förespråkare för lågkolhydratkost och han verkar ha fått till en hel del diskussion i Sydafrika kring kost. Jag har inte sett någon mer vetenskaplig text från honom ännu och när han snackar vetenskap hänvisar han till Taubes vilket är lite oroande men det som är intressant är en helt annan sak. Noakes har nämligen uttryckt att han och hans forskarlag har flera studier på gång och ännu fler studier planerade när det gäller lågkolhydratskost och träning. Noakes är en inbiten löpare och i princip allting som kommer från hans universitet i Sydafrika berör löpning och uthållighet så troligen blir det inte mycket kring annan typ av träning men oavsett så kommer det garanterat att dyka upp mycket intressant från Noakes & co i Sydafrika när det gäller lågkolhydratkost och prestation de närmsta åren.
Noakes gjorde nyligen en intervju med Jimmy Moore där du kan höra lite mer från Noakes själv och även få veta lite mer om vilken typ av studier som är på gång. I avsnittet tar Noakes även upp lite intressanta anekdoter om kända triatleter som ätit paleo/lågkolhydratkost. South African Running Legend Tim Noakes Embraces High-Fat, Low-Carb Living.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

4 svar på “Noakes & studier på lågkolhydratkost och träning”
  1. Hallå Walter!
    Det har inte dykt upp någon studie på det här. Rent generellt så verkar tyvärr Noakes ha tappat det helt. Kvalitén på mycket av det han sprider vidare och själv påstår på twitter och i tidningsintervjuer håller väldigt låg kvalité. När han kritiserade vätskerekommendationer och forskningen kring trötthet så förde han sakliga argument i flera tidskrifter samtidigt som han utförde egna studier och inspirerade andra till att göra det samma. Nu är hans argument anekdoter och påhittad fakta på internet typ. Vilket du också kan se i föreläsningen. Han är ju dock i alla fall tydlig i föreläsningen med vad som är hans åsikt och hans egna hypoteser.

  2. Med tanke på att Noakes nu är i ropet efter den vunna rättegången var det lite intressant att läsa detta relativt positiva utlåtande om honom. Antar att du inte längre har lika positiva tankar om kommande studier. Dock förändrar det så klart inte det arbete han gjort tidigare. Det blir varken bättre eller sämre utifrån vad han har för åsikter idag.
    Läste på kostdoktorn apropå rättens utslag följande citat som jag tyckte var lite intressant:
    ”Professor Noakes har just blivit FRIAD från anklagelserna om att vara oprofessionell då han ger råd om LCHF. ”
    Egentligen är det ju lite tvärtom om jag förstått saken rätt. Rätten ansåg väl att han agerat som privatperson och inte i en roll som professionell läkare och att det inte funnits något missförstånd i vilken roll han agerat. Nu gissar jag dock att citatet från kostdoktorn vill antyda att rätten inte ansåg att rådet var oprofessionellt, men den delen blir ju ointressant att ta ställning till om han till en början inte ansågs ha agerat som professionell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *