Crossfit i Godmorgon Sverige

Publicerat den 2 kommentarer till Crossfit i Godmorgon Sverige

Väldigt tidigt denna morgon hade SVT ett kort inslag om Crossfit där Mads Jacobsen blir intervjuad. Om jag inte har helt fel för mig så är Mads en av grundarna till Crossfit Nordic. En väldigt bra genomfört intervju tycker jag och det är kul att lite mer ordentlig träning får lite plats i media så det inte bara är BOSU-bollar, stavgång och annan väldigt lågintensiv träning. Visst är det bra att folk rör på sig men de allra flesta hade mått bra mycket bättre om de någon gång vågat höja intensiteten Normer förändras, fysiologin förblir den samma upplever jag att det under en lång tid skett en långsam förskjutning hos vad folk anser är fysisk träning. Att städa, rensa trädgården, spela golf, ta en promenad mm är inget som kommer förbättra de flesta friska personers fysiska prestationsförmåga. Det är motion och motion är bra men det är inte träning för att bli bättre.
Som tur är verkar Crossfit och vissa andra träningsformer börja vända trenden och många har börjat märka effekten av träningspass med hög intensitet. Här under är intervjun på SVT. Den är bara på 4-5 minuter så du har tid att se den.

Det enda jag reagerade på i klippet som kanske inte var speciellt bra var de dubbelhandade kettlebellswingarna (?) som utfördes i början på klippet. Jag har lagt inte ett frågetecken i parentes för jag är ärligt talat inte säker på vad det är som de utför. En av Sveriges mindre begåvade träningsbloggare har skrivit ett inlägg där han varnar för kettlebellswingar då de ska vara farliga för axlarna. Jag har sågat det inlägget ett par gånger om, bland annat i min senaste intervju med BODY-radio, men om alla swingar utförts så här är jag beredd att hålla med honom. Nån borde verkligen ha stoppat den där här mannen i hans utförande 🙂

En väldigt underlig kettlebellövning, eller i alla fall ett väldigt underligt utförande
En väldigt underlig kettlebellövning, eller i alla fall ett väldigt underligt utförande (jag syftar på den bakre mannen med vit t-shirt)

Bra rörlighet vid höga swings
Bra rörlighet vid höga swings

Jag är medveten om att man inom Crossfit envisas med att alltid swinga högt men den här mannen är inte högt egentligen. Han utför flera kompensationer för att få kettlebellen ovanför huvudet. Då han har rundad bröstrygg även i slutpositionen så har han troligen dålig rörlighet. Kompensationen blir att han skjuter fram nacken och han måste böja i armbågarna. Om han inte hade gjort det hade han fått ont i axlarna. Den här killen ska helt enkelt inte utföra den övningen så högt innan han fixat till sin rörlighet. Om man ska utföra övningen till rakt ovanför huvudet ska det i toppläget se ut ungefär som det gör i bilden här till höger.
Jag har ett äldre inlägg om Crossfit i allmänhet som jag skrivit på Traningslara.se där jag tar upp en del kring marknadsföringen runt Crossfit som framför allt från USA kan vara överdriven. I det inlägget tar jag också upp riskerna med att utföra komplicerade övningar under tidspress och killens teknik i bilden här ovanför är ett lysande exempel på hur det lätt kan bli. Har man inte banat in en väldigt bra teknik och har god rörlighet ser helt enkelt komplicerade övningar för jävliga ut under tidspress. Eller för den delen när man utför många repetitioner.
Jag är övertygad om att de allra flesta Crossfitpass går att utföra med minimal skaderisk men då får man se till att inte glömma sunt förnuft bara för att en klocka tickar.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *